Sváteční jídlo může být i jednoduché, a přitom moc dobré!

7.4.2012 00:00   |   Vaření - ČLÁNKY O VAŘENÍ A JÍDLE
Menu o svátcích hospodyňky vždycky potrápí. Nejdříve vše vymyslet a nato uvařit a upéci. Máme pro vás tři tipy, které hravě zvládnou i začínající kuchařinky – a přitom si všichni opravdu pochutnají!

velikonoce, recepty

Tradičních velikonočních pokrmů má každý region několik. My jsme zvolili evropskou trojici, kterou docela snadno zvládne i kuchařský začátečník. Věřte, že se před svými nejbližšími a hosty skutečně blýskne!

Řecká jehněčí pečeně s bramborami

Celé pečené jehně – právě tak si většina Řeků představuje klasický velikonoční svátek. Avšak nikoliv každý má tyto možnosti a tak se představa zhusta redukuje na jehněčí s bramborami, pečené v troubě. Tento pokrm, který se nazývá Arni me Patates sto Fourno, je stejně chutný a přitom mnohem jednodušší na přípravu.

Pro čtyři až šest porcí potřebujeme asi dvoukilovou jehněčí kýtu, dvě kila oloupaných a na čtvrtky pokrájených brambor, půl šálku olivového oleje, dvě lžíce rozmarýnu nebo oregana (lepší je čerstvé), sůl, dvě lžičky pepře, třetinu šálku citronóvé šťávy a šálek vody.

Maso omyjeme, očistíme a odřežeme přebytečný tuk. Ve velké misce smícháme olivový olej, rozmarýn nebo oregano spolu se solí – vytvoříme tak marinádu, ve které ponecháme maso odležet v chladničce nejméně hodinu, ideální je přes celou noc.

Asi hodinu před přípravou maso přeneseme do místnosti, aby získalo pokojovou teplotu. Pak jej vložíme do středu pekáčku a kolem rozmístíme brambory. Do zbylé marinády rozmícháme citrónovou šťávu a přidáme také do pekáčku. Vše zalijeme šálkem vody. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C.

Může vás zajímat

Velikonoce projdou i naší kuchyní
Pečená skopová kýta
Sváteční velikonoční tsoureki

Po 30 minutách pečení vše zamícháme – brambory se určitě nebudou péct stejnoměrně. Pokrm vrátíme do trouby na dalších 30 až 45 minut, nebo dokud maso nedosáhne vnitřní teploty 70 °C.

Poté vyjmeme pečeni z trouby a necháme 15 až 20 minut přiklopenou odpočinout. Pak zbývá již jen kýtu nařezat na plátky a servírovat s spolu bramborami.

Francouzské zapečené brambory

Tento pokrm se správně nazývá Gratinované brambory a pochází z jihofrancouzského regionu Dauphiné, sousedícím se Savojskem, poblíž italských hranic. Postupně se toto chutné jídlo z brambor, pečených s mlékem a smetanou, ujalo nejen v Evropě, ale i ve Spojených státech amerických.

Pro čtyři až šest porcí si připravíme kilogram brambor, nakrájených na tenké plátky, půldruhého šálku strouhaného sýra (čím tučnější, tím lépe), stroužek česneku, sůl, pepř, špetku muškátu, půl šálku mléka, půl šálku smetany, dvě polévkové lžíce másla.

Utřený nebo nadrobno nasekaný česnek, sůl, muškátový oříšek, mléko a smetanu smícháme v kastrolu, přivedeme k varu a na velmi mírném plameni vaříme 8 až 10 minut.

Na dno zapékací misky dáme máslo a rovnoměrně rozložíme polovinu nakrájených brambor. Posypeme polovinou sýra a zalijeme polovinou směsi uvařeného mléka a smetany s kořením. Navrstvíme zbytek brambor, posypeme zbytkem sýra a zalijeme druhou polovinou mléka se smetanou a kořením.

Pečeme v troubě, předehřáté na 190 °C. Brambory jsou upečené, jakmile jejich povrch zahnědne, tedy asi po 40 až 50 minutách.

Kdo se nemusí příliš ohlížet na nějakou tu kalorii navíc, může mléko nahradit smetanou. A naopak ti, kteří si postavu hlídají, mohou zvolit variantu "light" a namísto mléka se smetanou použít silný hovězí vývar (bude-li z kostky, raději při přípravě vynechte sůl) a sýr by pak samozřejmě měl být třicetiprocentní nebo i jiný ve variantě light.

Pro náročné gurmány doporučujeme do brambor přidat bylinky, které chuť ozvláštní a zjemní. Ani takzvaní masojedi nepřijdou zkrátka – těm zase do brambor přidejte vařené, dušené nebo grilované kuřecí maso nakrájené na kousky. Může být i jehněčí maso, které je vhodné dochutit rozmarýnem.

Italská snídaňová omeleta

Velmi rozšířený pokrm z vajec je italská Frittata, která připomíná francouzský Quiche – dotváří se a zdobí různými sezónními surovinami.

Tento pokrm si jistě oblíbí hospodyňky, které rády improvizují a mnohdy vaří stylem "co dům dá". To se třeba právě koncem velikonočních svátků dost dobře hodí...

Na čtyři až sest porcí si připravíme šest až osm vajec, čtyři lžíce mléka, sůl a pepř podle chuti, tři lžíce oleje (nejlépe olivového) a dva šálky toho, co máme rádi, nebo chceme ještě nějak zužitkovat.

Ve velké misce rozmícháme směs vajec a mléka. Volitelné složky upravíme, jak je třeba (od pokrájení po dušení či smažení), v případě potřeby necháme vychladnout a přidáme také do misky.

Směs pak vlijeme na pánev s rozpáleným olejem. Máte-li menší pánvičku a obsah misky se vám do ní nevejde najednou, připravte klidně Frittaty dvě, velké zdržení vás nečeká.

Omeletu, která připomíná spíše slaný koláč, necháme smažit na mírném ohni asi osm minut – to už je vaječná hmota tužší, ale nikoliv zcela upečená. Na dvě minuty ji pak dáme zapéct do trouby, předehřáté na 180 °C, ve které ji ještě dalších tak pět minut necháme dojít.

Frittatu můžeme péct i rovnou v troubě. Použít lze například dortovou formu nebo zapékací misku, kam směs nalijeme a pečeme asi 20 až 30 minut.

Vaječný "omeleto-koláč" krájíme na klínky a ihned servírujeme jako součást snídaně. Stejně tak dobře to ale může být chutná svačinka nebo lehké jídlo kdykoliv přes den. Podáváme se salátem a opečenými toasty, pečivem či chlebem.

Frittata s fantazií

Této omelety či, chcete-li, slaného koláče mohou být stovky originálních variant, fantazii se meze nekladou. Přinášíme několik tipů:

• Frittata al Quattro Formaggi: Smícháme čtyři různé druhy sýrů, každého vždy čtvrt šálku. Zkuste třeba mozzarellu, ementál, ovčí sýr a parmazán.

• Frittata al Tonno (s tuňákem): Přidáme konzervu tuňáka v oleji, jednu červenou papriku, nakrájenou na malé kostičky a jemně upraženou. Můžeme lehce posypat nasekanou petrželkou.

• Frittata di Asparagi (s chřestem): Použijte svazek nasekaného chřestu a půl šálku parmazánu.

• Frittata di Funghi (s houbami): K základu přidáme buď na plátky nakrájené a restované žampiony, nebo jiné houby. Samozřejmě na podzim je takový pokrm skvělý, když si k němu podusíme směs hub právě přinesených z lesa.

• Frittata di Pasta (s těstovinami): Hodí se v době, kdy máme v plánu zužitkovat zbytek těstovin. Smícháme dva šálky vařených těstovin a půl šálku ricotty a parmazánu. Okořeníme a ozdobíme cherry rajčaty.

• Frittata di Pomodori (s rajčaty): Rajčata nakrájíme na půlcentimetrové tenké plátky a dvě minuty restujeme na lžíci oleje. Pak snížíme teplotu a rajčata zalijeme vejci, ochucenými bazalkou a parmazánem. Dokončíme podle pokynů výše.

• Frittata di Salciccia (s klobásou): Osmahneme nadrobno nasekanou cibuli, na ni vložíme na kostičky nakrájenou klobásu. Okořeníme, mírně orestujeme a přidáme k vaječnému základu.

Podobně se mohou uplatit i třeba cuketa, fazole, brokolice, šunka – zkrátka, co lednice dá.

boh

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi


Diskuse: Sváteční jídlo může být i jednoduché, a přitom moc dobré!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci