Zahrada plná krásných a voňavých růží

21.8.2015 00:00   |   Bydlení
Kdo by nechtěl mít krásně barevnou zahradu provoněnou omamným aromatem růží? Pro jarní výsadbu růží, kterým se také příhodně říká královny květin, je potřeba vše dopodrobna rozmyslet a prodebatovat. Vyplatí se to.

růže

Přezdívku královny získaly růže právem, vždyť se jedná o květiny, které zkrášlí kteroukoliv zahradu. Aby však zahrada vypadala jako z pohádky o Šípkové Růžence, je nutné věnovat pozornost již samotnému výběru rostlin a jejich následné péči.

Růže vhodné k výsadbě

Zahradníkům se nabízí hned několik typů růžových sazenic, které mají každá svá specifika. Setkat se tak můžeme například s prostokořennými růžemi, které dodávají okrasné školky. Kvalitnější sazenice tohoto typu se vyznačují třemi silnými výhony, mohou mít však také jen výhony dva. Nadzemní výhony jsou zastřiženy, kořeny nemají zemní bal a jsou také částečně zakráceny.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

I malá zahrada umí udělat velkou radost
Oáza květin na balkóně, jak ji vykouzlit
Česko obývá národ pěstitelů bylinek a květin

Při nákupu musíme dbát na to, zda nejsou kořeny proschlé či polámané. Výhony musí být svěží, zelenkavé barvy, s dostatečným počtem oček, nevylomené. Před samotnou výsadbou je nezbytné prostokořenné růže na 12 až 24 hodin ponořit do vody.

Kontejnerové růže se prodávají v pěstebních kontejnerech, mají kompaktní kořenový bal. Jejich hlavní předností je možnost výsadby v průběhu celého vegetačního období. Rostlina v kontejneru se namočí, posléze se opatrně sejme kontejner a s neporušeným balem se vysadí do připravené výsadbové jámy. Vysazuje se hlouběji, než původně rostla v kontejneru.

Typy růží

Při nákupu věnujeme pozornost velikosti a typu růže. Dalšími důležitými znaky jsou barva (paleta nezahrnuje pouze modrou a černou) a také vůně. Nezanedbatelným kritériem je náchylnost konkrétních odrůd k tradičním onemocněním růží.

Růže se dělí podle různých kategorií – z pěstitelského hlediska je to zejména na miniaturní, půdopokryvné, keřové, kam patří také čajohybridy nebo módní anglické růže, popínavé, ale také botanické nebo růže sadové. Hodí se jak pro vytvoření neprostupného živého plotu, tak i pro náležité zkrášlení zahrady.

Botanické růže jsou původní druhy, které rostou v přírodě. Tvoří robustní keře s voňavými květy, často se u nich nechávají dozrávat šípky. Obvykle kvetou jen jednou do roka, zato ale bohatě a dříve než ostatní druhy. Může se jim dařit i na drsnějších místech: kamenitá půda, stín, úpal, vítr.

Čajové růže - čajohybridy jsou typickým druhem růží k řezu. Velkokvěté ušlechtilé růže na pevném dlouhém stonku mají jen jeden květ a pěkně tvarované listy. Poslouží také jako dárek při významnějších okamžicích. Květy mají různě formovaná poupata a výrazné zbarvení. Celá rostlina dorůstá výšky 80–100 cm. Vyžadují slunné teplé místo s hlinitopísčitou zeminou.

Popínavé růže se navzdory svému názvu samy pnout neumějí. Musí se vést a vyvazovat ke konstrukci, aby pokryly určitý povrch či vytvořily zvolený tvar. Mohou dorůst od 2 až 4 metrů, přičemž jejich výhony bývají obaleny bohatými květy. Poliantky mnohokvěté jsou růže, které se používají na obrubu záhonů. Dorůstají do výšky 30–60 cm a na stonkách mají 2–5 květů. Ideálně vysazovat jihovýchodním nebo jihozápadním směrem, aby byly chráněny před větrem a přímým letním sluncem.

Pokud chceme na zahradě vytvořit barevný kvetoucí koberec, zvolíme si k tomuto účelu půdopokryvné růže. Keříky jsou nízké a vytvářejí výhony, které se rozpínají široce do okolí.

Miniaturní růže jsou určeny do nádob, do skalek a dalších omezených prostor.

Tip:
Abychom se dočkali krásných a plných květů, je nezbytné růže hnojit. S tím nám mohou pomoci granule inteligentního dlouhodobého hnojiva, které obsahují nezbytné živiny. Látky se z granulí uvolňují postupně a zaručují optimální přísun živin až po dobu 6 měsíců.

Nejkrásnější růže světa

Chcete mít na své zahradě ty nejkrásnější růže světa? Pak si pořiďte kordes růže od světoznámé šlechtitelské společnosti, která se zaměřuje nejen na krásu květů, ale především jejich odolnost vůči chorobám. Většina těchto růží nepotřebuje žádnou chemickou ochranu a nepodléhá padlí ani černé skvrnitosti.

Vybírat lze mezi pnoucími růžemi (voňavá Golden Gate, plnokvětá Florentina), voňavými velkokvětými růžemi i řadou osvědčených mnohokvětých růží (Lions Rose, Gartenspass, Home and Garden, Jugendliebe, Garden of Rose). Ušlechtilých květů se dočkáte už za 6 až 8 týdnů.

Kdy a jak vysazovat

Prostokořenné růže vysazujeme v dubnu a na podzim, růže v kontejnerech v průběhu celé vegetace. Zárukou zdravého vitálního keře a bohaté násady květů je kvalitní výživná zemina a správné místo výsadby. Růže obecně vyžadují slunné místo, nikoliv však na úpalu. Nevhodné je také suché stanoviště. Nejvhodnější pro růže jsou hlinitopísčité půdy s dostatečnou zásobou humusu. Hloubka vykopané jámy by měla být nejméně 30 cm. V jámě zasypáváme růže substrátem na růže.

Při výsadbě pečlivě dbáme, aby se místo štěpování (čili to, kde se setkává původní podnož s naštěpovanou kulturní odrůdou) nacházelo cca 5 cm pod povrchem záhonu, musí být v zemině. Růži po výsadbě utužíme a ještě přihrneme zeminou tak, abychom kolem keříku vytvořili hrůbek. Povrch záhonu můžeme také pokrýt mulčem na růže.

U výsadby růží popínavých je nejlépe nejdřív osadit oporu a teprve poté vysazovat růže.

Nezanedbat péči

Růžím musíme zaručit dostatečný přísun vláhy, která musí prostoupit až ke kořenům. Naprosto nezbytná je zejména v prvním roce po výsadbě. Při zalévání však nesmíme zasáhnout listy rostlin, ulpělá vlhkost napomáhá rozvoji houbových chorob. Od května také ošetřujeme růže preventivně postřikem proti houbovým chorobám. Podle potřeby zasáhneme také proti živočišným škůdcům, mezi něž nejčastěji patří:

Americké padlí

bílý moučný povlak na listech a poupatech, zabraňuje kvalitnímu růstu rostlin

Černá skvrnitost listů

na listech černohnědé paprsčité skvrny, napadené listy žloutnou a opadávají. Výhony růží špatně vyzrávají a rostlina by mohla přes zimu uhynout

Pilatka dřeňová

na listech je viditelný otvor, výhony krní a odumírají

Mšice

na mladých listech, jsou zkadeřené a opadávají

Sviluška

na listech jsou při pohledu z blízka viditelné pavučinky, listy zasychají a plošně žloutnou

Většina současných okrasných růží kvete opakovaně. V průběhu léta průběžně odstraňujeme odkvetlé květy, což stimuluje další násadu poupat. Vedle pravidelného doplňování organické hmoty (kompostu) je dobré též rostliny přihnojovat, přičemž používáme speciální hnojiva určená pro růže.

ztp, ŽenyproŽeny.cz
Foto: OBI a archiv

Přečtěte si také


Diskuse: Zahrada plná krásných a voňavých růží

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci