Sůl rozežírá pejskům a kočkám tlapičky

1.1.2015 00:00   |   Zvířata
Odmítá s vámi pejsek jít na procházku a vy nevíte, co se mu tak najednou stalo? Zjistěte si, zda trasa procházky nevede přes posolenou silnici. Právě sůl způsobuje zvířecím tlapkám velkou bolest. A může zanechat i trvalé následky.

sůl a tlapky

Když pejsek neustále poskakuje a zvedá nožičky, znamená to, že jeho tlapky něco trápí. Nemusí to být hned kloubní nemoc nebo nějaká porucha hybnosti.

Právě v období sněhu a ošetřování silnic solí veterináři apelují na chovatele, aby nebyli ke svým zvířatům nevšímaví.

Zničené polštářky

Je dost časté, že si pejsek poškodí polštářky svých tlapek. Buď v zápalu hry nebo i z páníčkovy nevšímavosti se pohybuje po chodících a cestách vysypaných solí – ta mu pronikne do kůže a není-li rychle tlapka ošetřena, způsobí mu velké problémy.

V poslední době jsou módní i psí a kočičí botičky. Je otázkou, jak dlouho vydrží suché a jestli je miláčkové na tlapkách snesou...

V podstatě je to tak, že velká plemena psů botky nenávidí a bohužel s nimi většinou rychle zatočí. Menší psíci se na ně dokážou zvyknout a hlavně ve velkých městech, kde se solí i preventivně, jsou pro ně velkou pomocí.

Oblečky a kabátky, včetně nejrůznějších baretů – to je téma na samostatný článek, tak jen krátce: hlavně malým plemenům přikrytí zad a ledvin v mrazivých fujavicích dost pomůže. Je ale nutné domyslet i negativa – stejně jako u lidí se zbytečně nabalený jedinec přehřeje a nakonec nastydne...

Pomůže mast

Problém nemusí nastat okamžitě, když se pes dotkne posolené silnice. Sůl se postupně „zažere“ do tlapky a stále víc nahlodává kůži. Pak stačí, když pejsek i po delší době šlápne na sůl a rána se rozjitří. Zvíře odmítá chodit, stále si olizuje končetiny a bývá nevrlé.

Pes u veterinářeCo vás může zajímat

Chřipku může mít i váš mazlíček
Psy ohrožují zákeřné osiny
Mývalí kočkopes, který aportuje

Spolehlivou a v podstatě jedinou ochranou je ihned po procházce umýt pejskovi tlapky. Ale zcela nejlepší je již před venčením namazat tlapičky mastným krémem. K tomu postačí i běžná lékařská vazelína, která promastí kůži, je voděodolná a zamezí pronikání soli do kůže. Stejně může posloužit i známá indulona.

Nebezpečí rozsáhlé infekce

Problém se solí se netýká pouze pejsků. Obtíže mají i kočky, které nežijí jen v bytě, ale mohou se volně pohybovat venku. Ani na vesnici se už dneska nebojuje se sněhem a ledem bez pomoci chemie...

Máte-li doma takové zvíře, které se zároveň pohybuje i venku, určitě mu pravidelně kontrolujte tlapičky, abyste zamezili jeho utrpení. Špinavá sůl může v nahlodané kůži způsobit i rozsáhlé infekce, které se obtížně léčí!

mw

Přečtěte si také


Diskuse: Sůl rozežírá pejskům a kočkám tlapičky

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci