Pomerančová kůže straší čím dál mladší ženy

26.10.2012 00:00   |   Wellness
Jsou mladé a štíhlé. Ale jejich nohy v minisukních či šortkách jsou plné dolíčků. A v plavkách je to ještě horší, protože celulitida se usazuje i na zadečku a břiše. Ani speciální přípravky a cvičení nezabraly…

celulitida

Pomerančové kůže se nikdo nezbaví za týden nebo dva. Je to dlouhá cesta, vyražte na ní hned teď! „Pomerančová kůže trápí čím dál tím mladší dívky, nezřídka se s ní setkáváme už u náctiletých. Stále častěji se objevuje i u mužů a ve své ordinaci jsem ji viděl i u batolete,“ říká prof. MUDr. Karel Martiník, DrSc., z Institutu zdraví v Hradci Králové (na snímku vpravo).

Viníkem je i strava

Viníkem jsou genetické předpoklady, hormony a také to, že se málo pohybujeme a špatně stravujeme. Už jako děti prosedíme většinu života – ve škole, doma u počítačů a televizí, později v autech, kancelářích a s přáteli. A jíme, co nás napadne – hlavně, že je to rychlé, dobré a příprava nás stojí co nejméně času.

Celulitida je jednou z odpovědí organismu na takové chování. Kůže plná dolíčků tedy není pouze kosmetická záležitost a různé krémy a další přípravky ji samy o sobě nevyřeší.

„Jde o hormonální a metabolický problém, druh endokrinologického onemocnění, při němž vázne odtok lymfy,“ vysvětluje profesor Martiník. A to je vždycky malér, protože lymfa (míza) má v těle důležitý úkol. Proudí spletí cév a uzlin, zachytává cizorodé částice a mikroorganismy a také vstřebává tuky, které pak odvádí pryč z těla.

Co je lymfa?

Lymfa (míza) je nažloutlá tekutina, která u lidí a některých živočichů koluje v lymfatickém systému, jenž je hlavní složkou imunitního a detoxikačního systému. Vzniká v mezibuněčných prostorech z tkáňového moku a na různých místech těla se pročišťuje v lymfatických uzlinách.

Jakmile lymfatický systém nefunguje tak, jak by měl, tukové buňky začnou vytvářet shluky v podkoží a vytvářejí pomyslné „kapsičky“ Pokud tukové buňky zbytní, začnou se vytlačovat cestou nejmenšího odporu – tedy nahoru. A tak vzniká hrbolatá pomerančová kůže, ze které mají ženy při pohledu do zrcadla málem infarkt. Co s tím?

„Odstraňování celulitidy zahrnuje komplexní opatření zahrnující změnu celého životního stylu, nejlépe je samozřejmě začít již v mládí, a to i tehdy, když celulitida na našem těle o sobě nedá ještě příliš vědět,“ říká Martiník.

Pohyb jako prevence

Nejdůležitější v prevenci, ale odstraňování celulitidy je pohyb. „Jde doslova o natlačení energie do buňky,“ konstatuje lékař. A to je důležité, jak v prevenci pomerančové kůže, tak i při jejím řešení. Na rozdíl od krevního oběhu nemá totiž míza vlastní pumpu, která by jí vháněla do sítě v těle. Do pohybu se v lymfatických cévách a kapilárách dostává pomocí stahování kosterních svalů.

Může vás zajímat

Zhubněte, zbavíte se i celulitidy
Celulitida s bublinkami nesouvisí
Aktivujte čističku vašeho organismu!

„Tím, jak se natahují a smršťují, masírují lymfatické cévy, které jsou umístěny ve většině orgánů těla, a mízu posunují,“ konstatuje Jitka Dlouhá, trenérka Rekondičního studia Formička ve Žďáru nad Sázavou. Hlavním předpokladem aktivace lymfy je tedy zapojení co největšího počtu svalů a dobré prokrvení pokožky.

Sportovní aktivity je třeba vybírat individuálně podle vlastního založení. Pro někoho jsou těmi pravými aktivitami zumba či tenis, pro jiného zase rychlá chůze, jogging, nordic walking, tanec či plavání.

„Málokdo ovšem ví, že aby mělo cvičení v boji proti pomerančové kůži skutečně efekt, je nutné cvičit v kompresivních punčochách nebo punčocháčích – ale jen v těch, které nejméně stahují – tedy s kompresí 70 až 280 DEN. Tato řada se občas označuje jako preventivní a bývá jinak doporučována lidem s pocity těžkých nohou a při prvních náznacích křečových žil,“ připomíná Karel Martiník.

(DEN, denier je jednotka, která vyjadřuje sílu vlákna. Čím je vyšší, tím jsou punčochy silnější. Pro představu – dámské punčochy se obvykle vyrábějí v jemnostech 10, 15 a 20 DEN.)

Pohyb by měly doplnit masáže míst postižených celulitidou, a to především před a po cvičení. Využít můžete masážní hlavice ve sprše či různé mechanické pomůcky. Vhodná je i péče terapeuta či maséra, který speciálními hmaty a cviky odstraní svalové blokády bránící toku lymfy.

U lidí, kteří netrpí žádnými zdravotními potížemi, pomůže i přístrojová lymfodrenáž. Ideálním pomocníkem je pak trenažér chůze s podtlakovou kabinou – vacushape. Ten totiž spojí masáž s pohybem dohromady a urychlí nastartování zpomaleného či zastaveného lymfatického systému, a tedy i zkrátí dobu potřebnou k odstranění nevzhledných dolíčků v kůži. (podrobněji o vacushape píšeme zde).

Zmizí ďolíčky navždy?

To záleží jen na vás – je to podobné jako s hubnutím. Zabrzdí-li se opět činnost vašeho lymfatického systému, tukové buňky se začnou opět usazovat a vše se vrátí do starých kolejí. Pohyb a zdravá životospráva nejsou jen prostředky, jak se zbavit celulitidy, a případě i kil navíc. Je to součást životního stylu, který bychom měli přijmout navždy.

V prevenci i odstraňování celulitidy hraje podstatnou roli správná životospráva a dostatečný pitný režim. Jednoduché pravidlo zní: čím více nahradíte polotovary, uzeniny sladkosti a další upravované potraviny včetně například tavených sýrů a majonéz organickými potravinami, tím lépe pro vás.

Éčka, cukry, dochucovadla, či příliš mnoho soli organismus zpomaluje a zavodňuje. Buňky pak nefungují, jak by měly, a jsou ke vzniku celulitidy náchylnější. Zvláště, když jíte nepravidelně a navíc si rádi dopřejete cigaretku, kávu a třeba i alkohol.

Klíč k úspěchu

Klíčem k úspěchu je tedy jídelníček s co největším množstvím zeleniny, obilovin, luštěnin a ovoce. Smažená jídla a smetanové omáčky byste si měli dopřát jen výjimečně. Zato hodně pijte – avšak nezapomeňte, že do pitného režimu se počítá jen voda bez příchuti a čaj.

Všechno ostatní – sycené a ochucené nápoje, limonády, džusy, energy drinky a podobně vám totiž s odbouráním ďolíčků nijak nepomohou. Vypijte denně alespoň dva litry, v horkých dnech, jako byly v letošním létě klidně i více.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Pomerančová kůže straší čím dál mladší ženy

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci