Může řídit auto opravdu každý?

8.10.2010 00:00   |   Sex a vztahy
Zdá se, že mít řidičský průkaz a řídit auto může každý dospělý člověk. Ale co když má někdo před nasednutím do vozu krátký a rychlý dech, potí se a je mu na zvracení – zkrátka, má neovladatelný strach nasednout a jet?

strach z jízdy autem

Situace je to značně nemilá. Řízení auta totiž znamená nezávislost v pohybu a pohodlí individuální dopravy.

Patologický strach z dopravních prostředků se odborně nazývá amaxofobie. Projeví se buď při každé jízdě anebo jen za určitých podmínek.

Neměl vůz pod kontrolou

Jaroslav vyhledal odbornou pomoc poté, co měl vleklé potíže s tím, že podléhal panice, když měl řídit vůz. Dělalo se mu špatně, prudce mu bušilo srdce a nemohl se nadechnout.

Obtíže se objevily poté, kdy zažil negativní zkušenost při autonehodě. Jeho kolega ji nepřežil, zatímco Jaroslav, který řídil, ano.

PohlreichMŮŽE VÁS ZAJÍMAT

Šéfovy rady: Jak poznat špatnou restauraci
Devět pravidel lásky pro ženy
Bolí vás hlava? Málo pijete!

Měl pocit, že už nedokáže mít auto pod kontrolou. Situace byla o to horší, že byl nucen jezdit autem v rámci své profese. Hrozila mu tedy ztráta zaměstnání, pokud se svým problémem nic neudělá.

S fobií lze něco dělat

„Fobie z řízení auta může vzniknout sama od sebe, ale mnohdy se projeví jako reakce na nějaký nepříjemný zážitek jako je autonehoda či jiná hrozivá situace, jíž byl člověk svědkem nebo účastníkem,“ říká o panickém strachu z řízení psycholog MUDr. Jan Kozák a dodává:

„Je důležité si všechno utřídit a vyhledat odbornou pomoc. Je to běh na dlouhou trať, je totiž nutné se vypořádat se svými děsivými představami a z nich vyplývajícími nepříjemnými emocemi. Změnit návyky a vytrvat i přes fyzické obtíže.“

Také je podstatné, aby člověk chtěl se svým strachem něco sám dělat. Jinými slovy musí mít vnitřní motivaci, například , že nechce ztratit profesi. „Jakékoliv jiná motivace zvnějšku, například kvůli požadavkům manželky není dostačující.“ varuje lékař.

Realita sama o sobě neděsí

Prvním krokem v překonání úzkosti je, když si řidič uvědomí, že jej neděsí realita, ale jeho vlastní představy a fyzické obtíže, které nedokáže kontrolovat. Doporučuje se stanovit si každodenní cíle, například denně dojet za malého provozu někam poblíž, či využít přítomnosti někoho, kdo je ochoten řidiče za jízdy doprovázet.

Také je důležité si uvědomit, že fyzické obtíže nejsou pravým kolapsem. Vypadají mnohem hůř, než je jejich reálné nebezpečí.

Před jízdou je dobré nepít větší množství kávy a nekouřit, a to proto, že kofein zvyšuje prožitek stresu a nikotin může prohloubit úzkost. Mnohem lepší je krátká relaxace a jasný motivovaný záměr absolvovat jízdu.

Nic neodkládat, začít hned

„Pokud se fobie objeví po nehodě, je důležité, aby řidič o tom, co se mu přihodilo, co nejvíce mluvil třeba s přáteli, nebo rodinou. Je důležité vrátit se urychleně k původním zvykům před nehodou a do auta nasednout co nejdříve,“ radí psycholog MUDr. Jan Kozák. Tak lze předejít reakci, která může vyústit v amoxofobii, tedy panického nekontrolovatelného strachu před řízením.

Léčbu fobie z řízení auta není dobré odkládat, až se bude člověk cítit lépe či momentálně silnější. Odkládal by tak léčení celý život.

owl

Přečtěte si také

Diskuse: Může řídit auto opravdu každý?

ČÍST VŠE / REAGOVAT


Tiskové zprávy

Vzkaz redakciMáte dotaz či připomínky?Napište vzkaz redakci