George Clooney s dětmi na Havaji nemá havaj

5.1.2012 00:00   |   TV a FILM
VIDEO – Nikoliv každý, kdo bydlí na Havaji, má v životě havaj. Přesvědčí vás o tom George Clooney, který ve filmu Děti moje podává další ze svých životních výkonů.

Děti moje, Clooney

George Clooney ztvárněnou rolí jen potvrzuje, proč je uznáván za jednu z největších hereckých hvězd (Oscar 2006 za výkon v politickém thrilleru Syriana, dva Zlaté glóby i mnoho dalších uznání).

A protože George Clooney není jen filmová hvězda, ale i společensky angažovaný člověk, skoro žádný článek při výčtu cen a uznání nezapomíná ani na jeho globální humanitární mise, například úsilí o vyřešení situace v suchem a konflikty zmítaném Dárfúru v Africe.

Video
Trailer k filmu Děti moje

Nejlepší role?

Jestliže dosud se říkalo, že jeho nejlepší rolí byl létající vlk samotář v komedii Lítám v tom, postava nedokonalého otce od rodiny ji může sesadit na druhé místo. Prsty v tom má samozřejmě i scenárista a režisér Alexander Payne (Bokovka), který má s příběhy o tápajících mužích bohaté zkušenosti.

Poklidný havajský život Matta Kinga (George Clooney) se začne sypat ve chvíli, kdy jeho žena po nehodě skončí v kómatu. Otec dvou dcer, předčasně vyspělé desetileté Scottie (Amara Miller) a sedmnáctileté rebelky Alexandry (Shailene Woodley), který doposud sloužil jen jako „záložní“ rodič, se najednou musí vyrovnat s vědomím, že výchovu vlastních dětí musí zvládnout sám.


Z filmu Děti moje: Matt s dcerou Alexandrou

Dětičky mu to neusnadní

A to pro člověka, který doposud výchovně nefungoval, bude přetěžký úkol, který mu „dětičky“ rozhodně neusnadní. Spíš naopak. Během jedné ostřejší výměny názorů Alexandra konsternovanému otci prozradí, že matka havarovala během romantického lodního výletu s milencem.

GEORGE CLOONEY JE JEDNIČKA

Víte, po jaké slavné osobnosti touží ženy nejvíce?
Průzkum odhalil, že s přehledem je na prvním místě
George Clooney!

Taková rána mezi oči může člověka přimět k čemukoliv, Matta dovede k rozhodnutí najít milence své ženy, přičemž vlastně úplně jistě neví, co si s ním počne, až ho najde.


Rodinka na cestách

Během téhle očistné, zábavné a složité cesty, na níž ho doprovázejí jeho dcery a občas i Alexandřin přítel Sid (Nick Krause), si uvědomí, že to, co zdánlivě rozbila nehoda jeho ženy, tedy pevná rodina, bylo rozbité už dávno předtím. A že on jediný ji může opravit. Ale musí chtít.

Ostré kontrasty

Režiséra Alexandera Payne vždycky přitahovaly zvláštní situace v každodenním životě, které jsou komické, zničující a optimistické zároveň. Když četl prvotinu spisovatele Kaui Hart Hemmingse s názvem The Descendants (Potomci), okamžitě byl okouzlen jejími ostrými kontrasty. Byl to portrét muže, který musí najednou zápasit s devastujícími novými zprávami, komplikovanými lidmi a nejnemožnějšími rozhodnutími svého života.


Režisér Alexander Payne a George Clooney při natáčení

„Román na mně velmi zapůsobil tím, že je to emocionální příběh odehrávající se v exotickém prostředí,” říká Payne. „Je to příběh, který by se mohl odehrát kdekoliv, ale mně kniha oslovila právě tím výjimečným prostředím mezi havajskou smetánkou. To místo dělá celou knihu velmi specifickou, a zároveň to ale zůstává obecním příběhem.”

Bude druhý Oscar?

Obsazení hlavní role Georgem Clooneym bylo vysněným přáním autorky předlohy a produkce jí ho splnila. To se nakonec ukázalo jako šťastná volba, protože nepřetržitě vtipkující Clooney a seriózní Payne vytvořili skvěle fungující tandem a zároveň film, označovaný za horkého kandidáta na ty nejprestižnější filmové ceny. To potvrzuje i aktuálních pět nominací na Zlaté Glóby.


Shailene Woodley a její filmový otec George Clooney na prosincové premiéře v Los Angeles.

Ostatně snímek Děti moje, který do našich kin přichází 19. ledna, byl podle Asociace losangeleských filmových kritiků nejlepším filmem roku 2011. I to naznačuje, že šance při únorovém vyhlašování Oscarů má George Clooney určitě značnou.

Film Děti moje vyjde koncem května rovněž na DVD a na Blu-ray.

git
Foto: Bontonfilm

Přečtěte si také

Diskuse: George Clooney s dětmi na Havaji nemá havaj

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci