Pátý element, který ničí vztahy a životy

27.4.2011 00:00   |   Sex a vztahy
Alkohol vstupuje do života nenápadně. Nejdříve jako spojenec, rozptýlení, odměna či povzbuzení. Posléze jako nezbytný průvodce. Nakonec jako element, který ovládne a zcela ničí vztahy a životy.

alkohol

Žen, které mají problém s alkoholem, je více, než uvádějí statistiky. Jen s malými obměnami je to vždy podobný scénář, který je dovede až na práh závislosti.

Závislost je nemoc

Závislost na alkoholu je nemoc. Alkohol se postupně stává pánem mysli, těla a časem celého života. Začne se týkat profese, partnerů, dětí.

Až když se člověk dostane na pomyslné dno, začne teprve bojovat za záchranu svého života. Pak většinou za podpory blízkých hledá odbornou pomoc a snaží se získat svůj život zpátky.

Alice se dala na pití

Alice pracovala v reklamní agentuře. Často byla v zaměstnání až do večera a pak se cítila vyčerpaná.

Proto vítala, když si po práci šla s kolegy sednout na skleničku. Konečně se mohla „uvolnit“ a příjemně unavená pak odjet do své garsonky, kde bydlela s přítelem. Postupně se však ze skleničky po práci stával zvyk.

Může vás zajímat

Znáte netholismus, závislost na internetu?
Brouzdáte po internetu? Tak pozor na zločince!
Kyberšikana – když je počítač nepřítelem dětí

Jejímu příteli Vojtovi se to nelíbilo. Začali mít ve vztahu problémy. Když se Alice vrátila večer domů, vyčítal jí, že to mezi nimi není jako dřív. Na to Alice reagovala tím, že odešla za známými, kteří se ještě někde bavili. Měla pocit, že tvrdě pracuje a má plné právo si odpočinout.

Postupem času si začala Alice kupovat alkohol domů. Pro případ, že by zase měli s Vojtěchem nějaké neshody. Na hádky reagovala tím, že se chtěla posilnit, aby mu dokázala říct, co má vlastně všechno na srdci.

Kruh se postupně uzavíral

Časem si Alice uvědomila, že pije vlastně denně. Útěchou jí bylo přesvědčení, že může kdykoliv přestat. Přesto před partnerem lahve s alkoholem začala ukrývat, To, aby se vyhnula jeho poznámkám ohledně pití.

Opravdové problémy ale přišly, když neodevzdala v práci důležité materiály a začala být nespolehlivá. Frustraci řešila skleničkou v práci i během dne. Kruh se dále uzavíral.

Bod zlomu nastal, když se po jedné bouřlivé noci probrala na záchytce se zlomenou rukou. Alice si nezlomila jen ruku. Něco se zlomilo i v ní. Přiznala si, že má problém, se kterým si sama neporadí.

Stejný scénář vzniku závislosti

„Závislost vzniká plíživě,“ vysvětluje terapeutka Hedviga Pečená, která se závislostmi profesně zabývá. „Ve většině případů, s nimiž jsme pracovali, se nejprve jednalo o jakési rozptýlení, které se postupně stávalo běžnou součástí životního stylu. Ať šlo o ženy na mateřské dovolené či na pracovní výkon orientované svobodné ženy, anebo o ženy po rozvodu. Alkohol byl pro ně vždy únikem před realitou, která se jevila příliš zatěžující.“

Sklenička či rovnou láhev alkoholu poskytovaly úlevu z pracovní zátěže, byly povzbuzením v nepříjemných situacích, cestou z nudy, lékem na nefungující vztah.

Bod zlomu

„Při alkoholové závislosti je nejdůležitějším faktorem okamžik, kdy si člověk uvědomí, že má problém. Může to být situace, do které se vinou alkoholu dostal. Zažívá různé ztráty, včetně ztráty svých blízkých a nakonec i ztrátu vlastní důstojnosti. V ten okamžik je opravdu motivován a reálně uvažuje o léčbě závislosti na alkoholu,“ dodává terapeutka Hedviga Pečená.

Pokud se žena odhodlá bojovat za kvalitu svého života a projde nějakým typem léčby, musí se stát doživotně abstinující. Nic takového jako kontrolované pití totiž neexistuje.

A tak nezbývá než zvládat realitu života a abstinovat. Znamená to naučit se zacházet a hospodařit se svými silami, pěstovat vztahy, včetně vztahu sama k sobě, mít kontakt s tím, co si myslím a co cítím.

A to není málo.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Pátý element, který ničí vztahy a životy

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci