Jen si poplačte, nedostatek slz může vést k oslepnutí

26.2.2013 00:00   |   Zdraví a krása
Slzy máme většinou spojeny s emocemi. Jistě, ale také nezapomeňme na zdraví. Nedostatek slz může vést až k oslepnutí.

Slzy, pláč, oslepnutí

Oční lékaři z mnichovské Ludvíkovy-Maxmiliánovy univerzity během výzkumu zjistili, že ženy pláčou až 64krát do roka, muži maximálně 17krát. Také délka pláče se liší, ženy roní slzy průměrně šest minut, což je zhruba o dvě minuty déle než u mužů. Pláč je až v 95 procentech spojený s emocemi.

Slzy jsou nepostradatelné

U dětského pláče rozdíly podle pohlaví nejsou. Ty se začnou objevovat až kolem 13 let. Ženy jsou více citově založené a častěji projevují své emoce pláčem než muži. Kromě věku a pohlaví ovlivňují sklon k pláči i kultura a výchova.

Například oblíbené rčení otců „chlapi přece nepláčou“ může být pro zrak nebezpečné. Slzy jsou pro správnou funkci oka nezbytné.

„Slzy jsou v určitém množství pro zdraví oka nepostradatelné. Zvlhčují povrch oka, aby byl hladký a lesklý. To je důležité pro kvalitu vidění a pro to, aby víčko mohlo po oku jemně klouzat. Někteří lidé ale plakat nedovedou,“ vysvětlil Pavel Stodůlka, primář oční kliniky Gemini (na snímku vpravo).

Málo slz je vážný problém

Nedostatek slz se vyskytuje například u lidí trpících autoimunitní nemocí zvanou Sjögrenův syndrom, který se častěji se vyskytuje u žen. Plakat paradoxně nemohou někteří pacienti s těžkou depresí, což je způsobeno jejich psychickým stavem.

Dále se slzy netvoří při nedostatku vitaminu A nebo vzácněji při nemocích mozku či vzácném vrozeném onemocnění vegetativního systému s názvem familiární dysautonomie či Rileyho-Dayův syndrom.

Může vás zajímat

Barva očí se mění až do tří let
Oční jóga zabrání syndromu kancelářského oka!
Oprava víček není jen pro krásu

„Pokud má člověk málo slz nebo jsou nekvalitní, vede to ke zrakovým obtížím, k podráždění oka a zvyšuje se riziko infekce oka, což v extrémních případech může vést až ke slepotě,“ upozrňuje Stodůlka.

Proč plačící posmrkává?

„Paradoxně v počátečních stadiích některých onemocnění, kdy je slz méně nebo nejsou dostatečně kvalitní, může oko po nějakou dobu díky podráždění slzet více,“ popsal oftalmolog.

Slzy se tvoří v slzné žláze, která je uložena zevně pod horním víčkem. Slzy odtékají z oka slznými kanálky v očních víčkách do nosu. Dále v oku existují malé přídatné žlázky, které produkují slzy neustále a zajišťují potřebnou vlhkost povrchu oka, odplavují nečistoty a chrání oko před infekcí.

„Během pláče dochází k vyplavování slz do oka v nadměrném množství, které nestačí odtékat slznými odvodnými cestami do nosu, a slzy přetékají přes okraj víčka na tvář. Protože slzy částečně odtékají do nosu, při pláči nebo po něm lidé často smrkají,“ dodal primář Stodůlka.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Jen si poplačte, nedostatek slz může vést k oslepnutí

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci