Jan Budař s poctivostí leda pojde

8.3.2011 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – V kinech se koncem dubna objeví poněkud netradiční film s Janem Budařem v hlavní roli. Jmenuje se Czech Made Man – S poctivostí leda pojdeš.

Czech Made Man

Příběhu, který tvůrci označují jako černou komedii, dali podobu scénáře Milan Bukovecký, Oto Klempíř a Jiří Hubáček.

Pod režijním vedením Tomáše Řehořka se ve filmu objeví kromě Jana Budaře také Kateřina Brožová, Martin Písařík, Milan Šteindler, Pedja/Predrag Bjelac, Zdeněk Srstka, Ester Kočičková, Jan Antonín Duchoslav, Petr Čtvrtníček, Jana Krausová, Veronika Hong, Tomáš Matonoha, Norbert Lichý.

Nemožné je možné

Všechno se točí kolem jedné nečítankové kariéry, ať už v Praze, v německém Mnichově nebo čínské Šanghaji. Jakub Vrána (Jan Budař) se charakterizuje hned zkraje filmu: "Dejte mi sto dolarů a já je za měsíc votočím na deset táců."

Autoři podle vlastních slov sledují "velkou" kariéru dítěte z rodiny alkoholika, ze kterého se stane globální král internetových domén. Nemožné je možné, padají konvence, normy, pravidla...

Video
Trailer k filmu Czech Made Man – S poctivostí leda pojdeš.

Na základní škole Jakub Vrána (Jan Budař) doluje mince z telefonních automatů nebo součástky z lodí v přístavu v pražských Holešovicích (šrouby dělají šrouby). Pak se sice dostane na průmyslovku, ale z té ho nakonec vyhodí. Stáhne se tedy do skladu léčiv.

Stačí být chytřejší (nebo vyčůranější?)

Už jako kluk pochopil, že spolehnout se musí jedině sám na sebe. Totalitou osmdesátých let kličkuje nepříliš vzorově a přelomový listopad 1989 prožije rovněž nezvykle – mezi pacienty psychiatrické léčebny.

Po listopadové revoluci už to jede, ba letí. Nahoru i dolů. Do Německa a zpátky. Na Pankrác a zpátky. Do Číny a zpátky. Vše je tak snadné, až je to k smíchu (ale i takzvaně "vo hubu"). Stačí být chytřejší (vyčůranější?) a odvážnější (bezohlednější?) než průměr. Z internetových hříček pak vyroste virtuální blahobyt. Milióny přilétají a odlétají. Takový je zákon džungle.

Z netušených a nekonečných možností internetu vyroste ve finále virtuální blahobyt. Hrdina má všechno, dokonce plánuje velmi netradiční rodinu. Vypadá to na happy end, ten se ovšem na závěr stylově zvrtne...

Film Czech Made Man – S poctivostí leda pojdeš vyjde letos v říjnu také na DVD a Blu-ray.

Jan Budař

Narodil se 31. července 1977 v severočeském Frýdlantu. Herectví vystudoval na JAMU v Brně. Hrál v pražském Divadle Na zábradlí a královehradeckém Klicperově divadle. Nyní působí v Národním divadle v Praze.

Ztvárnil role v televizních filmech Rasistické historky a Otec neznámý aneb Cesta do hlubin duše výstrojního náčelníka.

Je členem hudební skupiny Eliščina malá tíseň, kde zpívá, hraje na klavír a kytaru.

Proslavil jej film Nuda v Brně (vyšel i na DVD), ke kterému složil hudbu a spolu s Vladimírem Morávkem napsal také scénář. Nuda v Brně získala pět Českých lvů, Jan Budař si odnesl Lva za hlavní mužský herecký výkon v roli mírně retardovaného Standy, který se chystá na první noc s dívkou Olinkou, s níž si už rok dopisuje. Po roce dopisování pozve Olinka Standu domů, do Brna: "Stando, přijeď v sobotu na večeři a pokud budeš chtít, můžeš tady i spát." Na řadu tak přicházejí rady "Jak na to"...

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jan Budař s poctivostí leda pojde

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci