Vybíráte hračku? Dejte dětem to, co je rozvíjí

24.2.2012 00:00   |   Děti
Chystáte se zrovna koupit dítěti novou hračku či hru? Jistě, nejde o žádnou vědu, nicméně chvilku se nad vaším plánem zastavte.

hry a hračky

Dětské aktivity mají vliv na vývoj jejich schopností a dovedností. Proto bychom je měli již od malička seznamovat s nejrůznějšími typy her, které vlastně simulují nácvik dovedností uplatňujících se i v pozdějším věku.

„Hračky už odjakživa patří k životu dětí, od jednoduchých předmětů po sofistikovanější hry. Jejich poslání by však vždy mělo odrážet radost ze hry a rozvoj schopností a dovedností,“ říká Michaela Smolíková ze specializovaného obchodu s hračkami Pompo Park Hostivař, která má bohaté zkušenosti hračkami i hrami pro starší děti.

Může vás zajímat

My na to nemáme...
Na elektronické hračky jsou ženy!
Děti chtějí pejska. Zvládnete to?

Už půlroční miminka jsou schopna držet v rukou svou hračku, což stimuluje jejich motoriku i ostatní smysly. Proto je důležité poskytnout jim to, co potřebují přiměřeně ke svému věku.

Jaké hračky nevybírat?

„Rozvoj kreativity jednoznačně omezují hračky, které neumožňují použití dětské představivosti a schopnosti objevovat nové věci, tedy takové, které jim de facto usnadňují práci,“ říká Smolíková.

Další nástrahou mohou být genderově podbarvené hračky, označeny jako holčičí nebo klučičí, což automaticky vyčleňuje určitý typ hraček pouze pro děvčata, jako například panenky, kadeřnické potřeby, kuchyňky apod., chlapcům zase technické stavebnice a skládačky. Chlapci i dívky jsou pak ochuzeny o určitý typ rozvíjejících her, což se může určitým (negativním) způsobem projevit i ve starším věku.

Jaké tedy zvolit?

Her je celá řada a můžeme je rozdělit podle zaměření na rozvoj určité oblasti lidské psychiky – na paměť, rozvíjení komunikace, nácvik společenských rolí, apod. „Hra by měla být pro dítě, ale i pro dospělého výzvou, protože pokud je příliš jednoduchá, většinou nás nebaví, naopak příliš složitá hra může dítě odradit svou náročností,“ upozorňuje Smolíková.

Může jít o stavebnici, lego, sestavování a malování na zvířátka či navlékání korálků – důležitá je fantazie dítěte a jeho radost z tvůrčí činnosti. Puzzle zase rozvíjí prostorovou představivost a logické uvažování, ovšem opět v mezích věkové skupiny.

Hlavní je věk

„Pokud před pětileté dítě postavíte puzzle z pěti tisíc částeček, které navíc zobrazuje impresionistickou krajinu, asi u něj moc nepochodíte,“ jmenuje nástrahy výběru obchodnice. Chcele-li dítě hrou zaujmout, vybírejte nejen podle věku dítěte, ale také podle zaměření hry či hračky, oblíbené značky apod.

„Pokud tedy sháníte to pravé pro vaši ratolest a nejste si úplně jisti výběrem, řiďte se nejlépe věkem, na pohlaví dítěte ideálně zapomeňte a všímejte si, co ho přirozeně přitahuje a kde se chce realizovat,“ doporučuje na závěr Michaela Smolíková.

zto, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Vybíráte hračku? Dejte dětem to, co je rozvíjí

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci