Nošení prospívá miminku i rodičům

26.4.2011 00:00   |   Děti
Připadá vám zcela samozřejmé, že miminka patří do kočárku? A přitom po staletí, co se lidstvo vyvíjelo, se matky bez kočárků obešly.

nošení dětí

Mnoho kultur si s kusem látky vystačí dodnes a ta západní, k níž se hlásíme i my, se k tomuto trendu začíná pomalu vracet. Důvod je jednoduchý. Nošení prospívá oběma stranám, a to ve všech ohledech.

Vztah matka - dítě je základním kamenem osobnosti dítěte. Utváří se v něm primární důvěra ke světu a sám bývá prototypem budoucích vztahů. Pro matku i dítě je zcela přirozené cítit svou vzájemnou blízkost, teplo, slyšet tlukot srdce.

Je prokázáno, že dítě s matkou komunikuje hlavně neverbálně, jen jsme si za poslední staletí zvykli toto tak trochu přehlížet. Rozpoznat neverbální komunikaci mají matky geneticky zakódovanou, právě proto jsou ženy vybaveny schopností rozpoznat emoce, vnímají i daleko více mimických projevů.

A právě mimické projevy jsou v prvním roce života dítěte téměř jedinou formou komunikace. Pokud totiž dítě opravdu pozorujete, můžete poznat, že se například začíná soustředit a bude tlačit nebo že se chystá ke spánku. Na trhu můžeme najít spoustu výrobků, které umožňují nošení – šátky, krosničky, klokanky a polonosítka.

Nošení dětí a vliv na jejich vývoj

V Evropě tradice nošení dětí postupně zanikala od dob našich prababiček, a to díky vynálezu kočárku. S postupným rozvojem modernizace a ekonomickou vyspělostí západní Evropa šátky odkládala a přiklonila se k dětem v kočárcích. Jenomže mnoho rodičů v současné době od sofistikovaných modelů kočárků upouští. Proč asi?

Přečtěte si:

Mléčné produkty podporují naši imunitu
Rakytník? Prospěje nám víc, než citrón!
Vitamíny z lékárny? Dětem je zbytečně nedávejte!

Osobní zkušenosti i mnohé vědecké výzkumy prokazují totiž pozitivní vliv nošení dětí na dítě, ale i rodiče. Navzdory občasným kritickým hlasům bylo prokázáno, že nošení dětí v šátcích, nosítkách, baby-vacích apod. napomáhá vývoji učení, získávání zkušeností, orientace nebo vývoji vlastního ega.

Jaké jsou výhody nošení dětí?

1. Děti se snadněji adaptují na vnější svět

Představte si devět měsíců jemného pohupování, tlumených zvuků z vnějšího světa, tlukot srdce maminky, teplo, těsno a přítmí - to je matčina děloha a miminko v ní. Porod přináší náhlý zvrat v životě, na který si musí novorozenec přivyknout. Z neurologického pohledu tak pomáhá nošení v adaptaci na neznámé prostředí.

2. Více se učí

Nošené děti získávají daleko více podnětů pro svůj psychomotorický vývoj, než dítě ležící v postýlce či kočárku. Perspektiva pohledu nošeného dítěte je velmi podobná jako matky a přináší dítěti daleko více inspirací než pohled do stropu, nebo boudičky kočárku. Neustálý pohyb nosiče jemně cvičí a trénuje svalstvo miminka, které je takto nenásilně posiluje a zpevňuje. Intenzivní fyzický a zrakový kontakt s matkou přispívá k vývoji citových vazeb, emocionální a nervové rovnováhy. Matka je stále v zorném poli dítěte, nic mu neomezuje obzor. Je tedy možné usuzovat, že nošení přispívá též k rozvoji inteligence dítěte.

3. Děti méně pláčou

Při srovnání "nosících" a "nenosících" kultur bylo zjištěno, že nošené děti méně pláčou. Zatímco běžný denní pláč dětí v západních kulturách je počítán na hodiny, u nosících kultur se jedná pouze o minuty. Skupina rodičů, která byla vyzvána a instruována, jak nosit své děti, potvrdila, že plačtivost jejich dětí se snížila až o 43 %.

4. Děti jsou samostatnější

Mnoho rodičů potvrzuje, že jejich nošené dítě velmi snadno navazuje kontakty s okolím, je velmi komunikativní a dříve se osamostatňuje. Je otázkou, zda je důvodem jistota, kterou dítě získalo v raném věku, že rodiče jsou vždy na blízku, nebo jiný nám neznámý faktor.

5. Ochrana před chladem

Dítě je zahříváno matkou a zároveň vdechuje v šátku či baby-vaku předehřátý vzduch. Proto není problém, pokud se budete chtít vydat ven s novorozencem i za mrazivého počasí.

Může vás zajímat:

Jsou šátky na nošení dětí dobré?

Průzkumy ukázaly, že miminko nošené v šátku
velmi dobře psychicky i fyzicky prospívá

Co přináší nošení dětí rodičům?

Citové pouto – blízkost maminky a děťátka rozvíjí obrovské vzájemné citové pouto. Ten pocit, kdy můžete kdykoliv políbit hlavičku svého dítěte a hluboký pohled z očí do očí, který poznáte při nošení, jsou nezapomenutelnými zážitky na celý život.

Volnost – s dítětem v nosítku, šátku se můžete pohybovat kdekoliv a kdykoliv. Již žádné schody, tramvaj, autobus či kopec pro vás nejsou překážkou. Při nakupování nemusíte řešit, jak zvládnout kočárek a nákupní vozík současně. Při vycházkách máte volné ruce, které jsou vždy k dispozici pro malou ručku staršího sourozence.

Poznání – díky bezprostřednímu kontaktu s dítětem, lépe a rychleji pochopíte jeho potřeby, požadavky, pláč a radost, které s vámi sdílí. Toto pochopení udělá z péče o dítě to nejkrásnější období v životě rodičů, na které budete rádi vzpomínat.

Jak napomáhá nošení dětí jejich vývoji?

Nošení dítěte v těsném nosítku napomáhá správnému rozvoji:

  • sání
  • dýchání
  • motoriky

Nožičky dítěte, které sedí v šátku dospělému na boku či na hrudníku čelem k tváři, jsou anatomicky přesně v pozici, která je optimální pro zdravý vývoj kyčlí. Je známo, že u přírodních národů se luxace kyčelních kloubů téměř nevyskytuje.

ozt, ŽenyproŽeny.cz

Přečtěte si také


Diskuse: Nošení prospívá miminku i rodičům

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci