Aromaterapie? Proč ne, ale poučte se!

2.1.2012 00:30   |   Styl
V poslední době je stále vyhledávanější formou alternativní medicíny aromaterapie. Jde o formu prastarou, která používá éterických olejů a dalších aromatických látek získaných z rostlin za účelem ovlivnění nálady a zdraví.

aromaterapie

Její historie sahá více než 6000 let zpět, do doby, kdy staří Egypťané, Římané a Číňané poznali, že vůně květin a bylin se dají využít pro kosmetické a léčebné účely. Moderní aromaterapie začala kolem dvacátých let minulého století, když francouzský vědec René Maurice Gattefossé poté, co si popálil ruce zjistil, že extrakt z levandulového oleje pomáhá při hojení jizev.

Pomohou, ale musíme vědět…

Dnes je účinnost aromaterapie často zpochybňována, ale praxe hájí skutečné výsledky použití éterických rostlinných olejů pro psychologické a fyziologické účely. Ostatně nemusíme všemu věřit, i tak může být aromaterapie příjemným zážitkem, který pomůže zmírnit stres, zpomaluje hektické tempo života a nabízí příjemné prostředí, ve kterém se dobře žije a dýchá. Je ale potřebné o ní mít základní znalosti. Jinak nám může pořádně zatopit…

Může vás zajímat

Věřte nevěřte – i vůně umí léčit
Na každou nemoc platí jiná vůně
Vůně posečené trávy zbavuje stresu

Základem aromaterapie jsou, jak už bylo řečen, esenciální oleje. Tedy těkavé kapaliny, které je nutné získat nejčastěji destilací. Tyto velmi koncentrované oleje jsou srdcem léčby - používají se pro masáže, koupele, na výrobu svíček, pokojových a tělových parfémů.... Jde o vysoce koncentrované vonné látky, které nelze použít přímo na kůži bez předchozího ředění v olejích, například mandlovém nebo olivovém.

Jak pomáhají?

Účinky vůní jsou stejně ohromující jako rozmanité. Přinášejí úlevu od stresu, bolestí hlavy a nespavosti, zvýšení imunitních funkcí, mají zklidňující účinky a schopnost uvolnit svalové napětí, regulovat hormony. Aromaterapie také dobře funguje ve spojení s jinými komplexními postupy, například s jógou - esenciální oleje umí uklidnit tělo i mysl a mohou pomoci vytvořit si ideální nástup pro jógu.

Rostlin a příjemných vůní je mnoho a není nikde žádný recept, co vyhovuje právě vám. Proto je potřeba se dozvědět co nejvíce. Až poté si vyberte vonné látky, které vám vytváří libé pocity, například pro mnoho lidí levandule a eukalyptus mají extrémně uklidňující účinek, ale zrovna pro vás mohou být dráždivé, zneklidňující.

Jakmile si začnete sbírat éterické oleje, pořiďte si deník a zapisujte si tam i všechny kombinace a recepty, poznámky o tom, co pro vás bylo příjemné a co ne. Pravděpodobně budete chtít experimentovat se způsoby, jak zapojit aromaterapii do svého života - od příjemné masáže, po teplé a voňavé koupele, nebo inhalace.

Několik nákupních tipů

Určitě jste už poznali, že aromaterapie je nyní také velký byznys - můžete samozřejmě narazit i na špatné výrobky. Jak zjistit, že obchodník nabízí zboží nejvyšší kvality, nejúčinnější esenciální oleje?

Prodávané oleje se liší čistotou, složením a původem. Znamená to, že konečný výrobek může být nejen neúčinný, ale také skutečně zdraví nebezpečný. Platí doporučení začátečníkům poradit nejprve s certifikovaným aromaterapeutem. A postupovat podle následujících rad:

  • Parfémové oleje nejsou éterické oleje - sice příjemně voní, ale nabízí žádné léčebné přínosy.
  • V prodejnách bylinek a zdravých výrobků klidně vsaďte na rovnici v dražším obchodě je větší šance dostat čistý produkt.
  • Prostudujte si etiketu, hlavně si všímejte procentního podílu esenciálních olejů – kupujte jen ty produkty s označením "100%" nebo "Pure" na štítku. V opačném případě získáte bůhvíjak zředěný produkt.
  • Bez zkušeností vlastní nebo přátel raději nakupujte osobně, nikoli v e-shopech. Nevíte-li si rady, nákup odložte a poraďte se s odborníkem.
  • Pozor na tzv. Výhodné ceny! Oleje se liší v ceně jen proto, že některé jsou snadněji dostupné než ostatní. Skrytý důvod, proč s cenou nějak hýbat, je zbavit se starých či podivných zásob.

  • Naučte se latinské názvy, vyhnete se mnoha zmatkům. Latinské názvy mají na etiketách všichni renomovaní výrobci a nic vám nevadí, jak se jednotlivé produkty nazývají třeba v němčině, francouzštině či angličtině.
  • Pozor na balení. Esenciální oleje jsou vysoce těkavé a citlivé na světlo. Jsou také velmi silné. Z těchto důvodů jsou většinou v tmavě hnědých nebo modrých lahvičkách, které blokují světlo. Vyhněte se senzačně vypadajícímu balení s gumovým kapátkem, olej dokáže rozkládat gumu a tak kontaminovat obsah.

3x o vůních

Vůně zlepšují řidičský um, myšlení i sex
Jakou vůní vydráždit partnera?
Náš tip: Schovejte si vůni do skříně!

Zdraví a bezpečí především!

Není bez účelů si také připomenout elementární bezpečnostní hlediska. Esenciální oleje jsou totiž vysoce koncentrované a silné chemikálie, které mohou být škodlivé, pokud s nimi nesprávně zacházíte. Kromě toho jsou i vysoce hořlavé, takže je nerozbalujte u otevřeného ohně.

  • Před lokální aplikaci je nutné éterické oleje ředit, i tak je používejte velmi střídmě. Když se vám náhodou dostanou do očí, první pomoc může být mléko, stejně ale vyhledejte lékařskou ordinaci. Nejste-li dostatečně poučeni, vězte, že některé éterické oleje jsou velmi jedovaté, proto raději dejte na odborníky.
  • Raději vůbec éterické oleje nepoužívejte v těhotenství. Hodně škody by mohly napáchat i například rozmarýn, yzop, šalvěj, jasmín, máta peprná, jalovec, či myrha. Chcete-li přesto masáž či inhalaci, poraďte se se svým lékařem.

  • V neposlední řadě používejte esenciální oleje při vědomí vašeho zdravotního stavu. Některé vám od neduhu pomohou, při jiné nemoci však přitíží. Vždy se poraďte se svým lékařem dříve, než vyzkoušíte něco nového. Důležitý je samozřejmě i test na alergie – na malém kousku kůže alespoň 24 hodin před masáží či koupelí.
  • A také je potřeba vědět, že některé éterické oleje, zejména z citrusů, ve skutečnosti negativně ovlivňují citlivost na sluneční světlo. Použijete-li tyto oleje, nechoďte na přímé slunce alespoň pět hodin.

boh

Přečtěte si také


Diskuse: Aromaterapie? Proč ne, ale poučte se!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci