Asexuál? Také on může milovat!

27.1.2011 00:00   |   Sex a vztahy
Pokud jste se někdy potkaly s partnerem, který neměl chuť se s vámi milovat, i když o vás projevoval zřejmý partnerský zájem, zřejmě jste potkaly asexuála.

asexualita

První reakcí na takovou situaci většinou bývají vlastní pochybnosti o tom, zda jste pro něj žádoucí. Ale takového člověka nikdo opravdu sexuálně nepřitahuje a netrpí tím. Problém je, co vy na to?

Překvapení po letech

Kateřina žila od svých studentských let v USA, kde prožila opravdu divoký partnerský vztah, který nakonec ukončila a vrátila se do Čech. To jí bylo ale už čtyřicet. Byla sice partnerskou krizí s bývalým přítelem vyčerpaná, ale postupem času si doma našla práci, opět navázala kontakty s bývalými přáteli z mládí.

O vztah s nějakým mužem zatím neměla zájem, a i když se jí někteří dvořili, léčila se zatím rány ze vztahu, z kterého tak dramaticky odešla.

Asi po roce se u přátel seznámila s Karlem. Byl to opravdu velmi sympatický muž a od začátku to mezi nimi jiskřilo. Začali se spolu scházet, a postupně se sobě přibližovat.

Měli stejný smysl pro humor, vyznávali podobné hodnoty a Katka se také po dlouhé době konečně uvědomila, že by mohla navázat nový vztah.

Po jedné společné večeři, kdy měla chuť pokračovat dál u sebe doma, se Karel zachoval divně – jinak, než by předpokládala. Byl sice milý, ale rozloučil se, aniž by nějak reagoval na její nabídku.

Cítila se odmítnutá a nechápala, co se stalo. Začala uvažovat o tom, že si jejich vztah jinak vykládala, nebo že pro něj není dost atraktivní.

Jde o nedostatek touhy

„Existují lidé, kterým schází sexuální touha a nemají potřebu ji uspokojovat,“ vysvětluje psycholog MUDr. Jan Kozák. „Důležité je vědět, že oni sami s tím nemají vůbec žádný problém, nepotřebují nedostatek sexu nějak řešit a žijí vcelku spokojeně.“

MŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Sexuální přitažlivost nemáme ve svých rukou
Seznamka, to je pohoda! Ale naživo…
Komu při sexu chybějí polibky a komu hlas?

Samozřejmě je to odchylka od normálu, a když si ji uspokojivě nedokážeme vysvětlit, asexualita může být zaměňována i s neschopností sex uskutečnit, například kvůli fyzickému omezení. „To je ale omyl. Asexualita není nedostatek aktivity, ale nedostatek touhy,“ důrazně odmítá lékař.

Pokud partnerka či partner o svém protějšku zjistí, že je asexuální, musí si uvědomit, že nátlak nevede k ničemu. Je třeba si uvědomit, že asexuální člověk sex neodmítá, on prostě s vámi onu touhu nesdílí, necítí ji.

„Část asexuálů může také někdy masturbovat, ale na tuto náhradní sexuální aktivitu pohlížejí jako na běžnou fyziologickou potřebu,“ připouští psycholog. „Mohou mít fantazie, které se týkají určitých osob, jedná se však jen o fantazii, pokud by na sex s touto osobou mělo dojít, ztratí zájem,“ dodává psychiatr.

Mají city jako každý jiný

To, že asexuálové nemají sexuální potřeby, neznamená, že by se nedokázali zamilovat. Netouží jen po druhém jako po sexuálním objektu. „ Je důležité podotknout, že pro asexuála je opravdu velmi těžké najít si partnera mezi běžnou populací,“ varuje dále MUDr. Jan Kozák. „A jistě je namístě si včas uvědomit, zda s takovým partnerem opravdu chcete spojit svůj život. Často to totiž může vést k různým komplikacím ve vztahu.“

Pokud ale takového člověka opravdu milujete, není potřeba se vztahu vzdávat. Láska se může projevovat na mnoha jiných úrovních, například v psychickém a citovém spojení. A pokud například máte za sebou bouřlivé mládí, jako naše Kateřina, či jste zatíženi bývalými vztahy, nemusí být asexualita partnera zase tak nepřekonatelná překážka.

Volba je na každém z nás.

owl

Přečtěte si také


Diskuse: Asexuál? Také on může milovat!

Mezi asexualitou a sexualitou neexistuje pevná linie

16.5.2018   |   20:27   |   od: roman
Asexuál je obecně vůbec špatně definovaný. Navíc, existuje i šedá část - grey asexuals…
Některým asexuálům přijde sex odporný. Někteří, co mají libido, si říct dají. Některým se sex i líbí, ale berou ho jako cvičení nebo ho dělají z lásky. Možnosti jsou různé, libido není sexuální přitažlivost - například existují lidé, kteří napřed potřebují milovat, aby s někým mohli mít sex.
Pokud jde o asexualitu, jedná se buď o absenci sexuální touhy nebo sexuální přitažlivosti. Ale to nic neříká o přitažlivosti romantické (chce s vámi chodit, můžete se mu líbit, ovšem sex mít nepotřebuje).
Každopádně, ať je to jakkoliv, je dobré si promluvit o tom, jak to s ním je, jaké má plány, co by potřeboval (třeba vás chce jen jako kamarádku). Obecně se ale poradit nedá, muselo by se s ním konkrétně pohovořit, co by uvítal, jak on to cítí. Tomu se nevyhnete, pokud o něj máte skutečný zájem.
Jestliže lze najít řešení, které by v takovém vztahu vyhovovalo oběma partnerům, bude to skvělé. Když to možné není, tak jít o dům dál.
Určitě ale doporučuji povídat si - to nejkrásnější právě je, že budete vědět, na čem jste. A ten vztah pak může být mnohem hlubší, krásnější.

Vše v pořádku

10.8.2017   |   22:58   |   od: Zdenka
Takže, když to tady tak čtu, vlastně je u nás doma vše v pořádku... Mně nebaví sex po rakovině prsu a přítel je asexuál. Fajn. Je mi 52 let, jemu je 43. A jinak, máme se moc rádi 5 let.
Netrápit se, pokud vás muž miluje - pak je totiž opravdu všechno v pořádku. Sex je důležitý, ale není nejdůležitější. Spíš je lepší smích, city, vztah, hladit se a líbat a podobně. Mám to tak a je to super.

Je to asexuál?

30.8.2016   |   17:31   |   od: Scarlett
Veľa vecí mi priateľ nepovedal. Nevedela som to, čo viem teraz. Postupne sa prejavoval. Nepoznala som jeho správanie, ktoré mi teraz pripadá divné. Išiel na to pomaly, prosil ma o trpezlivosť.
Je to už 15 mesiacov a žiadny posun. Stále hovorí o trpezlivosti. Povedal, že nepotrebuje sex a že lásku mám u neho - vraj nikde inde ju nenájdem takú, akú má on. Tvrdí, že on je ten pravý muž pre mňa.
Ja som milenca nikdy nemala. A jemu som sa snažila pomôcť. Ale nedávno mi povedal, že, čo keď mu jeho zosnulá manželka nedovolí mať vztah...
Neviem, čo vlastne odo mňa očakáva. Aj keď som už navrhla zopárkrát rozchod, drží sa ma ako kliešť.
Som z toho smutná. Myslíte, že je to asexuál?

Hlavně se netrápit

28.8.2014   |   14:04   |   od: Míla
Pokud to tak mají a necítí, že jim něco chybí, je lepší na to nemyslet. Mě takové narážky a posuňky tímto směrem od vztahu spíš odradily, takže jsem se na dobu neurčitou rozhodl vážnější vztahy nepodstupovat.
Jestliže je ve vztahu s takovou osobou láska opravdu oboustranná, je lepší na tyto tělesné "starosti" zapomenout, nechat to "plavat". Když by partnerka věděla, že to bez toho nejde a nechtěla by mu ublížit nevěrou... ale to je záležitost čistě teoretická.

Prožívám to samé

10.5.2012   |   23:57   |   od: zoja
Sisi, úplně ti rozumím. Já prožívám se svým přítelem to samé. Velmi mě to trápí a nevím, jak dál.
Zobrazeno posledních 5 příspěvků, celkový počet 6 příspěvků.
poslední příspěvek: 16. 5. 2018 20:27
ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci