Jiří Bartoška s Eliškou Balzerovou v Teorii tygra

7.8.2015 00:00   |   TV a FILM
Jan (Jiří Bartoška), jeho žena Olga (Eliška Balzerová) a babička (Iva Janžurová) jsou ústředními postavami české komedie Teorie tygra v režii Radka Bajgara, který je i spoluautorem scénáře – napsal jej s Miroslavou Zlatníkovou.

Teorie tygra, Bartoška

O filmu se hodně hovořilo před měsícem na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary v souvislosti s vážným onemocněním Jiřího Bartošky.

Ale už začátkem léta se Bartoškova spolužačka Eliška Balzerová svěřila pro iDNES.cz, že by si jeho manželku zahrála ráda: „Myslím, že po těch letech, co se známe a přátelíme, by nám to společné filmové manželství šlo,“ řekla herečka.

Většina manželství to zná

„Teorii tygra v mnoha podobách zná většina delší dobu sezdaných párů. Proto si myslím, že film má co říct nejen vdaným a ženatým, ale i mladým divákům,“ podotkl k volbě tématu a názvu filmu producent Petr Erben.


Režisér Radek Bajgar spolu s Eliškou Balzerovou a Jiřím Bartoškou při natáčení filmu Teorie tygra.

„Scénář mě moc baví, herecké obsazení se podařilo sestavit skvěle, tým tvůrců máme vynikající. Snad se nám podaří udělat dobrý divácký film,“ přeje si producent Petr Erben.

Jiří Bartoška se v Bajgarově prvotině, pojaté jako road movie, představí v hlavní roli jako veterinář Jan, který se vydává na riskantní pouť navzdory tomu, že může ztratit úplně všechno.

Poslední kapka – tchánovo rozhodnutí

Poslední kapkou se pro Jana stalo tchánovo rozhodnutí dobrovolně odejít ze života – zvolil smrt, když mu definitivně došly síly i trpělivost. Babička totiž ovládla celý dědův život, do posledního detailu určovala, co a jak bude.

Janovi je jasné, že se svou manželkou se nachází v podobné situaci.


Z natáčení filmu Teorie tygra s Jiřím Bartoškou v hlavní roli.

Jan v podání Jiřího Bartošky si vzpomene, že kdysi míval vlastní vůli, sny. Chce zase důstojně a svobodně žít. Touží získat zpátky vládu nad svým životem...

Ve filmu navíc paralelně sledujeme osudy Janových dětí a jejich partnerů v podání Tatiany Vilhelmové, Jiřího Havelky, Jakuba Koháka a Pavly Beretové.

Pro všechny generace

Civilně natočený příběh založený na psychologii postav je určen všem generacím, ale především je to „komedie pro muže, kteří mají zkušenost s manželstvím, a pro ženy, které mají zkušenosti s muži“.


Jiří Bartoška ve filmu Teorie tygra.

Zábavný inteligentní snímek o revoltě a partnerských vztazích se dotýká témat jako jsou hledání smyslu života, štěstí i osobní svobody. V dalších rolích se představí například Arnošt Goldflam, Lucia Siposová, Jan Novotný, Klára Melíšková, Jaromír Dulava.

Premiéra filmu Teorie tygra se chystá na konec března příštího roku a o půl roku později, na polovinu září se připravuje také jeho vydání na DVD.

ztp, ŽenyproŽeny.cz
Foto: CinemArt

Přečtěte si také

Diskuse: Jiří Bartoška s Eliškou Balzerovou v Teorii tygra

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci