Písničkové Decibely lásky s Ivou Janžurovou i Rudolfy Hrušínskými

28.1.2016 00:00   |   Společnost
VIDEO – Romantický, oddechový film Decibely lásky s písničkami Michala Davida upoutá již svým obsazením: Iva Janžurová, Rudolf Hrušínský ml., Rudolf Hrušínský nejml., Karel Gott, Roman Vojtek, Lucie Vondráčková, Václav Kopta, ale také třeba fotbalový reprezentant Pavel Horváth nebo playmate magazínu Playboy a televizní moderátorka Petra Svoboda...

Decibely, Horváth

Decibely lásky jsou příběhem tří dvojic a tří generací, jejich přátel a současných i minulých lásek. Okolnosti se různě mění, ale věčný sen milovat a být milován zůstal. Dnešní hrdinové ho prožívají obdobně jako jejich rodiče a prarodiče.

„Chtěli jsme film o životě, o tom, co si obvykle každý z nás přeje a může zažít – ať je starý nebo mladý. Všechny generace tu spojuje touha po lásce a naděje, že ji v životě skutečně potkají. Přál bych si, aby si naši diváci z kina odnesli stejné pocity,“ říká producent a autor hudby Michal David:

„Decibely lásky by měly být takové jako jsou a zejména o čem jsou ´jejich´ písně. Zkrátka, aby s tímto filmem měl člověk chuť Žít nonstop i Žít tak, jak se má a prožíval Lásku, kterou mu každý závidí, cítil podporu Pár přátel, co stačí mít!“

Video
Trailer k filmu Decibely lásky.

Připomeňme, že o přípravách tohoto hudebního filmu se zprvu hovořilo jako o dlouho očekávaném třetím pokračování Discopříběhů z let 1987 a 1991. Ovšem k zamýšlené realizaci nedošlo kvůli nedohodě s majiteli autorských práv, kterými jsou režisér obou úspěšných filmů Jaroslav Soukup a Tereza Pergnerová, dědička po spoluscénáristovi Discopříběhů Eduardu Pergnerovi.

Takže Michal David jako producent a štáb proto původní záměr opustili a loni začali s natáčením zcela nového filmu, který přijde do kin s názvem Decibely lásky – podle jednoho z Davidových hitů.


Zamilovaná dvojice – Betka (Alžbeta Bartošová) a Dan (Filip Cíl).

Talentovaný umělec Dan (Filip Cíl) sní o úspěchu, ale zatím jeho čas vyplňují především veřejně prospěšné práce při úklidu plzeňských ulic jako trest za nepovolenou uměleckou performanci. Danovým šéfem je příležitostný diskžokej Kristián Hovorka (Rudolf Hrušínský nejml.), který spolu s Otou (Pavel Horváth) pracuje v Technických službách, kde mají právě úklid města na starosti.

Dan se na diskotéce zamiluje do Betky (Alžbeta Bartošová) a Kristiána zase zaujme Danova pohledná sestra Danka (Petra Svoboda), která za bratra chodí všude žehlit jeho neustálé průšvihy.

Nikoliv všechny vztahy se ale vyvíjejí bez problémů. Je tu totiž ještě Betčina nepřejícná kamarádka Aneta (Aneta Vrzalová) s partnerem Robertem (Jakub Grafnetr) a tato dvojice se velmi snaží svému okolí škodit, intrikovat a nefér hrou vše komplikovat.

Kristián s Dankou chvílemi až klopotně hledají cestu, jak v životě zakotvit. Oproti tomu Kristiánův otec Ladislav (Rudolf Hrušínský ml.) a Betčina šarmantní tetička Magda v podání Ivy Janžurové (na snímku vpravo) naopak celému světu lehce dokazují, že věk je jen pouhé číslo.

Kristiána navíc čeká, spolu s nápravou dávné křivdy – jak mu to radí někdejší partnerka Lenka (Lucie Vondráčková) – rovněž náprava pošramoceného vztahu s dcerou Jitkou (Marika Šoposká).

Režisér a autor scénáře Miloslav Halík k tomu poznamenává, že právě řadu situací a motivů, které se ve filmu objevují, si autoři vypůjčili takzvaně od života: „Staly se v různých obměnách mně, mým přátelům a známým... jistě se mohly přihodit také našim divákům. A doufám, že diváci budou Decibely lásky i takto vnímat a každý se v nich alespoň trochu najde.“


Roman Vojtek v roli nápadníka neúspěšně usilujícího o přízeň Danky, kterou ztvárnila Petra Svoboda.

Ve filmu zazní nejen legendární písně Michala Davida jako Nikdo nepřišel, Každý mi tě, lásko, závidí, Jsou rána tíživá, Chtěl bych žít tak, jak se má, ale i nové skladby. Doplní je navíc písně slavného rockového a bluesového zpěváka Joe Cockera či neméně proslulých soulových interpretů Barryho Whitea a Seala.

A to zdaleka není všechno – významnou osobností, která se v Decibelech lásky rovněž objeví, je již zmíněný Karel Gott. Původně pro něho měli tvůrci připravenou menší epizodku, která však po úpravě scénáře získala širší význam.

„Karel Gott film miluje. Když přijde nabídka od filmu, vždycky je jí otevřený,“ prozrazuje režisér Miloslav Halík: „Byla to jeho poslední práce před onemocněním loni na podzim a já bych opravdu nechtěl, aby to vypadalo, že této skutečnosti zneužíváme. Známe se s Karlem mnoho let a jsem moc rád, že jsme konečně spolu mohli pracovat i na filmu.“


Lucie Vondráčková, Iva Janžurová a Karel Gott při natáčení Decibelů lásky.

V titulcích si nelze nepovšimnout jména jedné z dcer Karla Gotta. Devítiletá Charlotte Ella ztvárnila roli dívenky, která se podobně jako hlavní hrdina filmu zúčastní muzikálového konkurzu.

„Píseň O mio babbino caro od Giacoma Pucciniho si Charlottka sama vybrala a nacvičila. Hudbu má skutečně v genech,“ dodává režisér Miloslav Halík.

100 KŘESTNÍCH JMEN

Vybíráte jméno pro miminko?
Nebo se jen chcete dozvědět,
jestli vám vaše jméno pomáhá
či naopak něčím škodí?

ČTĚTE NÁŠ SERIÁL

A jak se zdá, Decibely lásky mají navíc i nakročeno k tomu, aby zrodily novou hvězdu, která však pochází ze zcela jiného prostředí – je jí bývalý reprezentant a současný trenér Viktorie Plzeň, česká fotbalová legenda Pavel Horváth.

„Já jsem si při prvních kontaktech myslel, že si ze mě dělají legraci. Až když mi zavolal režisér a potom také Rudolf Hrušínský, tak mi došlo, že to myslí vážně. Ale jsem moc rád, že jsem na nabídku kývnul,“ říká Pavel Horváth v jehož roli je i pěvecký part.

„Zpívám rád a je to na mně doufám znát,“ směje se fotbalista v narážce na slavný text Zvonky štěstí v podání Karla Gotta a Dariny Rolincové. Nicméně, film není Horváthovou první zkušeností, zazpíval si již Otázky spolu s frontmanem Olympiku Petrem Jandou předloni na pražském Žofíně v přímém přenosu vyhlašování Fotbalisty roku a loni vystoupil na plzeňském koncertu s kapelou Kabát ve skladbě Žízeň.


Kristián (Rudolf Hrušínský nejml.) a Ota (Pavel Horváth) si ve filmu zahráli zaměstnance Technických služeb plzeňského magistrátu.

A co bylo na roli pro něj nejtěžší „Určitě řídit velké popelářské auto v centru Plzně za plného provozu. Nakonec to ale dobře dopadlo a nikoho jsem nenaboural. Natáčení jsem si užíval – tím víc, když jsem viděl, že i skuteční herci to někdy zkazí,“ přiznává Pavel Horváth.

bri, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Falcon

Přečtěte si také

Diskuse: Písničkové Decibely lásky s Ivou Janžurovou i Rudolfy Hrušínskými

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci