Zahrada bude kouzelná i bez slunce

6.3.2011 00:00   |   Bydlení
Jistě už přemýšlíte, jak to udělat, aby po zimě byla vaše zahrádka plná krásných květů, když vám na ni příliš slunce nesvítí?

zahrada ve stínu

To, co mnozí považují na své zahrádce za nepřekonatelný problém a vadu na kráse, z toho lze naopak velmi zdařile vytvořit přednost.

„Stín v zahradě dovoluje lépe vychutnat tvary. A rovněž barvy v něm mnohem více vyniknou,“ vysvětluje Ing. Marion Probstová (na snímku vpravo), prokuristka společnosti Starkl zahradník.

„Pokud je zemina dostatečně vlhká, máte vyhráno. Vybudovat bezúdržbové kouzelné zákoutí s bujnými stínomilnými rostlinami bude hračkou,“ dodává Ing. Marion Probstová.

Na tmavší místa světlé květy

V prvních letech po výsadbě, dokud jsou sazenice ještě malé, je pochopitelně nutné uhlídat, aby se mezi nimi nerozrostl plevel. Ale postupně by se měly jednotlivé rostliny spojit a překrýt tak, aby si už dále žily svým vlastním životem a péče o ně byla pouze minimální.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ

NEJLEPŠÍ ČASY ZAHRADNÍKŮ TEPRVE PŘIJDOU!

Na tmavších místech zejména vyniknou rostliny se světlými květy – ty všechna stinná zákoutí doslova rozsvítí. Kontrast bílé a tmavé je velmi působivý, spolu s kontrastem světla a stínu vznikne z celého prostoru příjemně tajemný až lehce dramatický dojem.

„Listy ovšem rostlinu zdobí mnohem delší dobu, než květy. Při výběru rostlin bude tedy pro výsledný efekt rozhodující právě tvar, velikost a barva listů. Doporučuji proto navzájem kombinovat různé kontrastní tvary listů,“ zdůrazňuje Ing. Marion Probstová.


Kapradí.

Kontrastní kombinace

Dobře spolu vypadají jemné, filigránsky zdobené špičaté listy vysokého kapradí s kulatými a nízkými listy bohyšek, které vidíte na titulním snímku.

Kontrastní může ale být i kombinace rozdílného vzrůstu. Vhodné stupňovité uspořádání podle výšky zajistí, že všechny rostliny jsou dobře vidět, nezakrývají se a ani si nekonkurují – naopak, některé se mohou vzájemně podpírat.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Květomluva: Darujte květinu!
Vytvořte si svůj pestrý květináč
Živý plot – krásné tipy pro inspiraci

„Kombinujte vzrůstné keře s vysokými a nízkými trvalkami. Mezi ně pak můžete nasázet na jaře kvetoucí cibuloviny a doplnit popínavými rostlinami do stínu,“ připomíná prokuristka společnosti Starkl zahradník.

Ing. Marion Probstová rovněž poskytla několik osvědčených tipů na rostliny, které vydrží ve stínu téměř vše a rozhodně s nimi nic nezkazíte:

• Z keřů bych určitě dala přednost keřům stálezeleným, neopadavým. Jde o to, že ani v zimě pak vaše zahrádka nevypadá vůbec smutně.


Kaliny.

Můžete použít stálezelené, bíle kvetoucí kaliny (Viburnum rhytidophyllum, Viburnum pragense). A z jehličnanů pak trvalý stín vydrží například tis (Taxus).

Dále jsou to stálezelené bobkovišně. Ať již jde o vyšší Prunus laurocerasus Etna a Prunus laurocerasus Marii, středně vzrůstný Prunus laurocerasus Otto Luyken, či nízkou půdopokryvnou odrůdu Prunus laurocerasus Mount Vernon.


Hortenzie.

• Ze solitérních kvetoucích rostlin je do stínu a vlhka ideální hortenzie drsná (Hydrangea aspera) se svými ohromnými květy jako talíře a sametovými listy.

Všechny nevzhledné staré zašlé zdi a kouty můžete vylepšit kvetoucím břečťanem (Hedera Arborescens) nebo bíle kvetoucí popínavou hortenzií (Hydrangea petiolaris), která vyšplhá až do desetimetrové výšky a nic, kromě vlastních přísavek, k tomu nepotřebuje.


Udatna.

• Z vyšších trvalek se osvědčila impozantní udatna (Aruncus dioicus) a také čechrava (Astilbe) či srdcovka (Dicentra). Neuvěřitelně působivá je rodgerzie (Rodgersia) s ohromnými listy, co připomínají listy kaštanu.


Pomněnkovec.

• Mezi nižšími trvalkami je úplně geniální a univerzální pomněnkovec (Brunnera). Favoritkou je také bohyška (Hosta), která je zároveň důkazem toho, že zelená zahrada může být všechno, jen ne nudná. Použít můžete nižší ocelově modrou odrůdu Hosta Halcyon, ale najdou se i unikátní metroví giganti jako například Hosta Frances Williams.

Vděčné jsou z nižších trvalek rovněž stálezelené bergénie (Bergenia), škornice (Epimedium) i stálezelené kakosty (Geranium macrorrhizum), bílé a růžové podzimní sasanky (Anemone japonica).

Zmínila bych tady i pupkovec (Omphalodes), tiarelu (Tiarella cordifolia), žlutě kvetoucí mochničku (Waldsteinia), stálezelený půdopokryvný barvínek (Vinca) a lesklý kopytník (Asarum europaeum).


Čemeřice.

Chybět nesmí také čemeřice (Helleborus niger), která již v únoru nádherně bíle kvete. Působí jako opravdový rozháněč zimního splínu.

Všem těmto rostlinám se ve stínu daří a ve stínu i nádherně kvetou, když mají dostatek vláhy. Pokud tedy je vaše zahrada zastíněná, nezoufejte. Udělejte z toho přednost!

jik, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Zahrada bude kouzelná i bez slunce

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci