Čistota především – to je domácí pisoár

13.5.2016 00:00   |   Bydlení
Dnes už si pánské toalety v restauraci, ve škole či na stadionu lze těžko představit bez pisoáru. Šetří vodu, je pohodlnější a zejména čitší i hygieničtější. V poslední době si razí cestu také do našich bytů.

pisoár v koupelně

Je-li k dispozici trochu prostoru, kam by bylo možné domácí pisoár umístit, proti nehovoří v podstatě žádné argumenty. Navíc, díky výrazné úspoře vody se celá investice vrátí.
Jestliže v bytě žijí minimálně dva muži, není proč s domácím pisoárem váhat. Avšak nepředstavujte si klasické „mušle“, s nimiž se setkáte ve veřejných provozech.

Domácí pisoár je menší, vyrábí se v různých tvarech a nesčetných variantách designu i ceny.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak udržet pořádek v koupelně
Dáme si do bytu, dáme si…
Jaký nábytek do koupelny? Dřevěný!

Domácí pisoár je zpravidla kryt vrchním poklopem, takže esteticky neruší a jeho údržba je rovněž velmi jednoduchá. Také samozřejmě nijak nezapáchá.

Navíc je již standardem vybavení elektronickým splachováním, které eliminuje nehygienické stlačení vypínače bezprostředně po použití pisoáru.

U běžné toalety zpravidla najdeme dělené splachovací tlačítko – menší je obvykle tři litry a větší šest litrů vody. Oproti tomu nové modely domácích pisoárů zvládnou spláchnout jedním litrem vody, což znamená úsporu až sedmdesát procent. K lepší hygieně navíc přispívá také automatizované splachování.

„Možností v automatizaci je více. Může se jednat o klasické infračervené čidlo, které reaguje na pohyb před pisoárem. Ale vhodnější variantou je radarový splachovač – například při umístění domácího pisoáru v koupelně, kdy je pohyb v jeho okolí poměrně častý, tak zbytečně nedochází ke splachování. Čidlo radarového splachovače totiž do pisoáru vysílá vlny, sledující pohyb kapaliny uvnitř. Když se při použití pak hladina v pisoáru rozvlní, čidlo pohyb zaznamená a po jeho ustálení spláchne,“ říká Ing. Radomír Ambrož ze společnosti Sanela, která se výrobou sanitární elektroniky zabývá již dvě desetiletí.

Díky radarovému splachovači lze dosáhnout designově čistého řešení. Je totiž umístěn za keramikou pisoáru a obklad stěn tak neruší žádné plastové nebo nerezové kryty, které nelze eliminovat u manuálních splachovačů i případně infračervených čidel.

„Samozřejmostí je vybavení domácího pisoáru zápachovou uzávěrou v sifonu, zabraňující úniku nežádoucího zápachu. Protože ale pisoár není tolik používaný jako ve veřejných provozech, doporučuje se jeho zakrytí,“ vysvětluje Ing. Radomír Ambrož.

Při méně častém používání lze u domácího pisoáru s radarovým splachovačem nastavit každých šest hodin takzvané samočinné sanitární spláchnutí, aby voda v něm příliš dlouho nestála.

Umístění pisoáru ve větší výšce umožňuje mnohem čistší a tím pádem i hygieničtější provoz, protože nedochází k potřísnění okolních prostor jako tomu je zpravidla při používání klasické toaletní mísy ve stoje.

Základní podmínkou pro instalaci domácího pisoáru je klasický přívod vody a připojení na odpad o průměru 40 nebo 50 mm. V případě automatického splachování je důležité i připojení na elektrický proud nebo volba varianty s napájením na baterie.

zpt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Čistota především – to je domácí pisoár

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci