Pěstování bonsají není žádná věda!

22.5.2015 00:00   |   Bydlení
Pěstování bonsají není žádná věda, stačí pár základních pravidel. Bonsaj je rostlina jako každá jiná.

bonsaje

Jejím poznávacím znamením je místo, ve kterém roste, ať už se jedná o misku, kámen nebo dřevo. Když budete při jejím pěstování dodržovat pár základních pravidel, budou bonsaje ozdobou vašeho bytu či zahrady.

Může vás zajímat

Vytvořte si svůj pestrý truhlík či květináč
Šaty dělají člověka, květináč květinu
Chcete pěstovat citrusy? Poradíme vám!

„Jeden moudrý muž kdysi řekl, že největším zahradnickým mistrovstvím je zálivka. A to platí u bonsají dvojnásob. Protože jsou bonsaje v mělkých miskách, je potřeba vodu dolévat,“ radí Petr Herynek, kurátor výstavy.

S čím začít?

S jakou rostlinou začít? V podstatě můžete sáhnout po jakémkoli stromku, často se doporučuje citrus nebo fíkus. Pro úplné začátečníky je asi nejvhodnějším druhem jalovec.

Výborně se tvaruje a případné nedostatky, které se na vypěstovaném stromku objeví, lze snadno opravit. Kromě toho u něho můžete po letech zkušeností použít efekt takzvaného mrtvého dřeva.

Jehličnany jsou asi největší skupinu bonsají, jenž se v našich podmínkách úspěšně pěstují. Kromě jalovců jsou velmi populární borovice, tisy a modřín.

Ten je nádherný na jaře, když raší, i na podzim, kdy jeho jehličí zezlátne. Navíc modřín se pomocí drátu velmi dobře tvaruje a tak si ho můžete snadno upravit podle své představy.

Budete rovněž potřebovat speciální bonsajistické drátky a náčiní, které koupíte ve specializovaném obchodu. Vyplatí se nešetřit a koupit si opravdu kvalitní pomůcky, a to zejména nůžky.

Kromě vody i hnojivo

„Kromě vody potřebuje bonsaj také hnojivo a dostatek světla. Proto je důležité místo, kde bude bonsaj stát. To vybíráme podle pravidla: správné umístění je to, které vyhovuje bonsaji, ne to, které se hodí nám,“ dodává Petr Herynek.

Na výstavě bonsají, která se letos v Botanické zahradě v Troji  konala již po desáté, se návštěvníci dozvěděli, jak o bonsaje pečovat, jak je stříhat nebo zalamovat, ale viděli také mnoho zajímavých exponátů. Ty byly nejen z Čech, ale také ze Slovenska, Polska a Maďarska.

„Například tropický dužnatý strom Líčidlo dvojdomé má fialové plody, které v dávných dobách používaly indiánky jako líčidlo. Konkrétně si s nimi malovaly oči,“ říká bonsajista.

Stoletá krása

„Zajímavá je také bonsaj ze smrku ztepilého, jehož větve vyrostou o zhruba čtyři centimetry ročně. Tato konkrétní bonsaj má téměř 70 let, což je úctyhodný věk. Nejstarší bonsaje, které jsou na výstavě k vidění, se chlubí až sto lety,“ prozrazuje Petr Herynek.

Novinkou a zajímavým osvěžením výstavy byly i trávníkové koule zavěšené na stromě či lucerničky, které při noční procházce japonskou zahrádkou osvěcují bonsaje.

zt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Pěstování bonsají není žádná věda!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci