I dítě s oční vadou může mít plnohodnotné dětství

1.6.2012 01:30   |   Děti
Má vaše dítě oční vadu a chcete, aby si mohlo užívat dětství plné her bez omezení a posměšků spojených s nošením brýlí? Řešením mohou být kontaktní čočky.

kontaktní čočlky
Jak ale rozhodnout, jestli jsou kontaktní čočky pro vaše dítě to pravé? Jaký typ vybrat? A na co si dát pozor?

Čím starší dítě, tím více kontaktní čočky ocení

Obecně platí, že používání kontaktních čoček nezná věkové omezení. Ve výjimečných případech mohou kontaktní čočky nosit i ty nejmenší děti. Zde jde většinou o závažná postižení (dětská afakie apod.).

U dětí předškolního a školního věku po kontaktních čočkách saháme především tehdy, kdy se dítě chce věnovat sportu. U teenagerů už jde zejména o důvody kosmetické.

Rozhodnutí, zda svému dítěti pořídit namísto brýlí kontaktní čočky, vždy pečlivě konzultujte s lékařem. Pouze ten může kvalifikovaně posoudit, zda přinese kýženou korekci oční vady a nemůže-li užívání čoček dětské oko dokonce poškodit.

Konečná volba je však vždy na rodiči. Pouze ten dokáže objektivně zhodnotit, zda je potomek schopen odpovědnost spojenou s používáním kontaktních čoček zvládnout.

Postupně vybírejte čočky s delší dobou výměny

Nošení kontaktních čoček je na jednu stranu osvobozující, na druhou s sebou ale přináší relativně velkou odpovědnost. Je vhodné používání kontaktních čoček dětem maximálně usnadnit.

U nejmenších dětí je tak vhodné vybírat čočky jednodenní (u nich je nutné čočku „pouze“ nasadit a sundat) a později přejít na čočky týdenní až měsíční (ve chvíli, kdy si jste jisti, že potomek zvládne i každodenní čištění čoček).

Kontaktní čočky pro dítě? Hlavně šetrné

Dětské oko je o poznání citlivější a zranitelnější, než oko dospělého. Při výběru čoček se tak musíme zaměřit především na to, aby byly čočky co možná k oku nejšetrnější. Příkladem mohou být například čočky Acuvue Oasys. Ty mají velmi vysoký obsah vody, takže oko nezasychá. Jejich další předností je vysoká propustnost vzduchu. Rohovka nevysychá a dětské oko se může zdravě vyvíjet.

Další informace na stránkách cockyshop.cz.


Diskuse: I dítě s oční vadou může mít plnohodnotné dětství

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci