Vánoce po Česku: Ženy nechtějí být samy, muži by uvítali změnu

8.12.2021 00:00   |   Sex a vztahy
Víte, jak Češi tráví Vánoce? Dá se odhadnout, kdo má kde schované dárky? I na tyto otázky umí odpovídat průzkumy veřejného mínění. Porovnejte si, jak jsou přesné u vás.

Vánoce

Ženy v Česku více ctí tradice a rodinná či partnerská pohoda je pro ně o svátcích naprostou nezbytností. Muži tak vyhranění nejsou, vyplynulo z průzkumu internetové seznamovací a sociální sítě Leyter.com, která zjišťovala, jak tráví Vánoce Češi.

Každý sedmý je na Vánoce sám a téměř deset procent z nich vyrazí na Štědrý den do restaurace. Také představy o slavení příchodu nového roku se mezi ženami a muži do značné míry liší.

Ženy se bojí být samy

Rodina nebo partner u vánočního stromku, kapr s bramborovým salátem k večeři. Tak si představuje své vánoční svátky většina českých žen. Určitě nechtějí být samy. A alternativy, jako například štědrovečerní večeře v restauraci, či Štědrý den strávený v „teplých krajích“, je nelákají.

To čeští muži přistupují k oslavám jinak. Přestože většina z nich také preferuje českou vánoční klasiku, stále častěji se mezi nimi objevují i tzv. inovátoři. Ti nemají problém strávit Vánoce sami, slavit nechtějí nebo namísto doma připravené štědrovečerní hostiny dají přednost pokrmům z restaurace.

„Muži vánoční svátky zdaleka tolik neprožívají jako ženy. Nebojí se být na Štědrý večer sami a vánoční stromek v jejich domácnosti spíše nenajdete,“ objasňuje výsledky výzkumu Martina Horáková, odbornice na vztahy seznamovacího portálu Leyter.com.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Květiny barevně doplní vánoční stromeček
Jak si užít Vánoce a nepřibrat
Vánoce jsou svátky i pro oči a nos!

„Na druhou stranu jsou to právě oni, kdo bývá se způsobem trávení Vánoc nespokojen. Každý šestý muž přiznal, že by Vánoce radši strávil jinak. Oproti tomu ženy více ctí tradice a zároveň jsou spokojenější. Naprostá většina z nich by na svátečních oslavách nic neměnila,“ dodává Martina Horáková.

Kam schováváte dárky?

Češi vánoční dárky před Štědrým dnem nejčastěji ukrývají ve skříni. Sami po nich však doma nepátrají, protože se chtějí nechat překvapit. Jenom 13 procent lidí slídí po tom, kde jsou dárky schované.

Většina Čechů, 87 procent, se raději nechá pod stromečkem překvapit a před Vánoci nehledá, kde pro ně mají blízcí dárky schované. Ženy jsou zvědavější než muži. Ukryté dárky jich hledá 14 procent, mužů pátrá po dárcích pouze desetina. O dětech se průzkum raději nezmiňuje.

Místa, kam lidé dárky schovávají, se liší podle toho, zda je ukrývá muž nebo žena. Nejčastěji schováváme dárky do skříně nebo pod postel.

„Muži své dárky ukrývají třeba do garáže, do auta nebo do pracovny. Co se týče žen, ty své dárky často nechávají v práci nebo požádají sousedy a dárky schovají u nich," uvedla k průzkumu mluvčí Aukra Michaela Papežová.

Co určitě nechceme

Co by Češi ani pod stromečkem ani ve skříních najít určitě nechtěli, jsou adrenalinové dárky. „Dárky z této kategorie  jsou nejméně oblíbené, pod stromečkem by je rozhodně nechtělo najít 55 procent Čechů," dodala Michaela Papežová.

Muži si pod stromečkem nepřejí najít ani šperky, předplatné nebo wellness pobyty. Ženám zase neudělá radost například herní konzole.

otz, ŽenyproŽeny

Přečtěte si také

Diskuse: Vánoce po Česku: Ženy nechtějí být samy, muži by uvítali změnu

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci