Troškova Strašidla přivádějí pohádku do světa lidí

20.5.2016 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Rodinnou pohádkovou komedii Strašidla dokončuje režisér Zdeněk Troška. V novém filmu spojil své dvě nejsilnější disciplíny, které mu vynesly diváckou oblibu: pohádku a komedii.

Strašidla

Rodina hejkala Huga (Bronislav Kotiš) v poklidu žije ve staré vile na kraji města. To vše až do doby, kdy k nim vpadne referent mětského úřadu Patočka (Vladimír Polívka).

Strašidelné Hugovo hejkání i čarování manželky Patricie (Tereza Kostková – na titulním snímku je s režisérem Zdeňkem Troškou) a mamá Žofie (Carmen Mayerová) se zdá být rázem u konce.

Ani vodník Bubla (Jiří Dvořák) se již nemůže v klidu starat o dušičky a víla Jitřenka (Sara Sandeva) tančit své lehkonohé tanečky.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Co má společného Zdeněk Troška, Jaromír Jágr
a Václav Havel?

Čertova nevěsta – to je pohádková klasika
Zdeňku Troškovi pečou fanoušci štrůdly a buchty

Kdo tu vlastně bydlí?

Neodbytný úředník Patočka má na městském úřadě na starosti správu a evidenci budov. A jak právě zjistil, za starou vilu již pěknou řádku let nikdo nezaplatil nájem.

Oficiálně v domě ani nikdo nebydlí – prý v něm straší. Přesto se tam vyskytuje jakási podivná rodinka.

Video
Trailer k nové Troškově komedii Strašidla.

Verdikt je pro rodinu hejkala Huga zcela neúprosný. Buď začnou platit nájem, nebo se budou muset z domu vystěhovat! Čím však zaplatit, když žádné peníze nemají?

Vždyť Hugo za hejkání nedostává nijakou mzdu a Patricie míchá pouze lektvary, po nichž se může člověk proměnit ve zvíře či filmovou divu... ale peníze nevyčaruje!?


Sara Sandeva (víla Jitřenka) s Bronislavem Kotišem (hejkal Hugo).

Nedá se nic dělat, strašidla budou muset do práce a jejich děti – Ester a Eleonor – do školy, kde řediteluje Václav Postránecký a kde na ně už čeká jejich třídní učitelka v podání Anny Polívkové.

Vypadá to jednoduše, ale život obyčejných smrtelníků bude pro strašidelnou rodinu složitější, než se na první pohled zdá.

Přežije vodník v prádelně?

Jak se bude dařit vodníku Bublovi coby pomocníkovi v prádelně paní Karolíny (Tereza Bebarová), víle Jitřence jako primabaleríně tanečního souboru a hejkalu Hugovi jako hvězdě místního divadla?

Odolá Patricie svodům své první lásky – upíra Ignáce z Temešváru (Karel Dobrý)? A co za změny čekají na městského úředníka Patočku?


Úředník Patočka (Vladimír Polívka) s vílou Jitřenkou (Sara Sandeva).

Setkání s lidským světem, v němž platí jiná pravidla, než v tom pohádkovém, přinese řadu komických i napínavých situací. Naši hrdinové musí zapojit nejen kouzla a čáry, ale také rodinnou soudržnost, lásku a odvahu, aby dokázali přelstít úředního šimla a zvítězit nad nástrahami „obyčejných“ lidí.

Co je u lidí nejsložitější?

Co bylo pro filmová strašidla v tom našem, skutečném světě lidí nejsložitější?

„Nejnáročnější bylo seznámit se s obyčeji a zákony světa lidí. Strašidla něčemu neporozumí, něco nepochopí a něco si zase vysvětlí po svém. Prostě, trochu zmatek na obou stranách, ale vždy úsměvný,“ vysvětluje režisér Zdeněk Troška.


Režisér filmu Zdeněk Troška s jednou ze strašidelných rekvizit.

Režisér neopomněl pro herce připravit náročný „program“ – převleky, kaskadérské scény, nutnost hrát tak, aby pak bylo možné dotvořit triky. Proto nás zajímalo, zda někdo z hereckých představitelů překvapil Zdeňka Trošku třeba tím, jak zvládl náročné scény.

„Snad nejvíc překvapil vodník Jirky Dvořáka už jen odvahou, se kterou se musel v říjnu nořit do takřka ledové vody zámeckého jezírka.“


Vodník v podání Jiřího Dvořáka a Tereza Bebarová jako majitelka prádelny.

„A v jezírku se vykoupal také Matěj Hádek jako záletný divadelní režiséra i kaskadér Pavel Bezděk coby manžel Terezy Bebarové, majitelky prádelny,“ dodává režisér Zdeněk Troška.

Připomíná filmy s doktorem Mráčkem i s Adélou, která ještě nevečeřela...

Ve Strašidlech bylo použito několik desítek filmových triků. Mezi nejnáročnější patřily proměny a mizení jednotlivých postav, stejně jako zmiňované scény s vodníkem Bublou v podání Jiřího Dvořáka.

„Komedie Strašidla je tak trochu z rodiny filmů jako byly Jak utopit doktora Mráčka nebo Adéla ještě nevečeřela. Úsměvný příběh ze současnosti s pohádkovým motivem, v němž se potkává moderní realita se světem nadpřirozených bytostí,“ říká jeden z divácky nejúspěšnějších českých režisérů.


Čarodějnici Žofii (Carmen Mayerová) pozorně naslouchá vodník Bubla.

Strašidla sázejí na laskavý, neútočný humor, efektní výpravu plnou atraktivních triků i nádherných kostýmů a především pak na skutečně špičkové herecké obsazení s řadou hvězd.

Rodinná pohádková komedie Strašidla vyjde v polovině prosince také na DVD.

tuv, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Falcon

Přečtěte si také

Diskuse: Troškova Strašidla přivádějí pohádku do světa lidí

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci