Češky přiznávají sedm partnerů za život

7.3.2014 00:00   |   Sex a vztahy
Češky v sexu vystřídají za život v průměru sedm partnerů, o dva víc než průměr zjištěný průzkumem v 15 zemích.

antikoncepce

Polovina Češek se chrání hormonální antikoncepcí, zbytek volí jako hlavní ochranu většinou kondom. Průzkum rovněž zjistil, že Češky po nechráněném sexu vyčkávají s řešením zbytečně dlouho.

Jen tři z deseti by použily pohotovostní pilulku, každá devátá v této situaci jde na interrupci. Ukázal to průzkum, v němž odpovídalo 7000 žen od 15 do 49 let.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Sex až po svatbě? V Česku vzácnost
Snižuje antikoncepce chuť k milování?
Kdy mluvit s dětmi o antikoncepci

V počtu sexuálních partnerů Češky převyšují průměr a uvádějí jich sedm, 19 procent přiznává v dosavadním životě deset a více sexuálních partnerů.

"Ze sledovaných zemí je to třetí nejvyšší počet, více je to jen v Rakousku, devět, a Velké Británii, osm," uvedl Peter van der Wildt, ředitel výzkumné agentury Millward Brown, která průzkum provedla.

Jakou antikoncepci

Z dotázaných Češek 14 procent uvedlo, že jako hlavní antikoncepční metodu užívají kondom. Téměř třetina přiznala, že se jim při sexu s kondomem stala nehoda a vyvstalo riziko nechtěného otěhotnění.

"Jen tři z deseti by bezprostředně po nechráněném sexu použily pohotovostní antikoncepční pilulku, každá devátá se vystavuje riziku drastického řešení v podobě potratu. Je to víc než ve sledovaných západoevropských zemích, i zemích sousedních, včetně Slovenska," uvedl dále Peter van der Wildt.

Docentka klinické psychologie Laura Janáčková ze Sexuologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze k tomu připomněla, že potrat je obrovským zásahem do zdraví a především psychiky žen, který je může ovlivnit na celý život:

"Má také výrazný vliv na partnerské vztahy, jak aktuální, tak i budoucí. Proto je rozhodně žádoucí se tomuto zákroku v maximální možné míře vyhnout," řekla.

O »tabletce po« nevěděla

Třicetiletá Eva se svěřila, že když jí bylo 18 let a měla ještě rok do maturity, zjistila, že čeká se svým spolužákem dítě. „Sklouzl nám kondom, ale mysleli jsme si, že jsme vše zachránili včas. Bohužel tomu tak nebylo. O »tabletce po« jsme nevěděli, naši situaci by vyřešila,“ lituje Eva.

„Šla jsem na potrat, bylo to v tu chvíli nejschůdnější řešení. Pocitu provinilosti jsem se ale nikdy nezbavila. Před dvěma roky jsem se vdala a od té doby se s manželem snažíme o dítě. Zatím marně. Často myslím na to, zda to není trest za lehkovážné chování v minulosti,“ vypráví Eva.

Aby společnost Gedeon Richter v maximální možné míře napomohla ženám zmenšit rizika po nechráněném sexu, spouští nové webové stránky escapelle.cz. Zde najdou ženy seznam lékáren, kde pilulky dostanou, a také kalkulačku pro výpočet, kolik času k možnosti využít Escapelle ještě zbývá.

Záchrannou tabletku je třeba použít co nejdříve po nechráněném pohlavním styku, nejpozději však do 72 hodin. Pohotovostní antikoncepce je dostupná bez lékařského předpisu, byť s omezením.

Bez receptu si ji mohou koupit ženy a dívky od 16 let na základě předložení osobního dokladu. Dívky, kterým ještě nebylo 16 let, musejí navštívit lékaře a požádat o vystavení receptu.

ztp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Češky přiznávají sedm partnerů za život

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci