Zhubněte, zbavíte se i celulitidy

20.1.2011 00:00   |   Hubnutí
Krémy, skořicové zábaly, masážní a lymfodrenážní přístroje – nejrůznější produkty slibují, že si poradí s pomerančovou kůží. Mnoho žen se však již přesvědčilo, že leckdy svůj slib nesplnily.

celulitida

Často se také říká, že celulitida je dědičná a nelze se jí zbavit. Není ale důvod se s touto nedokonalostí smiřovat. Zkuste třeba snížit nadváhu a uvidíte, jak si poradíte i s celulitidou.

Je za tím estrogen

„Anticelulitické prostředky nemají samy o sobě výrazný efekt proto, že neřeší příčinu problému, tedy usazování tuku a odpadních látek v podkoží. Pomerančové kůže se však můžete zbavit tím, že změníte životosprávu,“ vysvětluje odborná terapeutka Mgr. Kristýna Galová z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment®.

Může vás zajímat

Barevné jídlo nám pomůže zhubnout
Chcete zhubnout? Pořádně se nasnídejte
Při dietě smíte pečivo. Ale vybírejte!

To, zda se celulitida objeví, je podporováno vyšší hladinou estrogenu (proto mají muži celulitidu jen vzácně), genetickými predispozicemi, užíváním hormonální antikoncepce, stoupajícím věkem.

Mezi nepříznivé faktory však patří i to, co můžeme sami aktivně ovlivnit: ochablé svaly, zvýšené procento podkožního tuku v těle a nevhodná životospráva.


Odstranění celulitidy třetího stupně při snížení hmotnosti o deset kilogramů
(pro zvětšení klikněte na snímek
).

Zredukujte tuk a zpevněte svaly

„Cílem našich redukčních programů je snížení množství tukové tkáně v podkoží, zpevnění svalů a u většiny klientů je také potřeba zvýšit podíl svalů na celkové hmotnosti. Výsledkem je tedy nejen zeštíhlení, ale příjemným bonusem je vymizení celulitidy,“ říká Mgr. Kristýna Galová.

Začínající celulitida a celulitida prvního stupně se podle zkušeností brněnského Institutu kompliment® odstraní obvykle při redukci pěti až sedmi kilogramů tuku, tedy v průběhu prvních dvou měsíců. Léčba vyšších stupňů celulitidy při vysoké nadváze nebo obezitě trvá samozřejmě déle.

Podpůrné prostředky

Změna životosprávy je základ. Vymizení celulitidy pak můžeme dále podpořit pravidelnou masáží postižených částí těla nebo například i cévní gymnastikou, nošením kompresivních punčoch (DEN 20 a více), pravidelným sprchováním střídavě teplou a studenou vodou či přístrojovou masáží – lymfodrenáží.

Tři otázky pro Mgr. Kristýnu Galovou

Je celulitida zdraví nebezpečná?
I přesto, že celulitida trápí milióny žen, o nemoc nejde. Její přítomnost má sice negativní dopad na prožívání a psychiku, ale bezprostředně fyzické zdraví neohrožuje.
Lehkou formu celulitidy můžeme zjistit hmatovým testem – stlačením kůže palcem a ukazovákem. Objeví-li se pomerančový vzhled kůže a také prohloubeninky, test je pozitivní.
Když je celulitida viditelná při napnutí svalů, lze hovořit o druhém stupni. Třetí stupeň celulitidy je pak viditelný i bez stažení svalů.

Koho může pomerančová kůže postihnout?
Celulitida je doménou zejména žen ve zralém a starším věku, které jsou obdařeny klasickými ženskými postavami kyprých tvarů v oblasti boků a stehen. Může se ale rozvinout i u žen s normální hmotností – hlavně u těch, které mají zvýšené množství tukové tkáně v podkoží, nerovnoměrnou distribuci tuku v těle, nebo ochablé svaly.

Dá se zbavit celulitidy natrvalo?
Definitivně a navždy to, bohužel, možné není. Začne-li se tuk v podkoží opět hromadit (například, když přibereme, nebo u nás proběhnou hormonální změny), celulitida se znovu objeví. Předpokladem pro kontrolu celulitidy je aktivní životní styl a kontrola tělesné hmotnosti.

otz, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Zhubněte, zbavíte se i celulitidy

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci