Velikonoční tsoureki

Kategorie: Slaná jídla
Autor: Gabi
Doba přípravy: do 60 minut
Diskuse: žádný příspěvek 
Velikonoční tsoureki

Ingredience

Tsoureki je tradiční řecký chléb. Nesmí chybět na velikonočním stole stejně jako u nás mazanec. Bývá spletený do copu a stočený do bochánku, dávají se do něho obarvená vařená vejce.

Postup přípravy

Potřebujeme: kostku droždí rozpuštěného ve 1/4 l vlažné vody, půl šálku mléka, půl šálku másla, 1 lžičku čisté vanilky, 1 polévkovou lžíci čerstvě nastrouhané pomerančové kůry, 1 polévkovou lžíci anýzovky, 3 kapky anýzového oleje, půl šálku medu, 1 lžičku soli, 4–5 šálků polohrubé mouky, 2 velká vejce, 1 žloutek, vařená vejce obarvená načerveno (lze jich dát několik, ale postačí i jedno).

Rozpustíme máslo a med a smícháme s mlékem. Po vychladnutí přidáme kvasnice a zamícháme. Směs pak promícháme s ostatními přísadami a dvěma šálky mouky. Necháme kynout.

Po pěti minutách přidáme zbytek mouky, zpracujeme těsto a dáme kynout na teplé místo. Mějte na paměti, že těsto za 30 až 40 minut přibližně zdvojnásobí svůj objem!

Z těsta vytvoříme tři provazce. Spleteme je do copu, který zatočíme do bochánku. Nahoru umístíme vejce.

Takto necháme ještě tak 20 minut odpočinout. Poté pečeme asi půl hodiny.

Přibližně 10 minut před koncem pečení potřeme povrch bochánku vejcem rozšlehaným s vodou a posypeme jej sezamovými semínky.

Pošlete nám recept na svoji specialituPŘIDAT Máte oblíbené jídlo a rádi je vaříte druhým?
Podělte se s námi

Diskuse: Velikonoční tsoureki

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci