Psychická úzkost jako příčina bolesti páteře

13.6.2014 00:00   |   Zdraví a krása
Psychická úzkost působí na lidské tělo. Projevuje se i po fyzické stránce, může například vyvolávat nerovnováhu v pohybovém ústrojí.

bolesti pteře

„Nejčastěji může způsobovat bolesti v oblasti krční páteře. Čím déle se nám psychická úzkost v těle hromadí, tím horší mohou být naše obtíže, které se pak o to hůře později napravují,“ upozorňuje MUDr. Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Psychika a postavení těla

Pokud je psychická zátěž intenzivní anebo působí na organismus dlouhodobě, může mít vliv na postavení celého těla, včetně krční, hrudní i bederní páteře.

„Ve stresu se tělo automaticky jakoby schoulí do klubíčka. Ramena jsou předsunutá dopředu, hrudník je ztuhlý, v mírném nádechu, držení těla je často nevyvážené a nevzpřímené. Tato nerovnováha pak může způsobovat bolesti celého pohybového aparátu,“ upřesňuje lékařka.

Přirozené prostředky na léčbu úzkosti

Pokud pomineme psychofarmaka, která jsou vhodná pouze v případě těžkých stavů, nejlepší je proti psychické úzkosti i stresu obecně aktivní přistup k sobě samému a pozitivní myšlení.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Jak si nezpůsobovat bolest
Když to přeženete s hrabáním listí
Klidné posezení... a nemalé problémy jsou tu!

„Osobně doporučuji zvolit vhodnou pohybovou aktivitu, při které můžete zlepšit svůj fyzický stav a kondici. Zároveň se vám v těle vyplaví endorfiny, které podporují dobrou náladu. Pro psychickou pohodu je dále důležitý kvalitní spánek, při kterém může tělo a mysl dostatečně zregenerovat,“ uzavírá primářka Michaela Tomanová.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Psychická úzkost jako příčina bolesti páteře

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci