Štědré Velikonoce projdou i naší kuchyní

19.4.2011 00:30   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Je nejvyšší čas připravit si vše potřebné pro sváteční stůl. Velikonoční svátky jsou tu cobydup a nepochybně projdou také naší kuchyní. Nabízíme pár inspirativních, i když možná trochu netradičních receptů. Pochutnají si ale určitě všichni.

velikonoce, recepty

K velikonočnímu hodu jako svátku křesťanů patří především beránek, podle bible obřadní pokrm Židů před jejich odchodem z Egypta. Jako symbol čisté oběti je beránek předobrazem křesťanských Velikonoc a podobenstvím Spasitele.

Jako obřadní velikonoční pokrm a svěceninu známe beránka od středověku dodnes. Z historických pramenů však lze obtížně poznat, zda se jedná o pečivo či maso, takže vegetariáni i ti, kdo jedí maso, rozhřešení nedostanou.

Kromě jehněčího masa se na sváteční velikonoční stůl podávalo také kůzlečí nebo telecí. Požívání masa a masitých pokrmů na Boží hod velikonoční se ovšem různí. Typické pro velikonoční hodování jsou spíše kombinace masa, zvláště sekaného (nebo mletého), s vejci či s pečivem a také s kopřivami, libečkem i dalšími bylinkami.

Jehněčí maso bychom odmítat neměli – je nebývale bohaté na živiny. Obsahuje hodnotné bílkoviny, železo, zinek a vitamíny skupiny B, přičemž se podílí i na přísunu vitamínu D a selenu do organismu. Začneme tedy s ním.

Bylinková jehněčí kýta s pečenými kedlubnami

Pro větší rodinu, tedy pro šest až osm porcí, potřebujeme celou jehněčí kýtu (kyčelní kloub a stehenní kost odstraníme, můžeme požádat i řezníka), tři citróny, asi 1,5 kilo kedluben, dva tři svazky šalotky nebo mladé cibulky, šálek čerstvé petrželky, šálek čerstvého kopru, čtvrt šálku čerstvé majoránky, tři nasekané stonky celeru, tři až pět stroužků česneku, šest na čtvrtky nakrájených rajčat, dvě lžíce olivového oleje, sůl, pepř.

Troubu si předehřejeme na 260 stupňů.

Kýtu očistíme a nožem vytvoříme hluboké řezy, asi dva centimetry od sebe. Potřeme ji směsí soli a pepře a dáme na pekáč tukem nahoru. Na vršek vymačkáme jeden citrón.

Maso pečeme v troubě přibližně 30 minut. Když se většina tuku vyškvaří, vyndáme maso na prkénko a necháme vychladnout. Tuk z pekáče odstraníme.

Očištěné kedlubny přepůlíme a nakrájíme asi na centimetrové plátky. Rozmixujeme polovinu cibulek (šalotky) spolu s petrželí, koprem, majoránkou, česnekem a celerem. Touto hrubou bylinkovou pastou důkladně ze všech stran potřeme vychladlou kýtu a maso vrátíme do pekáče.

Druhou polovinu cibulek (šalotky) nasekáme na větší kusy, které společně s kedlubnami a rajčaty rozprostřeme kolem jehněčí kýty na pekáči. Dochutíme solí a pepřem, pokapeme šťávou ze dvou citrónů a olivovým olejem.

Pekáč ještě přikryjeme alobalem a vložíme do trouby, jejíž teplotu stáhneme na 180 stupňů. Takto maso pečeme asi hodinu, pak fólii odstraníme.

Snížíme teplotu na 150 stupňů a dále pečeme půl až tři čtvrtě hodiny, aby se kýta propekla i v nejsilnějších partiích.

Když je maso hotové, vypneme troubu a necháme jej asi 15 minut dojít. Poté na prkénku maso krájíme na plátky – servírujeme je se zeleninou, polité vypečenou šťávou.

Pro ty, kdo nemají zeleninové oblohy dost, můžeme přidat vařené brambory.

• Co budeme pít?

Vzhledem k tomu, že jehněčí patří mezi červená masa, nejlepší volbou nápoje k jídlu je tělnatější červené víno. Chybu neuděláme, když zvolíme Cabernet Sauvignon, či vína moravská červená, kupříkladu s přívlastkem pozdní sběr.

Šunka s mandarinkovou krustou a karotkou

Kdo si přesto nedá říci s jehněčím, pak nabízíme nevšední úpravu šunky. Sice se rovněž jedná o pokrm sváteční a tudíž poněkud dražší a pracnější, ale projednou snad nezchudneme... V každém případě se jej vyplatí připravovat pro větší rodinu, nebo čekáte-li návštěvu.

Na deset porcí si připravíme čtyřkilovou uzenou šunku s kostí a kůží, sůl, pepř, šalvěj, čtvrt šálku olivového oleje, šálek na kostičky nakrájeného másla, dvě mandarinky nakrájené na tenké plátky, dva šálky mandarinkové šťávy, dva šálky cukru (hnědý je lepší), šálek vody, čtvrt lžičky hřebíčku, dvě tyčinky skořice a půldruhého kila oloupané mrkve.

Troubu si předehřejeme na 150 stupňů – ne víc, aby se pak maso nevysušilo.

Šunku dáme do pekáče tučnější částí nahoru. Kůži postupně nařízneme do hloubky dvou centimetrů vždy tak dva centimetry od sebe. Šikmo dolů kůži rovněž nařízneme, aby vznikly kosočtverce. Maso pořádně osolíme a opepříme.

Osm až deset lístků šalvěje posekáme a dáme do mísy, promícháme s olejem. Touto směsí důkladně potřeme celou šunku tak, aby směs pronikla do všech štěrbin. Poté maso vložíme do trouby a dvě hodiny pečeme.

Máme tedy spoustu času na přípravu báječné mandarinkové glazury. Do kastrolu na mírném ohni dáme kousky másla, nakrájené mandarinky, mandarinkovou šťávu, cukr, vodu a koření. Pomalu vaříme, až vznikne hustější sirup s kousky ovoce, což by mělo trvat 30 až 40 minut.

V mandarinkovém sirupu omočíme mrkev, kterou si takto připravíme na později.

Když se šunka dopeče, důsledně ji celou tímto sirupem polijeme. Trochou šalvěje posypeme vrchol masa, šunku vrátíme do trouby ještě přibližně na půldruhé hodiny a každých 30 minut ji podléváme mandarinkovou šťávou.

Na závěr kolem šunky poklademe mrkev, omočenou v mandarinkovém sirupu. Šunku potřetí vložíme do trouby na posledních 30 minut. Mrkev změkne, šunka je tmavá a křupavá – celý pokrm se sladkou polevou se nádherně leskne.

Při servírování šunku na prkénku krájíme šikmým řezem.

Lahůdkové bramborové lodičky

Opravdu jsme vás nepřemluvili na vynikající velikonoční maso? Pak tu tedy máme tip na dobrůtku vegetariánskou.

Pro čtyřčlennou rodinu potřebujeme asi čtyři velké brambory, nejlépe červenohnědé (na jednu porci tak 300 g) pečlivě omyté a osušené, 2–4 lžíce másla, 1/3 šálku zakysané smetany, jemně nasekaný pórek, půl hrnku nastrouhaného čedaru, sůl a pepř, případně strouhaný muškátový oříšek.

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a brambory upečeme asi za 30 minut doměkka. Lépe se upečou, když je na několika místech propíchneme vidličkou.

Měkké brambory seřízneme podélně – odřízneme jen tenký plátek, který pak poslouží jako "poklička". Vnitřek opatrně lžičkou vydlabeme a vytvoříme tak jakési bramborové lodičky.

Lžičkou přendaváme vnitřky brambor do mísy, kam vmícháme máslo, zakysanou smetanu, pórek a případně muškátový oříšek. Směs osolíme a opepříme, naplníme do vydlabaných brambor a posypeme sýrem. Máslem potřeme "pokličky" a vše vložíme přibližně na 20 minut do trouby s teplotou kolem 190 stupňů.

Servírujeme ihned, na talíři můžeme dozdobit pažitkou či mladou cibulkou.

Sladká tečka – zdobené mufínky

Sladkou tečkou na závěr hostiny mohou být velikonoční mufínky. Upečeme je snadno (vybrat si můžeme také z receptů našich čtenářek – například Banánové mufíny, nebo Borůvkové mufíny), určitě se ale dostatečně vyřádíme při jejich zdobení.

Vynikající jsou i Čokoládové mufíny, které si připravíme z 250 g polohrubé mouky, 125 g másla, 200 g nastrouhané čokolády na vaření, 100 g moučkového cukru, dvou vajec, asi pěti lžic mléka a z prášku do pečiva.

Máslo s cukrem a vejci vymícháme dohladka. Zapracujeme mléko, poté mouku a tři čtvrtiny čokolády.

Takto řídké těsto nalijeme do košíčků, ale jen asi do dvou třetin. Posypeme zbytkem čokolády a v předehřáté troubě (asi 200 stupňů) pečeme 25 minut.

Mufiny necháme vychladnout a poté začneme zdobit. Fantazii se meze nekladou.

Vršek mufiny potřeme polevou z bílé čokolády, nebo pudinkem, smetánkem, jogurtem – zkrátka, podle možností a chuti. Zdobíme lentilkami, cukrovými kytičkami či perličkami, ze kterých můžeme vytvářet obrázky a ornamenty.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Štědré Velikonoce projdou i naší kuchyní

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci