Čertova nevěsta Zdeňka Trošky – pohádková klasika

13.4.2011 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Zdeňka Trošku už bereme jako režiséra, jehož filmové pohádky patří k české klasice. Koncem dubna si k nim můžeme zařadit i nejnovější Čertovu nevěstu.

Čertova nevěsta

Čerti patří mezi nejoblíbenější postavy českých pohádkářů. Určitě to platí i pro Trošku, který doposud tvořil pekelníky, kteří byli buď malí, ale šikovní, případně tak dobráčtí, že přinesli i z pekla štěstí. V adaptaci pohádky Boženy Němcové ale Čertova nevěsta ukáže, že s čerty skutečně nejsou žerty.

O Štěpánce a Štěpánovi

V pohádkovém království chybí ke štěstí jen následník trůnu. Král (David Suchařípa) si z toho nedělá těžkou hlavu, ale královna (Sabina Laurinová) se trápí a pro potomka by se byla ochotná i upsat peklu. A protože čert (Karel Zima) nikdy nespí, čeká ji i jejího manžela půlnoční dostaveníčko v Čertově mlýně, kde dostanou prazvláštní nabídku. V první chvíli ji odmítnou, ale…

Video
Čertova nevěsta, oficiální trailer

Za pár měsíců se královně narodí princezna Štěpánka. Roste jako z vody a nejlíp je jí se Štěpánem, synem královniny komorné. Krátce před osmnáctými narozeninami se Štěpánka dozví o paktu, který kdysi její matka přece jen s čerty uzavřela. Podmínky jsou prosté a nekonečně kruté. Za to, že dostala od pekla život, stane se nevěstou jeho vládce (František Němec).

Čtěte o režisérovi

Zdeněk Troška se pustil do Čertovy nevěsty
Natáčení v Keni bylo nezapomenutelné
Zdeňku Troškovi pečou fanoušci štrůdly

Král se na poslední chvíli pokusí dceru zachránit, uspořádá ples, na kterém si má Štěpánka z přítomných princů vybrat manžela dřív, než skončí ve spárech Lucifera. Ten však lest prohlédne a strašlivě se pomstí. Štěpánka, proměněná v černý přízrak, čeká na záchranu. Jediný, kdo je pro ni ochoten riskovat, je kamarád z dětství Štěpán. Dokáže láska porazit pekelné síly? Mladíka čeká strastiplná pouť, na jejímž konci čeká buď Štěpánka, nebo smrt.


Královna a princezna

Originál byl moc hororový

„Čertova nevěsta vznikla na motivy pohádek Boženy Němcové, především příběhu o statečném Bohumilovi. Ten je ve svém originálu temný, hororový, což jsme nechtěli, a proto jsme se snažili příběh prosvětlit pohodou a humorem, českým pohádkám tak vlastním,“ vysvětluje režisér Zdeněk Troška. „Zároveň jsme zdůraznili vizuální stránku filmového vyprávění, od rokokových kostýmů přes romantickou kameru až po skvělé trikové záběry…“


Král pohádkový a "král" pohádek

„Film vznikl během loňského léta, od 25. července 2010, kdy padla první klapka v lokalitě Židova strouha u Bechyně, do 17. září 2010 v barrandovském ateliéru č. 4. Tudíž 39 plánovaných natáčecích dní. Počasí nám přálo, i když jsme měli namále – těsně po skončení natáčení přišly ony nešťastné záplavy a celý čertův mlýn odplul někam k Orlíku…“ připomíná Zdeněk Troška.

Václav měl z koně respekt

Mladého sympatického mládence, který vyrůstá po boku princezny, zamiluje se do ní a chrání jí před celým světem i před samotným peklem, odkud ji také nakonec vysvobodí, hraje Václav Švanda, student pražské DAMU. Jaký byl pan režisér? Je na začínající herce hodný?


Štěpánka a Štěpán

„Pan režisér Troška je přesně takový, jak ho diváci znají z televize či z různých besed. Přátelský, optimistický a velmi vstřícný. Myslím, že celé natáčení pomáhal nejen mně, ale i Evičce. Trpělivě nám vysvětloval spoustu filmových pojmů a naučil nás, co je nutné pro práci před kamerou,“ nedá na něj dopustit.

A na jakou scénu se nejvíc těšil? „Těšil jsem se zejména na setkání s herci, které už léta obdivuji. Spolupracovat s Bárou Munzarovou, Sabinou Laurinovou či panem Františkem Němcem je opravdu zážitek, na který budu ještě dlouho vzpomínat. Všichni se ke mně chovali velmi mile a brali mě jako hereckého partnera, i když věděli, že jsem u filmu nováčkem. Trochu jsem měl strach z jízdy na koni, protože se můj filmový kůň se mnou během tréninků moc neskamarádil. V den natáčení ale poslouchal jako hodinky.“

Vrátila se do Buchlovic

Krásnou, usměvavou princeznu Štěpánku si zahrála Eva Josefíková, která studuje na DAMU o ročník níže než její filmový partner. A na co se ona těšila? Neměla také z koní trochu strach?


S čerty nejsou žerty

„Těšila jsem se na natáčení všech exteriérových scén na zámku v Buchlovicích, protože z toho kraje pocházím a v zámeckých zahradách jsem pobíhala už jako malá. Nikdy by mě nenapadlo, že tam jednou budu tancovat a jezdit na koni před filmovými kamerami. Obavy jsem měla ale právě tehdy, protože před pohádkou jsem na koni nejezdila. Tvrdě jsme s Vaškem trénovali a zvládli jsme to,“ přiznává mladá herečka.

Na celovečerním filmu se podílel tým osvědčených filmových tvůrců, jako je například scénárista Marek Kališ, kostýmní výtvarník Národního divadla a Státní opery Praha Josef Jelínek nebo přední umělecký maskér Bobo Sobotka, s kterým Troška spolupracuje už přes třicet let. Kamery se ujal skvělý český kameraman David Ployhar a hudbu složil skladatel Miloš Krkoška.


Chvíle mezi natáčením

Snímek je nabitý 195 vizuálními efekty, jejichž vlastní realizace trvala tři a půl měsíce a podílelo se na ní celkem 14 kompozitorů a animátorů pod taktovkou trikové legendy Borise Masníka.

git
Foto: Bontonfilm

Přečtěte si také


Diskuse: Čertova nevěsta Zdeňka Trošky – pohádková klasika

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci