Na Velikonoce zkuste holubici, nebo beránka naslano
1.4.2015 00:00 | Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLETradiční kopřivy v nádivce jako symbol jara většinou nahrazuje petrželka či kerblík. Jsou však i jiné ingredience, které nádivku ozvláštní.
„Namísto kopřiv lze do nádivky přidat třeba také špenát – syrový nebo blanšírovaný – anebo jednoduché hráškové pyré. Pokud má někdo rád libeček, je možné přidat i ten, nádivka tím získá zajímavou chuť. Netradiční náhražkou je dýňové pyré s bazalkou,“ říká kulinářský expert Radek David, šéfkuchař vyhlášené staropražské restaurace La Veranda.
Podle starých receptů se do nádivky nedávalo pečivo, ale vařila se hustá kaše z mléka a krupice. Do ní se pak vmíchala vejce, nasekané maso a čerstvé kopřivy. Když byla nádivka sušší, dodatečně se mastila sádlem.
Ovšem současné recepty se bez nakrájených rohlíků nebo veky již prakticky neobejdou.
Nadýchaná nádivka máslové chuti
„Pečivo, přidávané do nádivky, by nemělo být čerstvé, protože jinak příliš rychle nasaje mléko a stane se z něho kaše. Ideální je pečivo staré zhruba tři dny, nakrájené na kostičky, které ještě před zpracováním můžeme opražit na másle. Nádivce to dodá příjemnou máslovou chuť, má i lepší vzhled,“ vysvětluje šéfkuchař Radek David.
Základem nadýchané nádivky je dobře vyšlehaný sníh z bílků, který se do směsi opatrně vmíchá až na samotný závěr. Kvalitní sníh poznáme podle velkého množství drobných bublin. Pokud jsou totiž bubliny příliš velké, popraskají a nádivka pak nezíská správnou konzistenci.
MŮŽE VÁS ZAJÍMATŠtědré Velikonoce projdou i naší kuchyní |
„Bílky je důležité šlehat pomalu. Pokud připravujeme sníh v robotu, měli bychom začít na nejpomalejším stupni a zhruba po třech minutách opatrně přidávat rychlost. Sníh pak vydrží nadýchaný a nádivka během pečení nespadne. Dobré je rovněž přidat k vaječným bílkům špetku soli nebo kapku citrónové šťávy – sníh se pak lépe vyšlehá,“ dodává šéfkuchař Radek David.
Nádivka s hráškovým pyré
Potřebujeme 5 rohlíků nebo celou veku, 2 vejce, 1 sáček mraženého hrášku, kousek slaniny, 120 g másla, 250 ml mléka, sůl a pepř.
Rohlíky nebo veku nakrájíme na kostičky a opražíme na troše másla. V mléce rozmícháme žloutky a vylijeme na opražené pečivo. Přidáme rozehřáté máslo a na kostičky nakrájenou slaninu.
Ve vodě uvaříme hrášek, osolíme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme do směsi, kam nakonec opatrně vmícháme také sníh z vyšlehaných bílků.
Pečeme 30 minut na 180 °C.
Skořice zavoní a pomůže proti cukrovce
PŘEČTĚTE SI TAKÉ
Před antibiotiky zkuste nejdříve bylinky
Na každou nemoc platí jiná vůně
Nádivka s dýní a bazalkou
Připravíme si 5 rohlíků nebo celou veku, 2 vejce, 120 g másla, 250 ml mléka, sůl, pepř, 1 středně velkou dýni hokkaidó, 2–3 stroužky česneku, olivový olej, bazalku.
Dýni oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na kostky. Dáme na plech, zastříkneme olivovým olejem, osolíme a opepříme. Vložíme do trouby rozpálené na 220 °C a pečeme asi 30 minut do měkka.
Mezitím v mléce rozmícháme žloutky. Smícháme je s nakrájeným pečivem a rozehřátým máslem.
Upečené dýňové kostky necháme zchladnout. Pak je rozmačkáme a do směsi jemně vmícháme bazalku s prolisovaným česnekem a poté sníh z bílků.
Pečeme 30 minut na 180 °C.
Delikatesní La Colomba
Na skok se přeneseme do Itálie, abychom vyzkoušeli drobnou změnu – holubici namísto tradičního beránka.
Nejen u nás jsou Velikonoce ve znamení obřadů i dobrého jídla. V Itálii k nim patří delikatesa La Colomba, která má svým tvarem připomínat právě holubici. Přinášíme rodinný recept Roberta Strazzulla, šéfkuchaře trattorie Mercato:
Na dvě těsta si připravíme celkem 500 g hladké mouky, 6 vajec, 150 g moučkového cukru, 200 ml mléka, 150 g rozpuštěného másla, 25 g droždí, prášek do pečiva, 150 g mandlové mouky, 100 g kandované pomerančové kůry, 100 g hrozinek, 100 g mandlí, 2 bílky, 3 lžíce rumu a špetku soli a vanilinu.
Základem prvního těsta je kvásek z mléka, trochy mouky, cukru a droždí, který necháme asi hodinu kynout.
Pak přidáme tři vejce s 250 g hladké mouky a směs dáme na další hodinku odpočinout. Poté vmícháme 75 g rozpuštěného másla a 150 g moučkového cukru. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto.
Jestliže bude těsto moc řídké, vmícháme trochu mouky, pokud bude naopak příliš tuhé, přidáme kapku vody.
Takto připravené těsto, které kynutím posléze svůj objem ještě minimálně zdvojnásobí, vložíme do velké mísy. Přikryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme přes noc kynout v chladnějším prostředí. Zároveň si připravíme hrozinky: nasypeme do skleničky a zakápneme rumem, aby jej do rána vsákly.
Jak správně uvařit čaj
MŮŽE VÁS ZAJÍMAT
5000 let věrný průvodce člověka
Vaříme s Julií Child a s Meryl Streep
Následující den zaděláme na La Colombu druhé těsto z 250 g hladké mouky, 75 g rozpuštěného másla, prášku do pečiva a tří vajec. Do směsi zapracujeme kandovanou pomerančovou kůru, špetku vanilinu a "rumové" hrozinky.
Obě těsta spojíme dohromady a po půl hodině odpočinku vložíme do pečící formy, ve které necháme směs kynout přibližně šest hodin.
Na závěr těsto potřeme glazurou z mandlové mouky, dvou bílků a másla. Po vrchu ozdobíme celými blanšírovanými mandlemi s cukrem.
Pečeme při 170 °C zhruba hodinu. Průběh pečení kontrolujeme – jestliže těsto začne brzy hnědnout, raději je přikryjeme alobalem.
Beránek naslano... s uzeným masem
Pokud sladké moc nemusíte – což platí spíš pro pány – a přesto se na Velikonoce nechcete bez beránka obejít, přijde vám jistě vhod tento recept na beránka s uzeným masem:
Budeme potřebovat 600 g uzeného masa, 6 rohlíků, 6 vajec, kopřivy (nebo některou z jejich náhrad, o nichž píšeme výše), 50 g rostlinného tuku, mléko a sůl.
Nakrájené rohlíky namočíme v mléce, přidáme šest žloutků, na kostičky pokrájené uzené maso, nasekané kopřivy či jiné bylinky a sníh ze šesti bílků.
Zpracované těsto vlijeme do vymaštěné formy a zvolna pečeme v předehřáté troubě při 180°C přibližně 45 minut.
Beránka s uzeným masem můžeme servírovat jako teplý pokrm, ale vynikající je i studený.
ozt, ŽenyproŽeny.cz
Podělte se s námi