Dárky prozradí, jaký máte vztah

16.12.2011 00:00   |   Sex a vztahy
Vánoční svátky nám nabízejí bilancování celoročních aktivit. Jeho součástí je přemýšlení o sobě i druhých a vzájemné obdarovávání se dárky.

vánoční dárky

V uspěchané době je poměrně časté, že nemáme čas zastavit se a vychutnat atmosféru adventu. Nestíháme termíny v práci, účastníme se vánočních firemních večírků, pečeme cukroví, uklízíme byty a nakupujeme pochutiny, abychom si zajistili bohatou vánoční tabuli.

A někde mezi tím vším si někdy uděláme chvilku a vyrazíme nakupovat dárky blízkým.

Musí ti stačit něco do pěti set

Anna, která loni před Vánocemi jen tak tak stíhala všechny svoje závazky, řekla svému dvanáctiletému synovi, že si má vymyslet něco, co by chtěl k vánocům. A hned přidala „Tak do pěti stovek!“

Může vás zajímat

Dvojité Vánoce? U maminky a u tatínka
Herecké Vánoce: Rodina, klid i ropucha
Vánoce jsou svátky i pro oči a nos

David si tedy přál počítačovou hru. V prvním ani druhém odchodě ji neměli a Anna neměla čas obíhat celé město. Když nemohla dárek sehnat, rozhodla se, že dá synovi peníze, ať se po hře poohlédne sám.

Chlapec věděl kam zajít a tak hru donesl, a samozřejmě ji potřeboval nainstalovat. Pochopitelně hned, ještě před Štědrým dnem. S tím matka nesouhlasila – jaký by to byl dárek pod stromeček…A tak se do Vánoc neustále dohadovali.

Nakonec prosadila svoji autoritu, hra pod stromečkem byla, spolu s některými věcmi do školy, které potřeboval a které by stejně musela koupit. Nic moc radosti David neměl. Ostatně Anna si také moc nevšímala knihy, které jí David koupil výhodně, nicméně ale tématicky mimo vkus svojí matky.

O čem dárky vypovídají

Rozhodneme-li se, že budeme někoho obdarovávat, je velmi důležité, abychom dali našim blízkým něco, o čem opravdu přemýšlíme. S čím si lámeme mozek, možná prožijeme nejednu bezesnou noc, abychom vymysleli něco, co by jim udělalo radost.

Jiní ve spěchu berou dárky jako nutnost. Říkají si „mám pro toho a toho dar tak za pět set“ a považují to za jediné a dostatečné kritérium. Nezřídka se dokonce se spokojí s pouhou obálkou s penězi.

S dárkem se nemusíme vždy trefit, a také nemusejí být honosné. Pod stromečkem mohou naši blízcí najít jen maličkosti, protože naše finanční situace nám nedovoluje více. Pořád ale je v něm ukryt kousek nás samotných. Sebevětší a honosnější dar darovaný bez srdce to nedokáže vyvážit.

Dívejte se také na sebe

Dar je totiž informace, která říká: „Přemýšlel jsem o tobě, chtěl jsem ti udělat radost.“ A přestože dárky nakupujeme pro naše blízké, je důležité uvědomit si, jaký pocit z toho, co jsme nakoupili, máme i my. Co jsme chtěli dárkem vyjádřit?

To, jak se k našim blízkým vztahujeme, jak vyjadřujeme své city k nim (mimo jiné i prostřednictvím toho, jakým způsobem dárky vybíráme a předáváme) totiž bezprostředně odráží, jakým způsobem zacházíme sami se svými city, se svými vztahy a tudíž také sami se sebou.

A abychom se vrátili k příběhu Anny: V neposlední řadě také platí, že všechno to samozřejmě chtěně nebo nechtěně učíme své děti.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Dárky prozradí, jaký máte vztah

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci