Potraviny podle barvy nevybírejte, většinou byste naletěli

19.11.2019 00:00   |   Peníze - SPOTŘEBITEL
Pokud se nám něco líbí takzvaně „na oko“, máme mnohem větší motivaci danou věc prozkoumat a většinou i vlastnit. Výrobci potravin jsou si dobře vědomi, že barevnost prodává a svých poznatků umí náležitě využívat.

barviva potraviny

Barviva jsou nejpoužívanějšími přídatnými látkami v potravinářském průmyslu. Výrobci jimi podporují svou konkurenceschopnost a často neváhají přibarvit i výrobky, které to vůbec nevyžadují.

Ze zdravotního hlediska je takový postup již méně pochopitelný. Odvrácenou stranou této mince je bohužel i to, že jsou čím dál tím častěji šáleny naše smysly.

Žluté máslo? Kdeže!

Barevná limonáda nám chutná jaksi lépe než nápoj bez barvy, stejně tak zmrzlina či sladkosti. Sami zcela slepě požadujeme některé potraviny konkrétní barvy, a pokud je jiná, něco je automaticky v nepořádku.

Například zcela běžné máslo. Jakou má mít barvu? Neznajíce některé biologické zákonitosti jsme si vybudovali potřebu požadovat žluťoučké máslo. Lidé z venkova, kteří výrobu másla znají z praxe, ví, že je žluté jen na jaře a v létě, kdy se dobytek pase na louce.

V klasickém obchodě ale dostaneme žluté máslo po celý rok, protože výrobci našim představám rádi vyhoví a přibarví jej karoteny.

Nejsou růžové, ale chutnají

Z uzenin jsou dobrým příkladem párky. Jen ty růžové jsou pro nás ty pravé, protože přece takové mají párky být. Proto například výrobce Hurvínkových párků pro děti, firma Makovec, u svých výrobků předem varuje, že vzhledem k absenci barviv a konzervantů mají jejich párky přirozenou barvu syrového masa.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Umělé tuky škodí srdci a cévám
Chcete zdravé miminko? Myslete na jídelníček!
Desatero rad na ozdravení životního stylu

Výrobek sice postrádá něco ze své optické lákavosti, ale díky kvalitnímu složení a vyloučení zbytečných éček je držitelem loga CEFF označující kvalitní potraviny bez konzervantů, umělých barviv, sladidel a glutamátu.

Klady a zápory

„Pokud jsou potraviny přibarveny třeba kořením, jako je paprika, šafrán, kari a podobně, je to v pořádku, jde o látky veskrze přírodní. Tyto ingredience navíc jídlu i chuť a obsahují mnoho užitečných látek,“ upřesnila Jitka Palatová, zástupkyně projektu CEFF.

Stinnou stránkou četného používaných barviv je jejich schopnost zakrýt nedostatky nebo výrobek vydávat za něco jiného. Můžeme se tak setkat s růžovoučkým lososem, kterým je vlastně obarvená treska nebo se žluťoučkým pečivem, jehož barvu neovlivňují domácí vajíčka od slepic krmených čerstvou kopřivou, ale úplně obyčejný kurkumin (E100) či hůře syntetický tartrazin (E102) či chinolin (E104).

Logo kvality

Vyhláškou č.304/2004 Sb., je zakázáno barvit víno kromě portského a vermutu. Zákaz se vztahuje i na další potraviny a to zejména produkty dětské výživy, med, ovocné šťávy a nektary, mléko, neochucené jogurty a sýry, chléb, maso, drůbež, zvěřina, měkkýši a korýši. Trend šetrného používání barviv podporuje i projekt CEFF.

Logo CEFF je pouze na potravinách, které neobsahují nejvíce sledovaná éčka, mezi něž patří konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamát. Uděluje ho nezávislá instituce, která potraviny namátkově testuje u Státního zdravotního ústavu.

Zdravější? Jen obarevný

Do pečiva se obecně přidávat barviva nesmí. Pekaři ale využívají barvící účinky přípravků z upravených obilovin. Příkladem je melta – a tak tmavý chléb nemusí být nutně ze žitné mouky a tím tzv. „zdravější“, ale může jít o normální pšeničný chléb, jehož těsto bylo přibarveno meltou.

Některé chleby jako například celozrnný, vícezrnný a různé speciální chleby je možno barvit karamelem (E150a a E150d).

Barvení masa je taktéž zakázáno vyhláškou. Tento zákaz ale neplatí pro masové a uzenářské výrobky včetně těch nekvalitních, kde je nezanedbatelná část masa nahrazena obilovinami či sójou a dobarvena například syntetickou červení (E128 nebo E129).

Nenechte se napálit!

K největšímu klamání spotřebitele dochází asi u džemů, rosolů a marmelád. Místo jahod se z větší či menší části použijí jablka, přidá se červeň, jahodové aroma, výrobek se nazve „ovocná směs“ a zákazník si pochutnává a výrobce je nepostižitelný.

Skutečně kvalitní výrobek má na etiketě označení „extra“ nebo „výběrový“. V těch by zaručeně nemělo být obsaženo barvivo, což potvrzuje i méně výrazná až mdlá barva.

Vzhledem k obrovské nabídce potravin v našich obchodech se opravdu vyplatí vybírat obezřetně. Pokud stojíte o kvalitu a nechcete se napálit, dejte si práci se studiem složení jednotlivých výrobků. Budete mít jistotu, že opravdu víte, co jíte.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Potraviny podle barvy nevybírejte, většinou byste naletěli

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci