Barva očí se mění až do tří let, zelené jsou téměř vzácnost

15.1.2013 00:00   |   Děti
Nastávající rodiče často přemýšlí nad vzhledem svého dítěte, mimo jiné i nad barvou jeho očí. Po kom je asi bude mít? Po mamince? Tatínkovi? Nebo po prarodičích?

barva očí

„Přestože většina rodičů předpokládá, že dítě zdědí barvu očí po jednom z nich, je to složitější,“ říká hned na úvod Pavel Stodůlka, primář oční kliniky Gemini. Většina dětí se narodí s modrou či šedomodrou barvou očí, jejich skutečné zbarvení se ale ukáže až kolem půl roku věku.

Tmavší jsou silnější

„Barvu očí dítěte určuje nejen barva očí matky a otce, ale také genetické informace vzdálenějších předků. Není proto s určitostí možné říci, že dítě modrookého páru bude mít stejnou barvu očí jako oni,“ vysvětluje Stodůlka (na snímku vpravo).

Zbarvení oka záleží na množství pigmentu právě v duhovce. Pokud ho obsahuje dostatek, jsou oči tmavší barvy, naopak modroocí a zelenoocí lidé mají v duhovce pigmentu méně.

Obecně platí, že tmavší odstíny jsou silnější. Proto má hnědou barvu očí většina světové populace, naopak čistě zelené oči má nejméně lidí. Barvu očí určuje duhovka, která mimo jiné zabraňuje, aby světlo pronikalo do oka jinak než zornicí, což je otvor uprostřed duhovky.

Může vás zajímat

Když má dítě problém, nejsou za tím oči?
Dětské oční vady se dají léčit
I dítě s oční vadou může mít plnohodnotné dětství

Nejen barva se mění

„Bezprostředně po narození duhovka téměř žádný pigment neobsahuje, a proto je většina dětí modrooká. Pigmentu postupem času přibývá a až kolem třetího roku věku by měl být definitivně ustálený,“ upozornil primář.

„Pouze u zhruba 15 procent lidí se barva očí mění v pozdějším věku. Ale v případě, že se barva očí změní velmi výrazně nebo se mění barva jen u jednoho oka, může jít o příznak očního onemocnění,“ dodal Stodůlka.

Stejně jako se vyvíjí barva oka, mění se i oko jako takové. S tím souvisí i možný výskyt očních vad. Velkou oční vadu je možné zjistit už brzy po narození, ale vada se může projevit téměř v jakémkoli věku. Nejběžnější příčinou nošení brýlí je krátkozrakost. Ta vzniká nejčastěji v pubertě a u vysokoškoláků v prvních dvou letech studia.

Vady bývají dědičné

„Díky moderním technologiím je možné téměř všechny dioptrické vady odstranit pomocí laserů. Operace se provádějí zpravidla od 18 let, ale ve výjimečných či vážných případech i v dětství. Také oční vady ovlivňují genetické předpoklady. Například nosí-li oba rodiče brýle, je pravděpodobné, že je bude potřebovat i jejich potomek,“ dodal Pavel Stodůlka.

Oční vady mohou děti provázet už od narození a mohou způsobovat tupozrakost, tedy sníženou rozlišovací schopnost, kterou podle odborníků trpí asi tři procenta dětí. Signálem, že dítě některou z očních vad má, může být mžourání, naklánění hlavy na stranu či šilhání.

Pokud u kojence rodič zpozoruje šilhání, měl by nejpozději do půl roku věku vyhledat oftalmologa.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Barva očí se mění až do tří let, zelené jsou téměř vzácnost

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci