Terminátor je zpět, ale jiný a mění pravidla hry

26.6.2015 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Slavný režisér James Cameron, jeden z prvních diváků nového filmu Terminator Genisys, po promítání prohlásil, že právě shlédl snímek, který lze považovat za třetí pokračování jeho dvou Terminátorů. Větší punc kvality, než pochvalu od „otce zakladatele“, film Terminator Genisys získat ani nemohl.

Terminator

Když John Connor (Jason Clarke), vůdce lidského odboje proti strojům, vyšle seržanta Kyle Reese (Jai Courtney) zpět do roku 1984, aby ochránil Sarah Connor (Emilia Clarke) a tudíž zachránil celou budoucnost, nečekaný zvrat událostí naruší časovou osu.

Seržant Kyle Reese se ocitne v neznámé verzi minulosti, kde se musí vypořádat s nepravděpodobnými spojenci, včetně nového Terminátora T-800, tedy takzvaného Strážce (Arnold Schwarzenegger), i s nebezpečnými nepřáteli.

Video
Trailer k filmu Terminator Genisys

Režisér Alan Taylor říká, že podle scénáře Laety E. Kalogridis a Patricka Lussiera netočil přímo další pokračování původního Terminátora od režiséra Jamese Camerona, nicméně nový Terminator Genisys (podle zkratky: GENerální Identifikační SYStém) si s dřívějším příběhem přece jen značně pohrává.

Jenže, v určitém momentu začne Terminator Genisys výrazně měnit pravidla hry.

Nejdříve známá cesta…

Soudný den v devadesátých letech minulého století zlikvidoval polovinu lidstva a ti, kdo přežili, marně vzdorují systému Skynet. Nejsilnější hnutí odporu se zformovalo kolem Johna Connora (Jason Clarke), vůdce lidského odboje proti strojům, jenž pro Skynet představuje největší hrozbu.

Problém má vyřešit Terminátor, stroj na zabíjení s lidskými rysy (Arnold Schwarzenegger), kterého Skynet vyšle do minulosti, aby zabil Connorovu matku Sarah (Emilia Clarke) ještě dříve, než svého syna stihne porodit.

Jenže i lidský odboj má přístup ke stroji času a za Sarah Connor (Emilia Clarke) proto vyšle seržanta Kyle Reese (Jai Courtney), aby ji chránil před Terminátorem.

Až do tohoto okamžiku se děj shoduje s původním Terminátorem tak, jak jej dříve pojal režisér James Cameron.

… a pak přichází obrat

Návratem do roku 1984 však dochází k zásadnímu obratu. Filmový producent David Ellison vysvětluje, že rok 1984, do kterého se postavy v čase vrátí, se od dřívější verze už liší.

„Vyšly totiž najevo skutečnosti, které vedou jiným směrem. Tyto filmy se odehrávaly v současnosti, nikoliv v budoucnosti nebo v minulosti. Náš snímek se tomuto uspořádání vymyká a tak se skrz sled nových událostí postavy ocitnou na cestě do roku 2017 ve snaze zabránit tomu, aby Soudný den vůbec kdy nastal,” upozorňuje producent David Ellison.

Seržant Kyle Reese (Jai Courtney) zjišťuje, že Sarah Connor (Emilia Clarke) není bezbranná servírka, ale pořádná ranařka, kterou žádný Terminátor nevyděsí, zvlášť když už jeden takový stroj působí jako její takzvaný Strážce.

Avšak zdánlivá výhoda může být k ničemu, protože Skynet má „prsty“ všude a rozhodně chce zabránit tomu, aby tato nesourodá trojice namalovala lidstvu růžovou budoucnost.

Schwarzenegger: Scénář mě nadchl

Originální příběh byl hlavním důvodem, proč se k jedné ze svých nejslavnějších rolí vrátil Arnold Schwarzenegger:

„Nadchla mě hned základní verze scénáře. Oceňoval jsem, s jakou precizností se tvůrci snažili, aby byl příběh i ve známých kulisách dostatečně originální, a jakou péči věnovali postavám. Proto jsem se chtěl znovu stát Terminátorem.“

„Terminator Genisys není remake, není to restart ani pokračování – je to vlastně nové pojetí založené na prvotním materiálu od režiséra Jamese Camerona,“ zdůrazňuje producent nového filmu David Ellison. „Diváci vůbec nemusí znát předchozí filmy, tento příběh je na nich nezávislý. Ale na fanoušky, kteří viděli první dva Terminátory, tu čekají mnohá překvapení.”

Co se týče hereckého obsazení, první na seznamu byla titulní postava. K životu ji opět přivedl Arnold Schwarzenegger. „Nemyslím si, že je možné natočit Terminátora bez Arnolda,” naznačuje režisér Alan Taylor. „Já osobně bych si ho bez něj nedokázal představit.“

Bez Arnolda ani pomyšlení

„Něco na tom je, jak Arnold Schwarzenegger a režisér James Cameron původně tuto postavu vytvořili a během prvních dvou filmů nastínili různé stránky Terminátorova charakteru. V podstatě tak nastavili jeho mytologii. Bylo by pro mě opravdu těžké přemýšlet o novém Terminátorovi bez Arnolda,“ přiznává Alan Taylor.

„Byl jsem velmi šťastný, že jsem se mohl znovu zapojit do tohoto filmu. Bylo to jako s jízdou na kole. Okamžitě se vám všechno vrátí. Vzpomínám, když jsem si přečetl scénář a začal se učit repliky. Znovu jsem mluvil jako stroj. Prostě do té postavy vklouznete,” říká Arnold Schwarzenegger.

„Pokud máte k dispozici Arnolda Schwarzeneggera, musíte ho »využít« zase novým způsobem,” tvrdí režisér Alan Taylor a dodává:

„Nemůžete prostě udělat znovu totéž. Takže pro mě bylo velmi důležité, že jsme na tuto postavu nahlédli ze zcela jiného pohledu. Víte, on se vyvíjí, dozrává a to nás přivedlo ke zbrusu nové verzi.”

Dál, než jste čekali

„V podstatě divákům nabídneme to, co od nás očekávají... ale pak »Frnk!« a všechno otočíme. A to je něco, co je vryté hluboko do DNA filmových Terminátorů,“ líčí Alan Taylor.

„První Terminátor od režiséra Jamese Camerona pracuje s Arnoldovou postavou určitým způsobem a pak se vše obrátí, aniž by kdokoliv tušil, že to přijde. S postavami, které již dobře znáte, si můžete dovolit zajít na nová území a ony vás nakonec vždy zavedou mnohem dál, než jste čekali,” uzavírá tvůrce nového Terminátora.

Film Terminator Genisys vyjde v polovině listopadu rovněž na DVD a na Blu-ray.

bri
Foto: CinemArt

Přečtěte si také


Diskuse: Terminátor je zpět, ale jiný a mění pravidla hry

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci