Oprava víček není jen pro krásu

15.4.2011 00:00   |   Zdraví a krása
Pokleslá víčka dávají obličeji unavený vzhled a dělají nás zbytečně staršími. Navíc nejsou jen estetickým problémem, ale často způsobují rovněž zdravotní problémy.

pokleslá víčka

Těžká víčka brání dobrému rozhledu, nutí dotyčného či dotyčnou mít oči neustále otevřené dokořán a příliš nemrkat. Proto zvláště větší soustředění při práci na počítači, na jemných přístrojích či při řízení auta způsobuje celkově značnou únavu a následně i nepozornost. Intenzivní namáhání očních svalů navíc prohlubuje vrásky.

Proč já a ona ne?

Jak je možné, že některá žena má pokleslá víčka s nadbytečnými záhyby kůže třeba již v pětatřiceti letech a jiná nikoliv? A proč někdo trpí na váčky pod očima? Někomu se dokonce může obracet víčko i s řasami dovnitř do oka... Jsou snad příčinou dědičné dispozice?

„Podobně jako u jiných onemocnění i tady hraje roli genetika. Porucha elasticity kůže se může vyskytovat běžně již před třicátým rokem života,“ vysvětluje MUDr. Petr Novák (na snímku vpravo), který je vedoucím lékařem očního oddělení Nemocnice Na Homolce v Praze.

„V případě váčků pod očima navíc lékař zjišťuje také případná onemocněních srdce a cév, poruchu funkce ledvin, hormonální změny, alergie nebo vedlejší účinky léků.“

Entropium a ektropium

Obracení okrajů víček směrem dovnitř nese odborný názevm entropium.

Nejčastěji bývá jizevnatého, nebo spastického (křečovitého) původu.

Příčinou jsou například poúrazové změny v místě jizvy na okraji víčka, nebo přílišné svírání očních víček.

Řešení je chirurgické, nebo, v případě spastického typu entropia, aplikace botulotoxinu do svalu.

Opačný problém se nazývá ektropium. Odvrácení okraje dolního víčka od oka.

Takový problém je doprovázený výrazným slzením a chronickým podrážděním očí.

Příčina? Velmi často otírání slzících očí kapesníkem a neustálý tah víčka směrem dolů.

Víčka si nemněte

„Proto zásadní doporučení. Víčka nemnout, netahat za ně, ale pouze je osušovat dotekem kapesníku při zavřených očích. Jen tak se vyhnete nutné plastické operaci, která spočívá v chirurgickém zkrácení víčka,“ dodává MUDr. Petr Novák.

Mohou pomoci například chladivé obklady nebo obklady s odvarem ze světlíku lékařského?

„V některých případech ano. Tyto obklady ale nezmění elasticitu kůže, pouze omezují otoky víček. Podobný efekt přináší používání tonizující kosmetiky. V případě bylinných obkladů je ale třeba počítat i s rizikem alergické kožní reakce. Pak nejen, že otok nezmírníte, ale může být dokonce horší. Takovou ´medvědí službu´ může třeba přinést aplikace heřmánku nebo sáčků s čajem,“ upozorňuje MUDr. Petr Novák.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Nový hit: Bradavky podle Victorie
Prsa zvětší bez implantátů. Kmenovými buňkami
O bříško můžete přijít jako Anife

Kdy na operaci?

Existuje však možnost operativně odstranit tukové polštářky nad i pod očima a přebytečné záhyby kůže. U lehčích forem postižení se používá laser, běžně se však využívá „klasická“ chirurgická metoda.

Obecně lze říci, že k lékaři přicházejí ženy častěji v mladším věku, kdy je spíše trápí estetická stránka věci. Muži problém odkládají a přicházejí, až když pro pokleslá víčka téměř nevidí. Nelze ani jednoduše odpovědět na otázku, kdy je ta pravá chvíle k operaci.


Vlevo před operací, vpravo po ní

Ztráta elasticity kůže víček vede k jejímu nechtěnému nařasení, které je kompenzováno povytažením čela a obočí vzhůru. Taková kompenzace po čase vede k trvale vynucenému stavu mimiky obličeje a vzniku hlubokých vrásek na čele i „udiveného“ výrazu tváře. Zpočátku drobný problém se změnil na velký problém jako následek. Proto platí, že z kosmetického hlediska časné řešení je vhodnější.

Kdo to zaplatí?

Může být operace hrazena pojišťovnou? Operace z estetických důvodů je všude tam, kde objektivně nacházíme převislá víčka nebo kompenzační nakrčení čela, a kde je vůle s tím něco dělat. Za takovou operaci přibližných deset tisíc korun logicky zaplatí zájemce.

„Z medicínského hlediska, a tím pádem ´na pojišťovnu´, se operace provádí ve všech případech, kde pokles víčka nebo zdvojená, převislá kůže víček omezují zorné pole a fakticky tím narušují vidění. Podmínkou hrazení pojišťovnou je doporučení odborného lékaře na podkladě objektivního narušení zorného pole a následně schválení revizním lékařem pojišťovny,“ říká MUDr. Petr Novák.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Oprava víček není jen pro krásu

RE: pro Petru

30.5.2017   |   18:07   |   od: Jitka
Dobrý den, Petro. Posílám zkušenost s operací dolních víček u mého otce, který zákrok podstoupil před týdnem. Bylo to kvůli tomu, že mu řasy rostly do oka a měl opakované záněty. Navíc, před časem absolvoval operaci šedého zákalu.
U otce došlo po operaci dolních víček ke komplikaci (ektropium) a víčko nyní naopak příliš odstává od oka. Bude se to tedy muset dále řešit...
Moje rada: Velice pečlivě vybírejte operatéra. Vyplatí se to!

Převislá oční víčka

14.2.2017   |   09:31   |   od: Petra
Dobrý den, mojí dceři je 13 let a již nyní má dosti převislá oční víčka včetně tukových váčků. Prvních změn na očích jsme si u ní povšimli před čtyřmi let. Pak jsme s ní šli na konzultaci k MUDr. Romanu Kufovi, který nám sdělil, že nález tam je, avšak záleží jen na dceři, kdy jí začnou víčka vadit (=ne-li ji nějak omezovat).
Teď nás dcera sama oslovila, že jsou její víčka neúnosná a vadí jí. Obrátila jsem se na jiného nejmenovaného plastického chirurga a doufala, že mi lidsky poradí, co se s tím dá dělat. Přišlo zklamání, když se mi od tohoto lékaře dostalo odpovědi: "Proboha, neblázněte! Ve 13 letech?". V tu chvíli jsem se i po telefonu zastyděla, co jsem si to vlastně dovolila.
Bohužel, realita je úplně jiná – dcera si stěžuje na pálení očí, těžká víčka a tlak. Jsem proto nucena navštívit očního lékaře a snad se s možnostmi posuneme dál. Musí být přece nějaké řešení u tak mladých pacientů s těmito potížemi.
V případě podobné zkušenosti, prosím o radu.
Zobrazeny poslední 2 příspěvky, celkový počet 2 příspěvky.
poslední příspěvek: 30. 5. 2017 18:07
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci