Chcete investovat do bydlení? Neotálejte!

7.8.2012 00:00   |   Bydlení
A budeme se stěhovat! Jestli jste učinili takové rozhodnutí právě nyní, trefili jste se do správné doby, kdy pořídit nemovitost. Otálet se v tomto případě nevyplatí.

bydlení, reality

Podle průzkumů společnosti M&M reality začíná další revoluce v pohybu cen nemovitostí. Po masivním poklesu trhů po roce 2008 jsme kolem roku 2010 mohli zaznamenat cenové dno a jeho výrazné zpevnění v dalších letech. Podle realitních odborníků jsou již nízké cenové extrémy minulostí.

Ceny rostou

„V posledních měsících evidujeme zvýšení prodejů o 15,5 % za první pololetí roku 2012 oproti roku 2011,“ upozorňuje Miroslav Jonáš z M&M reality. „Nyní je situace na trhu s nemovitostmi stabilizována a vše se začíná pozvolna přibližovat normálu, za který lze považovat cenové nastavení před finanční krizí. A již pociťujeme začínající růstový trend,“ komentuje Miroslav Jonáš.

Může vás zajímat

Máme hypotéku a rozvádíme se – co teď?
Deset největších finančních zlozvyků
Vaše opomenutí je job pro advokáty a exekutory

Zejména u starších nemovitostí je dobře rozeznatelná silná tendence k intenzívnímu růstu cen, za poslední měsíce se cena zvedla až o 1,5 procenta.

Kromě starších bytů a domů jsou největším skokanem v cenovém růstu tradičně pozemky, zvláště pak ty v prestižních lokalitách. V průměru hovoříme o navýšení o 0,5 procenta. Dále pozvolna rostou i ceny bytů v cihlových zástavbách a mírným tempem i rodinné domy, jejichž cena v minulých obdobích stagnovala.

Pronájmy zdražují

Během prázdnin byl zaznamenán i značný růst pronájmů, a to v rozmezí 2–3 procenta ze stávající ceny. Ve větších městech, jako je Praha, Brno či Mladá Boleslav a jejich přilehlé okolí, se pronájmy zvýšily o několik set korun, v menších okresních městech hovoříme o kolísání na hranici dvou set korun českých.

Permanentní cenový propad se naopak drží panelových bytů, a to okolo 1 procenta v celorepublikovém průměru, a jako již tradičně i developerských projektů, které se kvůli svému zcela chybnému cenovému nastavení setkávají s téměř nulovou poptávkou a cenovým poklesem o celá čtyři procenta.

Nakupovat nyní

Co se týče prognózy pro nadcházející období, v očích Miroslava Jonáše je další vývoj zřetelný. „Lokálně se sice ještě dá očekávat drobný pokles, ale celorepublikově očekáváme pozvolný mírný růst a po celkovém zlepšení hospodářské situace by se ceny nemovitostí koncem roku 2015 mohly dostat tam, kde byly v létě 2008, čili na absolutní tuzemský vrchol.“

Pro tyto argumenty hovoří zejména příznivá úvěrová politika bank, zlepšující se data z průmyslové výroby a v neposlední řadě příliv nových obyvatel, kteří se k nám ze zahraničí stěhují zejména za prací a dobrými životními podmínkami.

tzp, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Chcete investovat do bydlení? Neotálejte!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci