Tygr Jiří Bartoška se pokouší získat zpátky vládu nad životem

16.3.2016 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Po jednačtyřiceti letech se sešli na filmovém plátně Eliška Balzerová a Jiří Bartoška. Jejich příběh o revoltě a partnerských vztazích režíroval Radek Bajgar, který se spolu s Miroslavou Zlatníkovou podílel rovněž na scénáři.

Teorie tygra

Veterinář Jan (Jiří Bartoška) už toho má dost. Poslední kapkou je smrt tchána, kterému také došly síly a trpělivost – babička (Iva Janžurová) totiž vždy rozhodovala o dědově životě, stáří a nakonec i o tom, jak a kde bude pohřbený.

Nerespektovala žádné jeho přání a touhu. A to vše v dobré víře, že sama lépe než on ví, co je pro něho dobré a správné. Tak se k jeho neštěstí o něj starala podle své představy... o jeho štěstí.

Video
Trailer k filmu Teorie tygra.

Janovi začíná být jasné, že je na té samé cestě jako jeho tchán. Manželka Olga (Eliška Balzerová) se totiž řídí stejnou teorií malého dvorku a dlouhého biče.

Zkrátka, také Janova žena žije v přesvědčení, že za štěstí svého muže je zodpovědná výhradně ona. A Janovi dojde, že už takto žít dál nemůže, nechce, neumí. Když teď nic neudělá, skončí jako tchán.


Manželé Olga (Eliška Balzerová) a Jan (Jiří Bartoška).

Jednoho dne pak Jana napadne způsob, jak se osvobodit a pokusit získat zpátky vládu nad životem.

Revolta je to ale netradiční. Už jen tím, že jako veterinář našel prvotní inspiraci u jednoho z pacientů – papouška s podezřením na Alzheimera – a rovněž díky němu se tak vydává na cestu za naplněním toho, co považuje za své sny.

A protože tato cesta nemůže být snadná, stává se její součástí stádo koz a později i krav, psychiatrický ústav, plavba na voru a život na lodi.


Jiří Bartoška při natáčení filmu Teorie tygra.

Janova cesta za svobodou ovlivní i životy jeho dětí a jejich partnerů. Dcera Olinka (Tatiana Vilhelmová) totiž převzala matčinu metodu, zatímco snacha Alena (Pavla Beretová) dokázala tlaku rodové tradice odolat a volí vlastní cestu, liberálnější, modernější, lidštější.

Důsledky jsou pro jejich protějšky (Jiří Havelka a Jakub Kohák) v obou případech odpovídající.


Milá, vtipná, hezká, inteligentní – taková má být Olga v podání Elišky Balzerové. Na snímku je s Jakubem Kohákem.

Jiří Bartoška ke své roli prozrazuje: „Ženy si berou tygra, aby z něho časem udělaly králíka, kterému nasypou trochu krmiva a zavřou vrátka, aby ho snad nenapadlo hrát si mimo králíkárnu na tygra. A to se snažíme vyprávět v našem filmu.“ – o natáčení Teorie tygra jsme podrobně psali TADY.

Režiséru Radku Bajgarovi bylo obsazení Jiřího Bartošky jasné hned od začátku: „Porozuměli jsme si už u scénáře. Pak jsem pro něho hledal partnerku, která by tu postavu nekarikovala. Je to trochu negativní postava, ale nikoliv zas moc. Nejnebezpečnější je antagonistka, na které to není poznat. Milá, vtipná, hezká, inteligentní. A pomalu utahuje šrouby. Eliška Balzerová to zahrála přesně.“


Babička (Iva Janžurová) s vnučkou (Tatiana Vilhelmová).

Sama Eliška Balzerová přiznává, že takzvané negativní ženy jí sedí: „Takové postavy se hrají daleko lépe než pozitivní superženy. Mně postava Olgy bavila, rozuměly jsme si.“

A jak se jí hrálo s „rodinou“, kde se představí Tatiana Vilhelmová, Jakub Kohák a v roli maminky Iva Janžurová? „My měli sice ve scénáři předepsané vztahy napjaté, ale ve skutečnosti to natáčení bylo neobyčejně příjemné,“ říká Eliška Balzerová a dodává:

„Nejen naše filmová rodina, ale i naše filmová snacha Pavla Beretová se zetěm Jiřím Havelkou – ti všichni byli skvělí. Vztahy mezi námi byly natolik přátelské, že jsme si mohli před kamerou dovolit říkat a dělat si navzájem i věci humorné.“

Film Teorie tygra vyjde v polovině září také na DVD.

ztp, ŽenyproŽeny.cz
Foto: CinemArt

Přečtěte si také

Diskuse: Tygr Jiří Bartoška se pokouší získat zpátky vládu nad životem

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci