Vejce si vypěstujete v květináči

4.4.2012 00:00   |   Bydlení
Příprava na Velikonoce je v plném proudu. Sháníte se po čerstvých vajíčkách? Jak jsme zjistili – a nebyli jsme zdaleka sami – můžete je pěstovat v květináči!

lilek vejcoplodý

Jaro definitivně vstoupilo na naše zahrádky. Ještě nedávno z trávy nesměle vykukovala poupata, stačilo však pošimrání slunečními paprsky a rozvily se z nich překrásné krokusy, narcisky, tulipány.

Ale pokud byste chtěli trošku experimentovat, máme pro vás tip.

lilek a slepiceVelikonočním hitem jsou teď samozřejmě vajíčka. Avšak v tomto případě se nejedná o ta tradiční slepičí, i když je do značné míry připomínají.

Do redakce doputovala fotografie od čtenářky, která je objevila na e-shopu, kde je prodávali jako Zlatá vejce (Golden Eggs).

"Nabízeli pouze semena, nikoliv sazenice," píše čtenářka:

"Ale nevím přesně, o jakou rostlinu jde a upřímně mám i obavy, aby mi z těch semínek také vůbec něco vyrostlo."

K fotografii zaslala čtenářka popis tohoto dekorativního vajíčkového keříku:

  • Krásná rostlina, 40 – 80 cm, pro pěstování v nádobách, nejlépe v květináči. Tvar má vzpřímený, rozvětvený. Spodní část lodyhy později zdřevnatí. Květy vyrůstají jednotlivě, nejčastěji jsou fialové a bílé.
  • Plody váží až jeden kilogram. Jejich dužina obsahuje velké množství provitamínu A, vitamín B 1 a vitamín C. Po sklizni je lze uložit na dva týdny do chladničky. Ale teploty pod +8 °C již plody poškozují.
  • Plody je možné konzumovat pouze po kuchyňské úpravě – vařené, dušené, zapékané. Lze je grilovat, smažit, obalovat jako květák, plnit mletým masem a zapékat.

lilekZeptali jsme se proto Pavla Berana ze Subtropického zahradnictví Kruh u Jilemnice, o jaký keřík s plody, připomínajícími vajíčka, se vlastně jedná a zda je skutečně vhodné pěstovat jej ze semínek.

"Tato rostlina patří mezi lilkovité, je to varianta lilku vejcoplodého," věděl si okamžitě s tajemstvím rady.

"Opravdu vyroste hned první rok přibližně do osmdesáti centimetrů a má popisované plody, které jsou po kuchyňské úpravě jedlé," dodává Pavel Beran.

"Syrové plody jsou však jedovaté, stejně jako většina lilkovitých,“ říká zkušený zahradník.

A mohou plody dozrát až do slibovaného jednoho kilogramu?

"Kdysi jsme u nás pěstovali drobnoplodou formu, která měla plody velikosti slepičího vejce. Takže ten jeden kilogram potvrdit z vlastní zkušenosti nemohu, ale může tomu tak být u této varianty,“ říká muž, který v podkrkonošském Kruhu vede zahradnictví s takřka čtyřicetiletou tradicí.

dp

Přečtěte si také

Diskuse: Vejce si vypěstujete v květináči

zajímavé

23.3.2014   |   19:16   |   od: hanzalka
já nevím, co na to říct. ale chtěla bych to umět. je to zajímavé.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 23. 3. 2014 19:16
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci