Důležitý člen každé rodiny: Telefon

28.2.2014 00:00   |   Styl
Téměř každý v České republice telefonuje se svými blízkými alespoň jednou týdně. A třetina lidí dokonce několikrát denně.

telefony

Telefonáty s rodinou, například s manželkou, rodiči či dětmi, patří pro tři čtvrtiny Čechů mezi nejčastější a pro 65 procent i mezi nejdelší. Vyplývá to z průzkumu virtuálního mobilního operátora LAMA mobile ve spolupráci s agenturou Ipsos.

Nejčastější telefonáty s rodinou mají lidé ve věku od 36 do 53 let. Více než třetina z nich volá svým nejbližším několikrát denně a dalších 36 procent alespoň jednou denně.

Může vás zajímat

Ložnice, toaleta. Odkud telefonujete vy?
Nevěru prozradí nejspolehlivěji esemeska!
K čemu může být dobrý starý mobil

Naopak mladí lidé do 25 let nevyhledávají tak častý kontakt, i když pětina z nich je s rodinou v telefonním kontaktu několikrát denně a víc jak třetina pak jednou za den.

Nejupovídanější jsou ženy

Průzkum ukázal, že udržovat kontakt s rodinou se snaží především ženy. Pro osm z deseti žen jsou telefonáty s blízkými ty nejčastější. Zároveň 68 procent žen uvádí, že hovory s nejbližšími patří i mezi nejdelší.

Je také zajímavé, že čtvrtina žen přiznává, že jejich průměrný telefonát trvá více než deset minut.

„Pro naprostou většinu lidí je možnost telefonování s rodinou velice důležitá. Průzkum ukázal, že se svými nejbližšími si voláme nejčastěji. Právě na telefonátech v rámci rodiny je možné také nejvíce ušetřit, a to pomocí speciálních mobilních tarifů,“ uvádí Jana Matúšová ze společnosti LAMA mobile.

Být s rodinou v neustálém kontaktu během celého dne je, podle psychoterapeutky Lucie Kovářové z Psychocentra Praha, součástí dnešní doby.

„V této rychlé době máme často pocit, že je vše nutné vyřešit hned, nelze počkat do večera, kdy se rodina sejde například u večeře. Právě v takových situacích je mobilní telefon neocenitelným pomocníkem,“ míní Lucie Kovářová.

„Telefonáty nám pomáhají s běžnými operativními řešeními. Je však nutné si uvědomit, že přes telefon se často neptáme, jak se dítě ve škole mělo, ale chceme jen vědět, zda v pořádku dorazilo domů. Důležité je nepřestávat spolu komunikovat také mimo telefon," upozorňuje psychoterapeutka.

S přáteli převážně mladí

Vedle rodiny často udržujeme kontakt se svými přáteli. Nejčastěji si s nimi telefonuje 17 procent Čechů. Velkou část z nich tvoří mladí lidé do 25 let. Třetina z nich telefonuje s přáteli nejčastěji a další třetina i nejdéle.

„Je zajímavé, že pracovní hovory řadí na první místo v četnosti pouze 10 procent lidí a pouze 11 procent je řadí mezi nejdelší. Je patrné, že soukromá komunikace hraje u Čechů stále prim,“ doplňuje Jana Matúšová.

tzp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Důležitý člen každé rodiny: Telefon

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci