Náušnice, náhrdelníky, náramky… Jak na ně?

4.1.2013 01:30   |   Styl
Šperky má ráda každý žena. Ale bohužel ne všechny je umí nosit. Není tedy od věci zopakovat si pár základních rad.

šperky

S nástupem plesové sezony nebudete řešit jenom úžasné společenské róby, ale také dilema, jaké klenoty zvolit na doplnění celkové vizáže. A nakonec není třeba se zaměřovat pouze na významné události, schopnost zdárně kombinovat šperky třeba i s všedním nebo pracovním outfitem není tak docela samozřejmostí. Je to umění, které vyžaduje talent i trénink.

Osmička do společnosti

„Nošení šperků se řídí určitými pravidly. Může se nám zamlouvat mnoho různých stylů a materiálů, je nám však jasné, že je nelze mít na sobě všechny pospolu. Teprve jejich výběr a spojení ukazuje náš vytříbený vkus nebo naopak bezradnost,“ říká Eva Veverková z obchodu Sperky.cz.

Pro všechny dívky a ženy, které mají šperky rádi, ale nejsou si vždy jisté, jak je nosit a kombinovat, máme krátký seznam obecných zásad:

1. Méně je více

Není důležité předvést, jak dobře jste zásobení drahými doplňky a navléci na sebe jak náhrdelník a náušnice, tak brož, čelenku, náramky i prsteny. Dva, maximálně tři doplňky bohatě postačí.

Může vás zajímat

Jak si vybrat správné brýle?
Jdu na ples: Jak se na něj připravit?
Potřebujete tašku? Zapomeňte na igelitky

2. Zaměřte se na jeden výrazný prvek

Nepřehlédnutelné dlouhé náušnice by měly zcela vyřadit dekoraci krku nebo ji redukovat na jemný řetízek; originální či bohatě zdobený náhrdelník by měl omezit velikost náušnic na minimum. Majestátní náramek strhne na vaše útlé zápěstí pozornost, kterou už pak nemusíte poutat na další části těla. Pokud máte hodně originální, barevné, vzorované či asymetrické šaty, jsou tímto výrazným prvkem ony a se šperky byste se měla držet při zemi.

3. Míchání materiálů je ošidná záležitost

Proslulým pravidlem je třeba zákaz kombinace zlata se stříbrem, ale i s jinými kovy. V současné době však zároveň panuje trend materiály kreativně, ovšem vkusně namíchat – právě tak se pozná, že v tom „umíte chodit“. Nejuniverzálnější rada by mohla znít: držte se podobné barvy kovu, odstíny kamínků či korálků přizpůsobte ladění tónu šatů nebo dalších doplňků (kabelky, rukavičky, šál), či použijte jako kontrast. Nepřehánějte to s intenzitou lesku ani množstvím blýskavého osazení klenotů.

4. Držte se omezené barevnosti

Jako při běžném denním nošení platí pravidlo maximálně tří barev, víc byste jich kombinovat neměli. Pokud máte vícebarevné šaty, doplňky včetně šperků by měly kopírovat jejich odstíny. Jednobarevné šaty lze doplnit jedním tónem s nimi ladícím a případně i šmrncovní třešničkou na dortu v podobě motivu s kontrastním odstínem.

5. Délku náhrdelníku "vybírá" výstřih

Náhrdelníky v klasické délce lze nosit skoro se všemi typy výstřihů. Nákrčníky či „obojky“ vypadají dobře s koktejlkami bez ramínek nebo s hlubokým výstřihem. Ten sluší i ozdobám na krk do délky 50 cm. Korále delší než 70 cm jsou ideální k šatům bez výstřihu.

6. Náušnice ladí s obličejem a účesem

Hranaté tváři lichotí náušnice ve formě prodloužené slzy, oválné a delší. Ženy s kulatým obličejem by se měly vyhýbat malým i velkým náušnicím ve tvaru kruhu. Výrazná ozdoba uší samozřejmě lépe vynikne s vlasy do uzlu či drdolu, nebo s krátkým sestřihem. Pokud chcete okouzlovat bujnou hřívou, stačí vám jen nenápadné náušnice.

7. Nebojte se broží

Můžete jimi dodat oblečení úplně nový rozměr a úžasně tak celý model oživit. Stačí je vetknout do klopy saka, na kabát, tričko či šálu. Nebo nápadnou broží na jednoduchých šatech nahraďte náhrdelník ve výstřihu. Ale jedna stačí. Případně můžete pár ladících broží strategicky rozmístit: jednu na oděv a jednu na kabelku.

8. Šperky podle šatů a osobnosti

Nikdy si neoblékejte šaty k předem vybraným šperkům, jimiž se chcete blýsknout, ale naopak - oblečení dolaďte pomocí doplňků. Nenechte svou osobnost zastínit tím, co máte na sobě. Poklony by mělo okolí skládat vám (jak vám to ve vybraném outfitu sluší), nejen pěkným šatům či klenotům.

Pravidla se dají porušit

„Podobná pravidla vám mohou pomoci, když si nejste jistí co a jak. Pokud máte vytříbený vkus, nebojíte se originality a s módou si tykáte, můžete si samozřejmě občas dovolit pár pravidel stylově a neotřele porušit,“ dodává Eva Veverková k seznamu.

Jestliže si nejste při mixování klenotů jista v kramflecích, mohou vám pomoci sety ladících náušnic, náhrdelníku a náramku, které lidé rádi kupují svým blízkým jako dárek rovnou ve formě celé kolekce.

Ti pokročilejší či zkušenější se pak mohou řídit aktuálním trendem - vzít si pokaždé z kolekce jen jeden prvek, doplnit ho jinými šperky a podtrhnout tak jeho i svou jedinečnost. Právě tak nejlépe projeví svůj módní instinkt.

zot, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také

Diskuse: Náušnice, náhrdelníky, náramky… Jak na ně?

Obdivovatelka

25.3.2013   |   05:50   |   od: Ilona Ryšavá
Líbí se mi návrhy šatů, váz i skleněných šatů. Jsem váš fanoušek a držím pěsti, aby se dařilo ve všem, co podnikáte. Ilona Ryšavá
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 25. 3. 2013 5:50
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci