Za bolestmi hlavy a zad bývá špatná postel a židle

24.3.2015 00:00   |   Zdraví a krása
Také vás občas bolí záda či za krkem? Bolesti zad a páteře patří dlouhodobě mezi nejčastější zdravotní problémy Čechů. Za svůj život se s nimi potýká téměř 85% veškeré populace.

bolesti zad a hlavy

Odborníci navíc varují, že nedostatečná léčba prvních příznaků vede k chronickým problémům. Na vzniku těchto zdravotních potíží má velký podíl sedavé zaměstnání, stres a v neposlední řadě také nekvalitní a nedostatečný spánek.

Zbavte se špatných návyků a dbejte více o svá zdravá záda. Jak na to vám proadí primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí MUDr. Michaela Tomanová a odborník společnosti Johann Malle Jakub Šoufek.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Bolí vás hlava? Málo pijete!
Migrénu nevyléčíte, ale bojovat s ní lze
Jak si nezpůsobovat bolest

Základem kvalitní spánek

Probouzíte se ráno bez energie a se ztuhlým a rozlámaným tělem? „To může způsobit nevhodná matrace, která neposkytuje páteři dostatečnou oporu. Důsledkem je špatné rozložení tělesné váhy, které může později vést k trvalejším změnám na páteři,“ upozorňuje Jakub Šoufek ze společnosti Johann Malle, která se zabývá výrobou přírodních matrací a postelí.

„Při výběru matrace je dobré věnovat pozornost její tvrdosti. Příliš tvrdá se nebude moci přizpůsobit tvaru těla, což vede ke špatné poloze páteře a následně i možným bolestem. Naopak příliš měkká či proleželá neposkytuje tělu dostatečnou oporu. Pro správnou polohu páteře jsou vhodnější spíše středně tvrdé matrace.

Naučte se správně sedět

Za bolesti zad může často sedavé zaměstnání, ať už v kanceláři, za volantem nebo v továrně. „Základem správného sedu je samozřejmě správná židle,“ připomíná MUDr. Michaela Tomanová z Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

„Na ní seďte tak, aby se vaše nohy dotýkaly země. Dolní končetiny by přitom měly být rozkročeny na šířku pánve, držení trupu, hlavy a páteře by se mělo co nejvíce přiblížit vertikále,“ doporučuje MUDr. MichaelaTomanová.

A pravidelně si v rámci pracovní doby také dopřejte krátké přestávky, které vás osvěží a umožní protáhnout ztuhlé a jednostranně zatížené svaly, radí lékařka.

Omezte stres

Psychická úzkost působí na lidské tělo a projevuje se i po fyzické stránce, může například vyvolávat bolesti v oblasti krční páteře. Pokud je psychická zátěž intenzivní anebo působí na organismus dlouhodobě, může mít vliv na postavení celého těla, včetně krční, hrudní i bederní páteře.

Ve stresu se tělo automaticky jakoby schoulí do klubíčka. Ramena jsou předsunutá dopředu, hrudník je ztuhlý, v mírném nádechu, držení těla je často nevyvážené a nevzpřímené. Tato nerovnováha pak může způsobovat bolesti celého pohybového aparátu.

Pokud pomineme psychofarmaka, která jsou vhodná pouze v případě těžkých stavů, nejlepší je proti psychické úzkosti i stresu obecně aktivní přistup k sobě samému a pozitivní myšlení.

„Doporučuji zvolit vhodný pohyb, při kterém můžete zlepšit svůj fyzický stav a kondici. Zároveň se vám v těle vyplaví endorfiny, které podporují dobrou náladu. Pro psychickou pohodu je dále důležitý kvalitní spánek, při kterém může tělo a mysl dostatečně zregenerovat,“ uzavírá MUDr. Michaela Tomanová.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Za bolestmi hlavy a zad bývá špatná postel a židle

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci