Vůni první lásky si vybavíme i po letech

21.2.2013 00:00   |   Sex a vztahy
Čím je první láska tak výjimečná? Proč si ji stále pamatujeme? Má nějaký vliv na naše stávající vztahy?

sex a vztahy, první láska

Na otázky spojené s první láskou odpovídají chemik, odbornice na vztahy, sexuolog a psychoterapeutka. Co řekli na dotazy v anketě seznamovacího portálu Leyter.com je víc než zajímavé.

I parfém může přihrát partnera

První vztah přináší člověku poprvé tělesnou blízkost, která se zcela liší od té rodičovské. Vůně partnera přitom může sehrát jednu z hlavních rolí.

Může vás zajímat

Vůně a touha nás provázejí od nepaměti
Když jsme zamilovaní, je nám mnohem lépe
Den jako stvořený pro sexuální rituály

„Vnímání čichem má při seznamování velký význam. Lidský mozek má schopnost pamatovat si vůně po velice dlouhou dobu. Ty může vázat k milované osobě, stejně jako k určitému místu,“ říká prof. Libor Červený z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

„Není také vyloučeno, že některé osoby k sobě mohou být připoutány i takovou symbiózou vůní, která by jiným vadila,“ doplňuje prof. Libor Červený.

„Stojí za to také zmínit, že v některých rozvětvených rodinách používají všechny generace žen, od náctiletých slečen až po prababičky, stejný parfém. Podvědomě to může napomáhat i k výběru podobného typu partnerů,“ dodává k propojení vůně a lásky zkušený chemik.

Muži zapomínají déle

A proč tak často vyvoláváme vzpomínky na své první zamilování?

O tom uvažuje specialistka na vztahovou problematiku Mgr. Martina Horáková ze seznamovacího portálu Leyter.com:

„Na mé otázky o první lásce reaguje každý jinak. Většinou má ale potutelný úsměv na rtech, když na dotazy odpovídá. Vždyť, kdo by chtěl vzpomínat na první lásku ve zlém?“ připomíná Mgr. Martina Horáková.

Navíc, pokud jakýkoliv další vztah nefunguje, automaticky se ohlížíme a rekapitulujeme. A první láska vychází ze srovnání nejlépe, protože je neopakovatelná. Všechny emoce v ní zažíváme poprvé.

„Překvapivé je, že muži většinou zapomínají na první lásku déle. Je to způsobeno jejich pomalejším hledáním svého já. Mají problém porozumět sobě, natož pak tomu, proč jim první láska nevydržela,“ uzavírá Mgr. Martina Horáková.

Zpackaný sex může vést k problémům

Podle gynekologa a sexuologa MUDr. Pavla Kolana bývá první láska obvykle jen platonická: „Zůstává většinou krásnou, někdy i úsměvnou, vzpomínkou po celý život.“

„Pokud se vztah s první láskou naplní i sexuálně, bývají to převážně ženy, které v něm dokáží setrvat do konce života. U mužů bych to považoval spíše za výjimku, vzhledem k jejich biologicky odlišnému sexuálnímu chování,“ vysvětluje MUDr. Pavel Kolan.

„Na rozdíl od první lásky, může první sex pozitivně, ale také negativně, ovlivnit průběh příštích partnerských vztahů,“ pokračuje lékař.

„Méně sebevědomý muž se může po prvním nepovedeném sexu opakovaně potýkat s obtížemi s erekcí, případně předčasnou ejakulací. Pro dívku může být nešetrné první pomilování značně bolestivé. To bývá jednou z příčin bolestí i v budoucnu,“ říká MUDr. Pavel Kolan.

Z VAŠICH PŘÍBĚHŮ

Řekněte, jak mám vyhrát nad milenkou?
Jsem těhotná a přítel mě poslal na potrat
Mám smůlu na partnery. Vždycky potkám exota
Kvůli manželovým dcerám myslím na rozchod

„Naštěstí jsou u převážné většiny populace vzpomínky na první sex hezké nebo neutrální, což je předpokladem budoucího plnohodnotného vztahu,“ doplňuje MUDr. Pavel Kolan.

S první láskou je třeba se vyrovnat

Psychoterapeutka Mgr. Jana Březinová míní, že první láska je nezbytnou součástí osobní identity i sexuálního vývoje člověka.

„Dívka nebo chlapec poprvé navazují jiný typ vztahu, než na jaký byli v dosavadním životě zvyklí. Svou roli také hrají hormony,“ vysvětluje Mgr. Jana Březinová a dodává:

„Pokud první láska skončila zklamáním, někteří lidé si obtížněji hledají další vztah. Obecně ale platí, že většině z nás zůstanou na první lásku spíše příjemné vzpomínky, které výrazněji neovlivní naše budoucí mezilidské vztahy.“

Jestliže máte pocit, že jste se nikdy se ztrátou nebo průběhem své první lásky nevyrovnali, zkuste se držet těchto tří pravidel:

„Vzpomínejte, ale neidealizujte. Nesrovnávejte současného partnera s tím prvním. Neváhejte, když se vám naskytne možnost setkat se s první láskou – schůzka vám napoví, jestli jste nežili v iluzi,“ radí psychoterapeutka.

tzo, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Vůni první lásky si vybavíme i po letech

Nezvládám setkání s mou první láskou

3.5.2013   |   11:15   |   od: hudka
S mou první láskou jsem se rozešla před třemi lety. Byl to rozchod bolavý a zbytečný. Vztah nám rozbili druzí lidé pomluvami.
Po roce jsem se seznámila s mým současným přítelem. Je skvělý a rozumíme si ve všech oblastech. Nikdy by mě nenapadlo, že náš vztah může být někdy ohrožen.
Před dvěma měsíci jsem na jedné oslavě náhodně potkala svého bývalého přítele. V jeho pozorné společnosti pod vlivem alkoholu ožily dřívější city a strávili jsme spolu celou noc.
Cítím se hrozně, protože vím, že jsem současného přítele podvedla a když měl nejistotu o průběhu večera, vše jsem mu zapřela. Vím, že nevěra je něj jediným neodpustitelným důvodem k rozchodu... nechci ho ztratit.
Ale nevím si ani rady se sebou. Něco se ve mě změnilo. Snažím se, aby vše probíhalo jako dřív, přesto jsem stále i během milování myšlenkami u večera s mou první láskou. Nezvládám odmítat návrhy k dalším setkáním, trápím se utajovanou lží. Co mám dělat?
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 3. 5. 2013 11:15
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci