Čeká vás výměna koberce? Praktické rady ji usnadní

19.9.2011 03:00   |   Bydlení
Máte pocit, že koberec v obýváku či dětském pokoji potřebuje vyměnit? Stačí si vybrat. Položení není nic složitého, chcete-li se do toho pustit sami, máme pro vás několik praktických rad.

pokládání koberce

Při nákupu koberce buďte ostražití a vybírejte kvalitu. Rozdíl mezi kobercem kvalitním a nekvalitním poznáte například tehdy, když stoly, židle a jiné části nábytku zanechají na koberci stopy, anebo když nový koberec po relativně krátké době vypadá na často používaných místech opotřebovaně. To už je ale většinou pozdě...

Proto je lepší se rozhodnout správně již v prodejně a vybrat typ a materiál, vhodný pro zátěž v dané místnosti. Značku jakosti naleznete na rubové straně koberce – jsou na ní i údaje o kvalitě, způsobilosti a odolnosti vůči opotřebení.


Výběr koberce usnadní jeho jakostní označení – kobercářská pečeť Evropské společnosti kobercářů (ETG).

Označení celoplošných koberců:

Antistatický Náboj u osob zajišťuje podle norem pod 2000 V, chrání abyste při doteku např. milované osoby nedostali ránu.

 

Kolečka židlí Zaručuje nejen vhodnost pro klasická kolečka židlí jako u kancelářského nábytku, nýbrž i kluzáků na sedacích soupravách.

 

Pracovní oblast Vhodné pro silnou zátěž, tedy v prostorách, kde jsou vlivy na opotřebení koberce maximální.

 

Schodiště Vhodné pro pokládku na schodištích. Kvůli kolmé hraně schodu reaguje „normální“ celoplošný koberec při pochůzce labilněji.

 

Podlahové topení Vhodné pro pokládku tam, kde je instalováno podlahové topení. Je antistatický, má minimální tepelný odpor a je odolný proti tepelnému stárnutí


Obytná zóna Vhodné pro střední až silnou zátěž, kterou představují bězné obytné prostory domu a bytu.

 

Spací zóna Vhodné do prostor, kde se předpokládá lehká až střední zátěž, například ložnice.

 

Vlhké prostředí Pro prostory, kde se častěji objevuje vlhko, jako jsou koupelny, sklepy apod. Vrstva je kompletně syntetická, aby se zabránilo vzniku hniloby a tvorbě mikroorganismů.

 

Co potřebujeme pro položení koberce:

  • Suchý zip nebo oboustranná lepicí páska
  • Univerzální lepidlo nebo fixační přípravek
  • Ukončovací lišty, čtvrtkruhové profily nebo podlahové lišty včetně prořezu
  • Ocelové hřeby
  • Štěrkové hmoty

Nářadí:

  • Nůž na koberce
  • Hákové/trapézové břity
  • Malířský váleček
  • Ozubená stěrka (při lepení)
  • Pravítko na koberce
  • Svinovací metr
  • Nůžky
  • Stěrka
  • Kladivo
  • Šroubovák

Příprava podkladu

Pomocí stěrkové hmoty nejdříve vyrovnáme nerovnosti a trhliny na podlaze. Samozřejmě musíme zbavit podlahu zbylých nečistot, například po předešlém koberci. Pokud podlaha vyžaduje dodatečné čištění, před samotným pokládáním musí být suchá.

Může vás zajímat

Odvážíte se k inventuře lednice?
Máme dětem platit za to, že pomáhají?
Náš tip: Schovejte si vůni do skříně!

Položení

Nejdříve položte koberec volně v místnosti tak, aby u okrajů místnosti cca 10 cm přesahoval. Když necháte koberec takto rozložený přes noc „odpočinout“, usadí se a vzniklé záhyby se samy vyrovnají. Navíc krytina z přírodních vláken se musí v pokoji aklimatizovat, a to minimálně 24 h při pokojové teplotě.

Předběžné nastřižení

Zatlačte koberec třeba pomocí velkého šroubováku do bočních rohů místnosti. Nožem na koberce ho ořízněte na předpokládaný rozměr, počítejte ale vždy s rezervou cca 10 cm na „prořez“.

Přilepení

K přilepení koberce můžeme použít speciální lepidlo na koberce či oboustrannou lepicí pásku, která se hodí především pro koberce z přírodních vláken nebo se spodní stranou z netkané textilie.

Lepidlo se nanáší na kraje a plošně, páska u menších ploch stačí pouze na okraje, u koberců větších rozměrů pak i do kříže plošně. Koberec položte do mokrého lepidla a vyrovnejte ho pomocí čistého a suchého malířského válečku. Opravy je nutné provádět rychle a místnost také dobře větrat kvůli výparům.

Tip odborníka

Pokud rozměr koberce nestačí, budete muset jeho délku nastavit dalším pásem.
Nejdříve se ujistěte, že oba pásy směřují stejným směrem. Lze to zjistit například tak, že po nich přejedete prázdnou lahví a chlupy koberce by se měly ohnout stejným směrem.
Při navazování obou pásů ponechte 3 až 5 cm překryv a prořežte oba pásy najednou – tím dosáhnete přesného navázání.
Přechody koberce pak zafixujte soklovými lištami.

Jan Smékal, ředitel OBI marketu Praha-Štěrboholy

Na závěr: po přilepení koberce uřízneme i přesahující části, které jsme si nechali pro jistotu – začneme tím, že u vnitřních rohů koberec nejprve diagonálně nařízneme, ovšem nikoliv hned až na úroveň podlahy! Poté koberec přitlačíme do vnitřních rohů a jeho přesahující části odřízneme.

boh, ŽenyproŽeny.cz
Zdroj: OBI a ETG

Přečtěte si také


Diskuse: Čeká vás výměna koberce? Praktické rady ji usnadní

Pokládka koberce

22.7.2014   |   15:00   |   od: Aninka
Měnili jsme koberec v obýváku, který má plochu 5 x 5 metrů čtverečních. Byl to nezapomenutelný zážitek a dopadl tak, že jsme koberec hodně poškodili, v podstatě zničili. Na další pokus jsme si to raději nechali udělat firmou a tedy bez práce.
Zobrazen poslední příspěvek, celkový počet 1 příspěvek.
poslední příspěvek: 22. 7. 2014 15:00
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci