Románky nechme jen ve vzpomínkách

31.8.2012 00:00   |   Sex a vztahy
Pomalu se loučíme s obdobím dovolených a s ním odchází i většina náhlých vzplanutí, románků na pár dní či týdnů.

letní románky

Většina lidí má letní měsíce spojené s dovolenou. Slunce, teplo a změna prostředí umí zázraky, na řadu lidí mají přímo afrodiziakální účinky – letní románky jsou běžnou součástí letních dní a nocí.

Uvolněný režim

Na dovolené lidé bývají často velmi emocionální. Pokud si s někým něco začnou, může jim nový partner rychle přirůst k srdci, což se někdy neobejde bez zklamání. „Díky uvolněnému režimu se lidé více odváží, dají prostor fantazii a spontánnosti. Na důsledky svého jednání však příliš nehledí,“ potvrzuje Martina Horáková ze seznamovací a sociální sítě Leyter.com.

Suvenýry z dovolených často potěší, v případě sexuálních dobrodružství to ovšem rozhodně neplatí. Podle odborných studií dochází pravidelně každý rok k prudkému nárůstu výskytu sexuálně přenosných chorob právě v období letních měsíců. „Vzrušující románek na jednu či pár nocí zvedne sebevědomí, jenže pozor na neznámé partnery,“ dodává Martina Horáková.

Může vás zajímat

Láska k cizinci mi brání milovat mého partnera
Brouzdáte po internetu? Tak pozor na zločince!
Deset rad, jak přežít návrat z prázdnin

Letní románky neohrožují jen z hlediska nákazy či nechtěného těhotenství. Antikoncepce a zodpovědnost jsou sice základem nezávazné známosti, na konci dovolené však vyvstává otázka, co dál se započatým vztahem. Většina letních flirtů nenávratně a zcela samovolně skončí s návratem ke každodenní realitě.

Mylné představy

„Ženy i muži s takovým vývojem většinou počítají. U žen ale častěji dochází k mylným představám, že našly svého vyvoleného. Ten se vzápětí ztratí se zapadajícím sluncem a zbyde jen trpké zklamání. Všeobecným pravidlem tedy je: co se stane na dovolené, ať tam také zůstane,“ shrnuje Martina Horáková.

Psychologové tvrdí, že muži hledají hlavně krátkodobý intenzivní zážitek, zatímco ženy trvalý a dlouhodobý vztah. Na dovolené to platí dvojnásob. Dovolená se skvěle hodí na flirtování, pro budování dlouhodobého vztahu ale není nejvhodnější – na vzájemné poznávání máte většinou jen velmi málo času.

Pokud si příliš rychle začnete budovat naděje, které vycházejí z něčeho nemožného, zůstanete velmi pravděpodobně zklamáni. Existují samozřejmě případy, kdy se z nezávazného flirtu stane regulérní vztah. To však vyžaduje zájem obou zúčastněných stran a nové kolo poznávání se v rámci běžného života, a ne jen na lehátku u bazénu.

Všední den bývá jiný

„Naše prezentace ve chvílích volna a pohody je často značně odlišná od běžné skutečnosti. Pokud to ale partnery k sobě stále táhne, proč ne, mohou pro sebe být těmi pravými,“ vysvětluje odbornice z internetové seznamky. Většina lidí ale po chvilce zjistí, že jejich nový partner byl mnohem atraktivnější v prázdninovém letovisku, a jejich zájem postupně upadá.

Obzvláště obezřetní by měli být ti, kteří se ze vzrušující dovolené vrací ke stálému partnerovi. Ať už byl letní románek sebevíc báječný, nemá cenu ničit si jím fungující a stabilní vztah. Na druhé straně může být takový příležitostný zálet motivací pro změnu stávajícího nefunkčního partnerského vztahu.

„Vždy záleží na konkrétních lidech a situaci. Ať už si z letního flirtu uděláte příjemnou vzpomínku či nový vztah, dbejte na to, ať vaším románkem pokud možno netrpí jiní,“ uzavírá Martina Horáková.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Románky nechme jen ve vzpomínkách

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci