V kuchyni máme pořád čisto – tipy, jak vyzrát na nepořádek

2.7.2012 02:00   |   Bydlení
V kuchyni se vaří, peče a připravují se zde další dobroty, potkávají se tu všichni členové rodiny. Ale také se tu daří i bakteriím, jež žijí na zbytcích jídla a nečistotách.

čistota v kuchyni

Jak v kuchyni udržovat čistotu? Nejde o nic složitého, i když určitý systém to přece jenom chce. Jistě jste si již ten svůj vytvořila, nicméně možná by se vám mohlo hodit pár tipů, rad či triků.

Sporák

Elektrické sporáky s kovovými plotnami se nejlépe čistí houbičkou s jemným mýdlem nebo jarem. Plotna se čistí snáze, je-li ještě trochu teplá.

Keramická plotna

Zde opatrně, keramické plotny se mohou snadno poškrábat. Skvrny nikdy neodstraňujte drátěnkou ani nožem. Pokud možno je čistěte měkkou stranou houbičky na nádobí, dokud je plotna ještě teplá.

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Úklid je boj na mnoha frontách
Monika Absolonová skončila jako uklízečka
Máte odvahu na inventuru lednice?

Jestliže potřebujete účinnější metodu, odstraňte skvrny škrabkou se žiletkou, která je často příslušenstvím sporáku. Nakonec desku vyleštěte suchou utěrkou.

Dřez

Nerezové dřezy čistěte prostředkem na mytí nádobí a utěrkou z mikrovlákna (vyrábí například Vileda) nebo kuchyňskou houbičkou. Čištění dřezu je trochu náročnější. Pokud nestačí prostředek na mytí nádobí, použijte hrubý kartáč a jemné mýdlo.

Trouba

Troubu čistěte utěrkou z mikrovlákna a jemným mýdlem. Pokud je silně znečištěná, nastříkejte na stěny roztok jemného mýdla s vodou v poměru 1:1.

Poté troubu na deset minut zapněte na 100 °C a jakmile vychladne, důkladně ji vytřete.

Digestoř

Mnohé filtry digestoře lze umývat v myčce na nádobí. Pokud ne, namočte je do vody s přídavkem malého množství jemného mýdla a prostředku na mytí nádobí.

Obklady

Na obklady použijte houbičku na nádobí namočenou ve vlažné vodě s prostředkem na mytí nádobí. Používejte měkkou stranu houbičky. Abrazivní strana by mohla obklady poškrábat a na poškrábaných obkladech se lépe drží nečistoty a mastnota.

Dvířka

Dvířka kuchyňské linky se nejlépe čistí odspoda nahoru a potom znovu dolů. Takto nevzniknou špinavé šmouhy.

Chladnička

Pokud nemáte mrazničku s automatickým odmrazováním, musíte ji odmrazovat sami. Vnitřní prostor chladničky čistěte několikrát za rok. Vyjměte veškeré potraviny a vytřete roztokem z vody a octa.

Otřete také sklenice a sáčky, než je vrátíte zpět do lednice. Chcete-li zabránit vzniku plísni, potřete gumové těsnění dveří trochou bílého octa.

Tip na úklid

K úklidu můžete vyzkoušet unikátní Soft Power houbičku od Viledy, která je jedinečná díky své 3D struktuře. Nepoškrábe povrch nádobí, odstraní i tu nejodolnější špínu a všechny zbytky jídla z povrchu odstraní mnohem snadněji, takže není zapotřebí tolik síly, jako při použití klasické houbičky. Na hrubší povrchy je pak určena houbička Glitzi Power.

Mikrovlnná trouba

Dejte do mikrovlnky misku s vodou a ohřívejte ji, dokud se nezačne vařit. Asi minutu nechte vodu vypařovat a pak vnitřní prostor trouby jednoduše vytřete. Pokud je trouba uvnitř silně znečištěná, přidejte do vody dvě čajové lžičky octa.

Jak na octomilky?

Do sklenice nalijte např. ocet nebo víno a přidejte několik kapek prostředku na mytí nádobí a sklenici postavte na strategické místo. Prostředek na mytí nádobí odstraní povrchové napětí tekutiny a mušky se utopí.

Čistota = pravidelnost

1. vyklízejte ledničku (staré a prošlé potraviny vyhazujte)
2. nádobí myjte hned po jídle
3. dvakrát týdně vysávejte prach, jednou týdně vytírejte
4. sporák a dřez otírejte ihned po vaření
5. pravidelně měňte utěrky

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: V kuchyni máme pořád čisto – tipy, jak vyzrát na nepořádek

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci