Třetí život máme všichni. A kdy?

9.2.2011 00:00   |   Wellness
Z práce rychle domů, kde čeká další směna. A druhý den nanovo. Proplouvat takhle z jednoho života do druhého se však ve zdraví dlouhodobě nedá. Měli bychom si najít čas i na svůj Třetí život, který nás osvěží, vrátí pohodu a energii.

Třetí život

„Dobít baterky je nutnost. A nepochybně tím neříkám nic nového. Víme to přece všichni,“ tvrdí lektor, trenér a konzultant Mgr. Libor Čipel, který vede pražské Studio Derde Leven.

Každý se snaží dostat do pohody po svém. Někdo si čte nebo spí, další sleduje televizi, anebo jde na procházku. Po určité době to však často sklouzne zpět, do starých kolejí. A veškerá pohoda je ta tam.

„Je málo těch, kteří mají disciplínu dlouhodobě. Podle mých zkušeností většina z nás potřebuje někoho, kdo je motivuje, postará se o ně a vytvoří to správné prostředí. Teprve pak přijmeme nový rytmus za svůj,“ říká Mgr. Libor Čipel.

Na cestě do pohody

„Život pracovní a rodinný je možné vhodně doplnit ještě Třetím životem, který kvalitu dvou předchozích ovlivňuje – přináší potřebnou energii na každý den. Pojmenovali jsme tak i naše studio,“ prozrazuje poněkud překvapivě a zasvěcuje nás do tajů holandského jazyka, přesněji do nizozemštiny.

Derde Leven znamená v nizozemštině doslova Třetí život. Jde o aktivní doplněk práce a rodiny, smysluplné trávení volného času, jakým prospějeme tělu i duši.

Není rozhodující, jestli volno vyplníme zápolením s činkami v moderním fitness centru, masáží nebo zvolíme raději procházku. Fyzická aktivita je však žádoucí.

Nikoliv nadarmo bylo kdysi tak populární sokolské cvičení – protažení těla a osvěžení mysli, které podporovalo neustálý zápas s leností. Rovněž koncept Třetího života nám umožní nenásilně nalézt a získat energii pro lepší fungování jak doma, tak v práci.

Myslete na sebe – odpočívejte!

„Zejména jde o to zamyslet se nad volným časem, snažit se jej plánovat a využít k regeneraci. Většinu dne strávíme v práci a na sebe čas nemáme. Paradoxně, i když jsme doma, sobě se příliš nevěnujeme. Cesta k odpočinku nevede přes pasivitu, ale přes pohyb, který nám umožní myslet jen na sebe,“ zdůrazňuje lektor a trenér Mgr. Libor Čipel.

Třetí život přináší především možnost, jak se naučit naslouchat svému tělu. Bolavá záda, krk nebo kolena dost často znemožňují jakýkoliv pohyb. A přitom v mnoha případech stačí málo, abychom se obtíží vyvarovali – postačí správně sedět, běhat i jen otáčet hlavou.

„Avšak cvičení není cílem za každou cenu!“

Čekají vás zázraky

„Podstatou Třetího života je porozumět vlastnímu tělu a doslova se naučit je správně používat při sportu a při regeneraci. V okamžiku, kdy si sami na sebe najdeme čas a rozhodneme se jej takto aktivně využít, pak lze dělat takřka zázraky,“ usmívá se Mgr. Libor Čipel.

Pro to, abychom postoupili o první krok ke správnému naplnění smyslu Třetího života, nemusíme mít žádné prvotřídní vybavení. Ani odborníka, co nám aktivity naplánuje a bude nás dál motivovat.

„Každý musí především chtít začít sám u sebe. Pochopitelně, když se podaří najít v okolí konzultanta, který poradí, na jaké činnosti se zaměřit, tak tím lépe,“ trochu zlehčuje svoji práci Mgr. Libor Čipel.

Na závěr už jen dodává: „Obecné zásady každý zná. Nejdůležitější stejně je najít radost z pohybu!“ A samozřejmě nabízí radu a konzultace všem, kteří pomocnou ruku potřebují.

mk

Přečtěte si také


Diskuse: Třetí život máme všichni. A kdy?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci