Zuby si čistí nesprávně osm lidí z deseti

6.3.2013 00:00   |   Zdraví a krása
Jediným důvodem, proč navštívit stomatologa, je pro třetinu Čechů zubní kaz. Podle odborníků je už ale často pozdě, a řadě lidí proto musí zuby trhat.

zuby

Preventivně by měl k zubaři chodit každý jednou za půl roku, to ale dodržuje pouze devět z deseti Čechů. „V globálu se Češi o zuby starat neumějí. Největší rezervy mají s chozením na preventivní prohlídky. Na ty by přitom měl každý člověk chodit dvakrát ročně,“ upozorňuje Petr Jelínek, stomatolog Kliniky GHC Praha.

Začíná to u dětí

„Velké problémy se zuby mají i děti. Některým je kvůli kazům nutné mléčné zuby vytáhnout, což s sebou nese riziko, že jim druhé zuby narostou křivě,“ dodává. První návštěva stomatologa by měla proběhnout už v prvním roce života.

Je důležité, aby rodiče brali dítě ke stomatologovi od útlého věku, aby si dítě zvyklo na prostředí zubní ordinace. V mnoha případech se dítě dostane do ordinace, až když má nějaký bolestivý problém. Potom si může nést trauma z ošetření po zbytek života.

„Základem péče o chrup je správná a pravidelná ústní hygiena a v té se Češi drží pod evropským průměrem. Pravidelně si sice zuby čistí až 95 procent z nich, jen 20 procent lidí to ale dělá správně,“ poznamenává Jelínek (na snímku vpravo).

Jak čistit zuby

„ Lidé by si zuby měli čistit alespoň dvakrát denně pomocí klasického zubního kartáčku, který je měkký a má malou hlavu. Nedílnou součástí péče o chrup je pravidelné čištění pomocí mezizubních kartáčků, bez kterých nelze vyčistit mezizubní prostor,“ vysvětlil dentista.

Může vás zajímat

Jen lékař správně poradí, jak na bílé zuby
Džusy a limonády ničí zuby!
Pro koho jsou vhodné zubní implantáty?

Zářivý úsměv chce mít v dnešní době prakticky každý,  řada lidí proto experimentuje s bělicími pastami, to ale odborníci nedoporučují. „Bělicí pasty obecně obsahují abrazivní částice, které mohou poškozovat sklovinu. Bělení zubů by se mělo provádět pouze pod dohledem profesionálů,“ zdůraznil Jelínek.

Bělení nechte odborníkům

Způsobů, jak dosáhnout zářivého úsměvu, je hned několik. Vhodnou metodu bělení zubů lze zvolit až po důkladné zubní prohlídce a celkové diagnóze. Díky novým metodám však mohou mít po uzdravení chrupu zářivější úsměv všichni.

„Délka trvání získané barvy zubů pak velice souvisí s životním stylem pacienta, průměrně je to jeden až tři roky. Bělit se můžou jen zuby, na nichž není kaz či jiný defekt. Je potřeba počítat s tím, že se vybělí jen vlastní zuby. Tam, kde je výplň nebo korunka, zůstane barva nezměněna,“ řekl Jelínek.

Novinkou jsou keramické fazety – tenké keramické plátky, které se připevňují na zuby pacienta. Při správném zhotovení vydrží fazety deset až patnáct let.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Zuby si čistí nesprávně osm lidí z deseti

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci