Karel Roden a Vanda Hybnerová přicházejí v Rodinném filmu

12.2.2016 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Velký ohlas vzbudil Rodinný film na festivalu ve španělském San Sebastianu, z Tokia si dokonce přivezl Hlavní cenu za nejlepší umělecký přínos. A jak snímek v hlavní roli s Vandou Hybnerovou a Karlem Rodenem zaboduje u našich diváků?

Rodinný film

Ve svém druhém celovečerním filmu hledá talentovaný slovinský režisér Olmo Omerzu odpovědi na otázky:

Jak se vypořádají s nečekanou svobodou dva teenageři, jejichž rodiče se i se psem vydali na plavbu po Karibiku? Co udělá odloučení s dosud bezproblémově fungující rodinou?

Video
Trailer ke snímku Rodinný film.

„Rodinný film je podle mě existenciální dobrodružný příběh. To pravé dobrodružství přitom paradoxně nezažívají rodiče při plavbě po moři, ale jejich děti mezi čtyřmi stěnami pražského bytu,“ říká režisér Olmo Omerzu a dodává:

„Myslím si, že k tomu, abyste zažili něco výjimečného nebo vyřešili své problémy, není potřeba cestovat nikam daleko.“


Sourozenci Anna a Erik v podání Jenovéfy Bokové a Daniela Kadlece se svým strýcem Martinem, kterého hraje Martin Pechlát (uprostřed).

Drama vypráví příběh manželského páru Ireny a Igora (Vanda Hybnerová a Karel Roden), který se vydá na vysněnou plavbu do Karibiku a doma zanechá své děti Annu a Erika (Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec).

Po euforii přichází strach

Nepřítomnost rodičů vyvolá u dětí euforii a pocit náhlé svobody. Zdánlivě bezstarostný teenagerovský život ale naruší strach, když se rodiče delší dobu neozývají.


Jenovéfa Boková ztvárnila v Rodinném filmu roli Anny.

Děti jsou krutě vtaženy do světa dospělých. Loď rodičů se za bouře převrátila a veškeré spojení bylo přerušeno. V moři se ztratil i rodinný miláček, pes Otto.

Režisér a scénárista Olmo Omerzu přiznává, že se inspiroval novinovým článkem o psovi, který za bouře vypadl z člunu a několik týdnů strávil sám na opuštěném ostrově bez svého pána.

Čím vším je rodinný pes?

„Když jsem si článek přečetl, vyvstal mi před očima obraz psa v roli Robinsona Crusoe – opuštěného, ztraceného na jakémsi dalekém ostrově. Teprve pak jsem začal uvažovat nad tím, o čem by film měl být a také přemýšlel o úloze psa v rodině,“ líčí Olmo Omerzu.


Rodinný miláček, pes Otto, bojuje nejen o vlastní přežití a nečekaně se tak stane jednou z hlavních postav filmu.

Režiséra inspirovala představa psa Robinsona, který v příběhu funguje jako princip přemostění. Z rodinné tragédie, jež se ve filmu odehrává, se přeneseme na ostrov, kde pes Otto po ztroskotání lodě bojuje nejen o své vlastní přežití.

„Pes se tady stává doslova symbolem rodiny, katalyzátorem jejích problémů a možná jediným článkem, který ji na konec znovu bude schopen dát dohromady,“ vysvětluje režisér Olmo Omerzu.

Z Karibiku se rodiče vracejí domů v době, kdy je jejich syn v nemocnici kvůli transplantaci ledviny. Navíc podle vyšetření se ukáže, že otec není jeho biologickým otcem...

Dojemný scénář

Soudě podle reakce Vandy Hybnerové příběh chytne za srdce:

„Scénář jsem téměř celý proplakala, opravdu mě dojal. Hlavně proto, že ho napsal tak mladý člověk, který pojmenoval některé věci dřív, než je mohl sám zažít,“ říká herečka.


Vanda Hybnerová a její filmové děti – Jenovéfa Boková a Daniel Kadlec.

„Rozhodně Rodinný film nenechá nikoho bez reakce a emoce. Stojí na jasném pevném rozhodnutí, že má přesně takový být. Nejsem filmový kritik, ačkoliv jsem součástí filmu, při jeho sledování jsem na to zapomněla a nechala se touto zvláštní rodinnou detektivkou unést,“ přiznává Vanda Hybnerová.

pkt, ŽenyproŽeny.cz
Foto: CinemArt

Přečtěte si také

Diskuse: Karel Roden a Vanda Hybnerová přicházejí v Rodinném filmu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci