Hugo – oscarový režisér Martin Scorsese uchvacuje!

26.1.2012 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Jeden z nejslavnějších režisérů naší éry Martin Scorsese zve na úžasnou výpravu. Je jí nový film Hugo a jeho velký objev. Podle všeho by si ho malí ani velcí neměli nechat ujít.

Hugo, film

Když o nějakém filmu řekne režisér Avataru James Cameron, že lepší 3-D dosud v kině neviděl, nejedná se o jen tak ledajaký kompliment. A přestože je Martin Scorsese, žijící legenda mezi filmovými tvůrci, na pochvaly zvyklá, v Hugovi se mu podařilo stvořit něco, čemu se bez uvozovek říká mistrovský kousek. Ještě obdivuhodnější je, že přitom nezapomněl ani na diváky, které čeká jeden z nejsilnějších filmových zážitků za posledních pár let.


Hugo se svým robotem

Hugo Cabret (hraje ho Asa Butterfield) je neobyčejný kluk, který po otcově smrti žije na pařížském vlakovém nádraží u strýce alkoholika, jenž tu pracuje jako seřizovač nádražních hodin. Po tátovi Hugo zdědil vynalézavost a robota s klíčovou dírkou ve tvaru srdce, který možná ožije, pokud se do ní vloží ten správný klíč, a předá chlapci otcův vzkaz. Alespoň v to doufá.

Tajemství klíče

Neutišitelná zvědavost přivede Huga k nerudnému prodavači mechanických hraček (Ben Kingsley) a od něj i k jeho chráněnce (Chloe Grace Moretz), která, ač je to neuvěřitelné, drží v rukou klíč k rozluštění Hugovy životní záhady. Jak k němu přišla?

Video
Trailer k filmu Hugo a jeho velký objev

Jaké tajemství skrývá její adoptivní prarodič, že o něm nesmí nikdo mluvit? Skrývá robot skutečně otcův vzkaz? A dokáže Hugo na všechny tyhle otázky odpovědět dřív, než ho dostihne ruka zákona v podobě přísného nádražního hlídače (Sacha Baron Cohen) a pošle ho do sirotčince?

Pro oscarového režiséra Martina Scorseseho je projekt velkorozpočtového 3-D filmu s rodinným charakterem výletem na pro něj naprosto neznámé území, přitom se jedná o jeho srdeční záležitost. Pod povrchem fascinujícího dobrodružství malého kluka z nádraží 30. let minulého století se totiž skrývá ještě jeden, silnější příběh. Ten se vrací ještě o pár let nazpět a vypráví o báječném muži s obrovskou fantazií a kamerou, která psala začátky kinematografie.

Kniha uchvátila, film míří pro Oscary

Knižní předloha Briana Selznicka se stala celosvětovým fenoménem a k podobnému úspěchu má našlápnuto i filmová adaptace, v níž kromě jmenovaných hrají například i Jude Law, či Emily Mortimer. Však také při vyhlášení nominací na Ceny Americké filmové akademie – Oscary pořádně zabodovala. Scorseseho Hugovi se nabízí hned jedenáct šancí na získání této nejprestižnější filmové ceny. Má jich tedy nejvíce ze všech vybraných filmů.


K vytvoření atmosféry nádraží přispívá i květinářka Lisette v podání Emily Mortimer

Dobrodružný film Hugo a jeho velký objev byl na Oscara nominován v těchto kategoriích:

• Nejlepší film

• Nejlepší režie

• Nejlepší adaptovaný scénář

• Nejlepší kamera

• Nejlepší střih

• Nejlepší výprava

• Nejlepší kostýmy

• Nejlepší hudba

• Nejlepší mix zvuku

• Nejlepší střih zvuku

• Nejlepší vizuální efekty

„Jsem hluboce poctěn. Každý film je výzvou, a tento, na kterém jsem poprvé pracoval s 3D HD a se Sachou Baron Cohenem, nebyl výjimkou. Je to krásný pocit vědět, že jste byl uznán lidmi ze svého oboru. Gratuluji všem nominovaným kolegům. Je to působivý seznam a já jsem ve skvělé společnosti," reagoval na nominace Martin Scorsese.


Režisér Martin Scorsese při natáčení Huga

Americký režisér, producent, ale i herec a scénárista se téměř po třech desetiletích úspěšné tvorby a nominací na Oskcara dočkal zlaté sošky v roce 2007. Akademie filmových věd a umění přiřkla jeho filmu Skrytá identita hned čtyři NEJ - film, režie, střih a adaptovaný scénář.

JMÉNA A ČÍSLA

Vybíráte jméno pro miminko?
Nebo se jen chcete dozvědět,
jestli vám vaše jméno pomáhá
či naopak něčím škodí?

ČTĚTE NÁŠ SERIÁL

Jak vybrat Huga

Nejtěžším úkolem bylo najít chlapce, který ztvární 12 – 13letého Huga. Na konkurz se poměrně brzy přihlásil i Asa Butterfield. Scorsese vzpomíná: „Přečetl dvě scény a já věděl, že to je on. Ještě předtím, než jsem se definitivně rozhodl, jsem se podíval na film, ve kterém Asa hrál spolu s Verou Farmigou. S ní jsem pracoval na filmu Skrytá identita. Ptal jsem se jí na Asu a řekla, že je opravdu velmi dobrý.“


Jude Law jako Hugův otec

Přestože už byli téměř „kolegy“, mladý Asa Butterfield pořádně nevěděl, kdo skutečně Martin Scorsese je. „To jméno jsem znal, ale neviděl jsem žádný Scorseseho film, protože většina z nich je ve Velké Británii mládeži do 18 let nepřístupná. Máma mi o něm řekla, že je skvělý. Když jsem pak tu práci dostal, všichni říkali, jak je úžasné, že můžu pracovat s vůbec nejlepším režisérem. Tak jsem pomalu přicházel na to, jak výjimečnou věc vlastně zažívám. Marty nikdy neřekne ‘Udělej', místo toho vás povzbuzuje k experimentům a říká ‘Zkus tohle.' A je perfekcionista, počítá s těmi nejmenšími detaily, které ve finále rozhodnou. To bylo neuvěřitelné.”

Isabellu získala malou lstí

K získání role Isabelle - kmotřenky ‘Papa Georgese' a ‘Mama Jeanne' – pomohla americké herečce Chloë Grace Moretz malá lest. Scorsese, který se v prvním kroku rozhodl, že do filmu angažuje hlavně britské herce, vzpomíná na její konkurz: „Viděl jsem několik mladých hereček z Anglie. Pak přišla Chloë a promluvila s britským přízvukem, takže jsem si myslel, že je taky z Anglie. V této fázi jsme hledali dvojici Hugo a Isabelle, a Asa a Chloë k sobě prostě ladili. Skvěle na sebe reagovali, a zároveň jsou oba výraznými osobnostmi, velmi rozdílnými.“


Asa a Chloë k sobě podle režiséra dokonale ladili

Pro hlavní roli Georgese Mélièse, ‘Papa Georgese', nemusel režisér představitele hledat dlouho. „Vždycky jsem chtěl pracovat s Benem Kingsleym a nakonec se mi to podařilo. Poprvé ve filmu ‘Prokletý ostrov' a teď v ‘Hugovi'. Ben je výjimečný herec, jeden z nejlepších. Není ani třeba mu cokoliv říkat – stačí se jen dívat na řeč jeho těla. Má úžasný rozsah, je všestranný. Když jsem viděl obrázek Georgese Mélièse, okamžitě mě napadla podoba s Benem,“ říká Scorsese.

Tajemství kamenů

Pro zdraví i peníze
Moc křišťálu
Jak a čím působí
Jak působí na čakry
Suiseki – střežený poklad

Kingsley: robot je jako dítě

Pro vytvoření speciální postavy, která je středem celé zápletky a jejího vývoje, bylo vytvořeno 15 robotů, každý pro jiný pohyb nebo k jinému účelu podle potřeb scénáře. „Výhodou při sestrojování robota byla možnost využít všechny moderní technologie, které dřívější hodináři k dispozici neměli,“říká tvůrce Dick George. „První automaty byly řízeny kotoučovým systémem, v našem případě bylo vše založeno na počítačovém programu, takže robot mohl kreslit naprosto cokoliv.“


Ben Kingsley ve svém filmovém hračkářském království

Neživému herci složil poklonu i Ben Kingsley. „Ten robot vytvořil svůj vlastní život. Bylo velmi dojemné sledovat, jak ten chlapík otáčí hlavu, namočí pero do inkoustu a začne kreslit tvář měsíce. Je tam scéna, kdy Hugo přichází k Georgesovi s robotem v náručí – jako dítě, které nese jiné ztracené dítě. Když potom vezmu toho malého chlapíka do náruče a odcházíme… jako kdyby odcházely tři děti.“

git
Foto: Bontonfilm

Přečtěte si také


Diskuse: Hugo – oscarový režisér Martin Scorsese uchvacuje!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci