Potřebujete se ochladit a nabudit? Průběžně pijte!

24.8.2011 01:00   |   Zdraví a krása
Selže-li ochlazovací mechanismus těla, pak i schopnost vyrovnat se s okolní teplotou a dochází k přehřátí. Riziko zvyšuje například obezita, horečka, spálení sluncem a nedostatečné pití.

pitný režim

Více bývají ohroženi lidé s chronickým onemocněním, ale také senioři a děti. Přehřátí provázejí bolesti hlavy, závratě, nevolnost. Přitom dostatek tekutin pomůže v horku ochladit tělo a potlačit únavu. Ideální je pít asi tři litry za den.

Pijte průběžně

Na pitný režim se nemá zapomínat ani na pracovišti. Pít se má celý den a v menších dávkách. Pokud se vypije více tekutiny naráz, tělo ji nedokáže zpracovat a hodně jí odejde potem. A hlavně, čím větší je vedro, tím potřebnější je pít nikoli až se dostaví pocit žízně, ale dodávat tělu tekutiny průběžně. Dětem obzvlášť.

Zdravotní rizika při nedostatku tekutin

dehydratace tělesné projevy
1 až 3 % vzestup tělesné teploty, únava a pokles výkonnosti
4 až 5 % člověk se špatně soustředí a orientuje, má křeče, zrychlený tep
6 až 10 % bolesti hlavy, vyčerpání, zažívací problémy a celková nevolnost
nad 10 % celkové přehřátí organismu, křeče, halucinace
nad 20 % organismus selhává, ztráta vody může být osudná

Při doplňování tekutin musíte počítat s tím, že žaludek dospělého člověka pojme maximálně 1 litr za 1 hodinu. Z toho vyplývá, že organizmus dokáže vstřebat 1-1,5 dcl tekutin za 10-15 minut.

Pro povzbuzení v horkých dnech radí odborník na zdravou výživu docent Pavel Kohout z Fakultní Thomayerovy nemocnice kávu. Za ideální nápoj na horké dny ale považují odborníci především čistou vodu z vodovodu a bylinné a ovocné čaje.

Dobré je podle nich střídat čistou vodu s minerálkou, aby si tělo doplnilo minerály, které ztratilo zvýšeným pocením. Doporučená teplota nápoje je od 12 do 15 stupňů Celsia, teplota čajů kolem 22 stupňů Celsia.

Zmrzlina je výrobce žízně

Děti a seniory je podle lékařů třeba do pití nutit, mají oslabený pocit žízně. Zmrzlina, které dávají děti v horku přednost, jen zdánlivě ochladí a zažene žízeň, po jejím požití je člověku ještě tepleji a má znovu žízeň.

Na žízeň pomáhá také pivo, vhodnější je nealkoholické, alkohol odvodňuje. V horku stoupá alkohol rychleji do hlavy a člověk se snáze opije. Alkoholické nápoje k tišení žízně nesmějí používat řidiči, děti a lidé závislí na alkoholu.

Možná vás zaujme

Bolí vás hlava? Málo pijete
Víte, co pijete? Čtěte etikety
Alkoholici jásají. Mají proč pít!

Ti ostatní mohou mít užitek z toho, že pivo obsahuje minerály, stopové prvky a vitaminy řady B. Pro lidi bojující s nadváhou pivo není vhodné, v litru je až 500 kalorií.

Cukr vodu bere

Odborníci radí v horku omezit také sladké nápoje, protože cukr na sebe "strhává" vodu z těla, tím organismus přichází o další tekutiny.

Kdo málo pije, pozná to na sobě tím, že je unavený, bolí ho hlava a je malátný. Při ztrátě dvou až tří procent vody z těla klesá výkonnost až o 20 procent, při osmi až devítiprocentním úbytku nemůže člověk chodit a při jedenáctiprocentní ztrátě hrozí kolaps.

Pokles o jedno procento nastane, když tělu chybí zhruba půl litru vody. Pocit žízně se dostaví, až když dehydratace přesáhne dvě procenta.

boh

Přečtěte si také


Diskuse: Potřebujete se ochladit a nabudit? Průběžně pijte!

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci