Trávník se probouzí. Pomozte mu, aby ožil

21.3.2012 00:30   |   Bydlení
Konečně! Po dramaticky mrazivém konci zimy se příroda probouzí. Ale jaro někde odkryje i cosi ne příliš hezkého. Třeba trávník, jenž dostává pravidelně každou zimu pořádně zabrat.

trávník

Samozřejmě není třeba propadat panice. Stačí probouzejícímu se trávníku trochu pomoci a za pár týdnů se můžete těšit z ukázkového pažitu. Co se tedy vyplatí nepodcenit?

Začínáme na suchu a hned stříháme

Počkejte, až zima skutečně skončí, roztaje poslední sníh a dejme trávníku i pár dní na to, aby byl suchý. Právě teď je ta doba pro jeho očistu – shrabání větviček a listí z minulého roku, případně staré suché trávy. Skutečně nemělo cenu začínat dříve, pokud do trávníku budete zasahovat dříve, může to na něm nechat nenapravitelné stopy.

„Výhodou trav určených pro zahradní trávníky je to, že se de facto jedná o plevele, které dobře odolávají i extrémnějším povětrnostním vlivům, takže není zase tak jednoduché je zcela zničit. To však neznamená, že se nepříznivé podmínky neprojeví na jejich vzhledu. Proto by měla jarní kúra začínat s co nejkratším sestřihem,“ připomíná Radovan Bureš ze společnosti Briggs&Stratton, předním výrobcem produktů k péči o trávník a zahradu.

Starý trávník je třeba zastřihnout už nyní. „Pokud jste jej nezkracovali už na podzim, je dobré ho posekat zhruba na 3 cm. Na sekačkách není problém délku sekaného trávníku nastavit,“ radí Bureš. Nezapomeňte pak posekanou trávu shrabat, aby nezačala plesnivět. Trávník se pak lépe provzdušňuje, což mu prospěje a případným mechům uškodí.

Resuscitace? Vertikulátorem!

Aby mohl trávník znovu dýchat, je třeba jej vertikulovat, tedy provzdušnit. Přes podzim a zimu trávník zarostl mechem, kořeny, zbytky trávy a listí. Tato vzniklá bariéra – travní plsť – brání půdě i trávníku v příjmu kyslíku, což jeho vzhledu ani pohodě nepřidá.

„Provzdušňujte ideálně pomocí vertikulátoru,“ doporučuje Bureš. Je to pohodlné a rychlé. „Vertikulátor provzdušní trávník pomocí ostrých ocelových nožů několik centimetrů do hloubky a díky záchytnému koši se nemusíte starat o rostlinné zbytky, které byste jinak museli shrabat.“

Může vás zajímat

Vůně posečené trávy zbavuje stresu
Sekačky jsou out. Kupte si klokana!
Zahrádka bude krásná i bez slunce

Na menší plochy pak můžete použít obyčejné železné hrábě. Provzdušněná půda je poté vhodným místem, kde mohou bez problému vyrůstat nová stébla trávy.

Holá místa dosít

Pokud je to zapotřebí a na trávníku se vyskytují holá místa, zasejte na ně travní směs. Nejdříve však místo prohrábněte a půdu smíchejte s pískem. Pak teprve sejte, následně prostor uválejte travním válcem a zalijte.

Pokud však chcete zasít zcela nový trávník, musíte terén nejdříve předpřipravit – odstranit kameny i plevel a zarovnat terén. „Případně do půdy přidejte rašelinu či hnojivo, aby se trávníku dařilo. Ovšem pozor na dávkování,“ varuje Bureš. Při nedodržení koncentrace můžete trávníku naopak uškodit a popálit ho. Většinou však trávníku většinou bohatě stačí živiny obsažené v půdě.

Výběr osiva je pak už na vás, obecně se doporučuje nakupovat raději u renomovaných výrobců, kteří nabízejí speciálně vyšlechtěné, odolné odrůdy. Samotné setí pak můžete provádět buď tradičně rukou, nebo pomocí sypacího vozíku, a to od jara do podzimu. Pamatujte ale, že na první setí by měla teplota půdy dosahovat alespoň 8° C. Osivo následně vpravíte do země opět pomocí válce s hroty či hráběmi.

Pravidelně „sprchovat“

Ať už jste zaseli trávník nový, nebo pečujete o stávající, pamatujte na závlahu. Sucho trávě dobře nedělá a choulostivé klíčky by mohly brzo doklíčit. Zavlažujte ale rovnoměrně, aby z vašeho trávníku nevznikl rybník.

Až se nový trávník vyšplhá do 8 až 10 cm, můžete se na něj poprvé vrhnout i se sekačkou. „Nejdříve jej zkraťte zhruba o třetinu délky, asi na 5-7 cm. K tomu je vhodné použít rotační sekačku, která umožňuje nastavení výšky sečení,“ doplňuje Bureš.

Pokud není trávník příliš hustý, nebo se na něm vyskytují prázdná místa, můžete ho v této fázi znovu dosévat. Nechte jej opět dostatečně dorůst a pak už sečte dle libosti. Při sečení je důležitá ostrost nožů, která zaručuje skutečně sestřižení a ne vyškubání choulostivého trávníku.

Neustálým odstraňováním špiček stébel trávník zhoustne a vytvoří tak vysněný zelený koberec. Účelné je samozřejmě používat sekačku se záchytným košem, protože tak získáte materiál do kompostu, který pak můžete opět použít jako hnojivo trávníku.

jik, ŽenyproŽeny.cz
Foto: Briggs & Stratton a archiv

Přečtěte si také

Diskuse: Trávník se probouzí. Pomozte mu, aby ožil

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci