Umělé tuky škodí srdci a cévám
25.8.2009 00:00 | Zdraví a krásaVýživový odborník Petr Havlíček doporučuje, abychom příjem nasycených mastných kyselin omezili alespoň na 10 procent energetického příjmu v potravě.
„Transmastným kyselinám, především pak těm, které jsou uměle vyrobené, bychom se měli vyhýbat úplně," vysvětluje Petr Havlíček (na snímku vpravo).
„V přirozené formě se transmastné kyseliny vyskytují v hovězím a skopovém mase a v mléčných výrobcích.
Uměle se transmastné kyseliny vytvářejí průmyslovým ztužováním, neboli hydrogenací nenasycených kyselin, které obsahují například margaríny, smažené potraviny, sladkosti, slané chipsy či některé druhy pečených potravin."
Tato forma mastných kyselin má podle Petra Havlíčka negativní vliv na kardiovaskulární systém a způsobuje různé srdeční choroby. Považuje se za vůbec nejškodlivější tuk.
„Jeho nepřiměřený příjem zvyšuje hodnoty LDL ´škodlivého´ cholesterolu v krvi a naopak hladiny HDL ´zdravého´ cholesterolu snižuje. Dalším velice sledovaným vlivem těchto kyselin je zásah do metabolismu glukózy a ovlivnění funkce inzulínu, což může vést k výskytu cukrovky," vysvětluje Petr Havlíček.
PŘEČTĚTE SIŽeny, které svým protějškům zazlívají, že chodí „na jedno“, dělají chybu. Měly by totiž jít s nimi: |
Mezi další negativní vlivy, které jsou stále součástí mnoha výzkumů, patří například špatný vliv na plod, nebo vývoj nádorových onemocnění tlustého střeva.
Kyseliny jsou i v dětské výživě
Děti ke svému růstu a každodennímu nasazení potřebují dostatečný a kvalitní přísun energie.
„U dětí by se příjem tuků měl držet v rozumných mezích a není dobré jej zásadně omezovat, je třeba udržovat jej na optimální úrovni. Doporučuji zaměřit se na potraviny, které pokrývají svačiny dětí a mlsání," radí Petr Havlíček. U těchto výrobků bychom měli sledovat obsah konzervantů a především transmastných kyselin.
„Vhodnou svačinou společně s ovocem či mléčnými produkty může být cereální tyčinka," navádí Petr Havlíček na zdravou a chutnou svačinu pro děti. Není prý dobré kupovat dětem sladkosti, které obsahují konzervanty či stabilizátory a diskutovaní kyseliny.
ko
Přečtěte si také |
---|